Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Κρατικό Bραβείο Aρχιτεκτονικής 2019 στην κατηγορία Α – “Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο Βραβείο”.

Αρχιτέκτονας: Χρίστος Παύλου

2019 – Υλοποιημένο

Λευκωσία

 

 

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην  πολη δημιουργώντας οικοσυστήματα.

Η πόλη θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αιτίες περιβαλλοντικών προβλημάτων. Αντιμετωπίζοντας το κάθε κτίριο της πόλης ως οικοσύστημα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής στην κάθε γειτονιά.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Σε αντίθεση με πολλές οικίες εντος πόλεων που κρύβονται πίσω από ψηλούς μαντρότοιχους και πράσινους φράκτες εμείς θέλαμε το σπίτι κήπος να αποτελεί την φυσική  συνεχεία του δημόσιου χώρου πρασίνου στον οποίο εφάπτεται, ενώ παράλληλα να αποτελεί μέρος του ενιαίου αστικού συνόλου. Η σύνδεση αυτή μεταξύ οικίας, δημόσιου χώρου και γειτονιάς δίνει την αίσθηση ότι τα τρία αυτά στοιχειά αποτελούν μια συμπαγή ενότητα σε διαρκή αλληλοεπίδραση η οποία προσδιορίζεται από τον διπλό ρόλο του μέσα και του έξω. Με αυτό τον τρόπο η οικία συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας του αστικού χώρου, στη  μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παράλληλα αποτελεί εστία βιοποικιλότητας για την πόλη.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Διατήρηση της βιοποικιλότητας

Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού αποτέλεσε η ανάπτυξη κήπων τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο, όπου αντί συμβατικών βεραντών τοποθετήθηκε φυτεμένο δώμα, το οποίο είναι προσβασιμο.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Η οικία ανεγέρθηκε στο σχεδόν μισό οικόπεδο ενώ το υπόλοιπο διατηρήθηκε ως κήπος, που ποτίζεται με σύστημα άρδευσης που τροφοδοτείται από γεώτρηση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στους περιορισμένους υδάτινους πόρους του τόπου. Ζητούμενο από την αρχή ήταν η φύτευση με ξηρανθεκτικα είδη, κατάλληλα στις νέες διαμορφωμένες κλιματικές απαιτήσεις της Λευκωσίας, που να συνάδουν με το κυπριακό τοπίο, ώστε να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ενός φυσικού περιβάλλοντος φιλικού προς τα είδη που παρατηρούνται στις πόλεις, όπως τα πουλιά και οι μέλισσες που συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της γεωργικής παράγωγης.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Το μεγαλύτερο μέρος του κήπου στο ισόγειο έχει φυτευτεί με μελισσοχορτο το οποίο, πέραν της ανθεκτικότητας του στις υψηλές θερμοκρασίες και τις χαμηλές απαίτησης του σε νερό και συντήρηση, αποτελεί ιδανικό μέρος αναζήτησης τροφής για τις μέλισσες, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα του σε νέκταρ. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, το οποίο παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 είδη επικονοιαζονται από τις μέλισσες.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Σχεδιασμός

Η οικία σχεδιάστηκε ώστε, σε πρώτη φάση να καλύψει τις ελάχιστες σημερινές ανάγκες του χρήστη. Αναπτύσσεται σε δυο ορόφους μέσα σε δυο μονολιθικούς όγκους με πράσινο αίθριο ενδιάμεσα. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι του καθιστικού και της τραπεζαρίας, ξεχωριστή κουζίνα, ένα μικρό wc, διπλός παράλληλος στεγασμένος  χώρος στάθμευσης, ενώ στο όροφο βρίσκονται δυο υπνοδωμάτια. Έγινε επίσης πρόνοια χώρου για προσθήκη ακόμα δυο υπνοδωματίων για να καλύψουν τυχόν μελλοντικές ανάγκες του χρήστη,  χωρίς βέβαια να αλλοιώνονται οι βασικές όψεις η ο κήπος της οικίας.  Πρόθεση μας ήταν η μεγιστοποίηση των ανοιγμάτων προς τον δημόσιο χώρο πρασίνου, ο οποίος εφάπτεται νότιο-ανατολικά του συνόρου άλλα ταυτόχρονα ελαχιστοποιώντας την άμεση έκθεση στον ηλιο χρησιμοποιώντας παθητικές λύσεις ηλιακού σχεδιασμού.

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Στον όροφο οι όψεις διαμορφώνονται με συρόμενα πανελλα αλουμινίου με ενσωματωμένο πετροβαμβακα παρέχοντας ηχομόνωση, ελεγχόμενο φως και προστασία από την άμεση ακτινοβολία του ηλίου κατά τους θερινούς μήνες. Το φυτεμένο δώμα λειτουργεί ως βαθύς πρόβολος, προστατεύοντας τις βεράντες και τους χώρους του ισόγειου, συμβάλλοντας στην μείωση του ενεργειακού φορτίου της οικίας. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της οικίας βασίζεται στην χρήση φωτοβολταικων πλαισίων/ ηλιακών συλλεκτών που εντάσσονται στην οικία χωρίς να είναι εμφανής, στο φαινόμενο της καμινάδας με την βοήθεια του πράσινου αίθριου εντος της οικίας και στον φυσικό δροσισμό που δημιουργείται από ρεύματα αέρος στον άξονα νότου- βορράς.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Ένα μικρό λιθαράκι

Θεωρούμαι ότι το σπίτι κήπος βάζει  ένα μικρό άλλα σημαντικό λιθαράκι στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην βελτίωση της ποιότητας του αστικού χώρου χωρίς να προκαλεί, ούτε να ‘’φωνάζει’’   αρχιτεκτονικά άλλα με τις λιτές γραμμές και τους απλούς όγκους που το χαρακτηρίζουν  ενσωματώνεται αρμονικά στον ιστό της γειτονιάς χωρίς να επισκιάζει τον  χώρο.

 

 

Διαγράμματα ©Christos Pavlou Architect

Κάτοψη ισογείου ©Christos Pavlou Architect

Κάτοψη ορόφου ©Christos Pavlou Architect

Περιβάλλοντας χώρος ©Christos Pavlou Architect

Διαμόρφωση Κήπου ©Christos Pavlou Architect

Ποικιλία φυτών ©Christos Pavlou Architect

Χωροταξικό ©Christos Pavlou Architect

Τομή ©Christos Pavlou Architect

 

Νότια και Ανατολική Όψη ©Christos Pavlou Architect

Βόρεια και Δυτική Όψη ©Christos Pavlou Architect

Τομή Α-Α’ και Β-Β’ ©Christos Pavlou Architect

 

Μέθοδος κατασκευής: μεταλλικές κολόνες, πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Τοπιοτέχνηση:  Solomou Landscaping

Πολιτικός μηχανικός:  Ανδρέας Χαραλάμπους

Σύμβουλοι μηχανολόγοι: Γιώργος Κατσαμπάς

Σύμβουλοι ηλεκτρολόγοι: Eplan Consultants

Επιμετρητής ποσοτήτων: Γιάννης Κουής

Προμηθευτής αλουμινίων :  Rabel  Systems Envelope 3D.

Next Story

This is the most recent story.

Submit a Comment