Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

cy-archives | Designing the borders

cy-archives | Designing the borders

A selection of 4 previously published academic projects

Προβληματισμοί φοιτητών αρχιτεκτονικής και νέων αρχιτεκτόνων σχετικά με την Νεκρή ζώνη της Λευκωσίας. Ζητήματα συλλογικής μνήμης, επικείμενης λύσης του κυπριακού, ζητήματα διαχείρισης του ορίου μετά την απομάκρυνση της πράσινης γραμμής, είναι κάποια από τα θέματα που διαχειρίζονται οι παρακάτω εργασίες.

 

1. Everyman’s Land: The Tale of a city, Nicosia

Antigoni Patsalou | 2016 | Diploma project

Η παρούσα διπλωματική βασίζεται στην ανάγκη του κόσμου να κυκλοφορεί στις περιοχές κοντά στην Νεκρή ζώνη, που παραμένει ένα εμπόδιο το οποίο εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη. Η μελέτη εξερευνά την σχέση μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, μέσω μιας σειράς από “στάδια” τα οποία είναι διαιρεμένα κατά μήκος της “Νεκρής” Ζώνης. Ο στόχος είναι να κατευθύνουμε τους κατοίκους της πόλης μέσω νέων διαδρομών στην πρώην “Νεκρή Ζώνη”, η οποία πλέον θα υιοθετήσει ένα ρόλο παιχνιδιού/ δοκιμασιών, που θα οδηγεί τελικά στο κυρίως σχολείο με τους μεγάλους παιχνιδότοπους. Η ιδέα βασίζεται στο πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι και πως επηρεάζει την κουλτούρα και την κοινωνία μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


 

2.Terra Nullius

Andreas Papallas | 2016 | Diploma project

Η διπλωματική εξετάζει ζητήματα υπηκοότητας, κυριαρχίας και ένταξης με σκοπό να θέσει το ερώτημα αν οι κοινωνικές διαφορές που βρίσκονται σε πολλαπλές ταυτότητες και ενισχύονται από την ουδέτερη ζώνη θα πρέπει να υποστηρίζονται ή να απορριφθούν. Η πρόταση προτείνει την μετατροπή της ζώνης ασφαλειοποίησης της ουδέτερης ζώνης από ζώνη εγγενούς ανθρώπινου αποκλεισμού σε μια ζώνη ένταξης και επικοινωνίας: τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου. Ο σχεδιασμός και η εξασφάλιση του έργου προσδοκά όλα τα πιθανά αποτελέσματα ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος επανένωσης και είναι σε θέση να λειτουργήσει ως διασυνοριακή ή ενδοσυνοριακή πηγή.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


3. Shared Public space in Post – Conflict environments

Adamos Adamou | 2015 | Diploma project

Η  παρούσα  διπλωματική   εργασία   ασχολείται  με το  ενδεχόμενο  μιας  επικείμενης  λύσης  του κυπριακού  προβλήματος  και  διερευνά το  διαχειρισμό του  ενδιάμεσου χώρου που προκύπτει, με την απομάκρυνση των  φυσικών  ορίων  της  Πράσινης Γραμμής. Με την απομάκρυνση των φυσικών ορίων   της   Πράσινης   Γραμμής,  ο   ενδιάμεσος χώρος  που προκύπτει  είναι  ένα  τοπίο  φορτισμένο με κοινωνικοπολιτισμικές αναπαραστάσεις που παραπέμπουν σε μνήμες συγκρούσεων και  διαχωρισμού. Κατά συνέπεια, εφ’ όσον απομακρυνθούν  τα  φυσικά  όρια, η συνθήκη του ορίου παραμένει εγκιβωτισμένη σε μια πιο νοητή διάσταση, τη διάσταση της αρνητικής μνήμης. Μια σχεδιαστική προσέγγιση βασισμένη σε θέματα μνήμης, απ’  ευθείας  αναφέρεται   στην τοπικότητα   και την  ταυτότητα  της περιοχής, με  αποτέλεσμα  να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επέμβασης.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


 

4. ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ_ Περπατώντας στις μνήμες του μέλλοντος

Ελένη Πασιά | 2014 | Diploma project

Ιδεολογικό υπόβαθρο της πρότασης είναι η επαναενεργοποίηση της συλλογικής μνήμης των ντόπιων κατοίκων – Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων. Κύριο ερώτημα  ενασχόλησης της συγκεκριμένης  διπλωματικής απετέλεσε το κατά πόσο τα απτά όρια της Πράσινης Γραμμής που ενυπάρχουν στην πόλη μπορούν μέχρι και σήμερα στις συνειδήσεις κυρίως των Κυπρίων, να αποτελούν στοιχείο προβληματισμού, αφύπνισης, συνειδητοποίησης για τον υφιστάμενο εθνικό και χωρικό διαμελισμό της χώρας. Πρόθεση, λοιπόν αυτής της εμπειρικής διαδικασίας είναι  πρώτον η άμεση οπτική επαφή με στρατιωτικά σημεία ή οδοφράγματα που βρίσκονται ανάμεσα στον δομημένο αστικό χώρο και δημιουργούν σημεία αδιεξόδου που επιτείνουν την χωρική υπόσταση της πράσινης γραμμής. Κατά δεύτερον, μέρος της πρόθεσης αποτελεί η θέα προς την απέναντι πλευρά επιτείνοντας έτσι την χωρική υπόσταση της πράσινης γραμμής. Επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάπλωση της συγκέντρωσης του πληθυσμού στον δημόσιο χώρο της περιοχής μελέτης. Τα στοιχεία της πρότασης θα  διαδραματίζουν ρόλο διαμεσολαβητή για τους πιο πάνω στόχους.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


 

 

Click to access the login or register cheese