ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΜΑΛΤΟ- ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Κρατικό Bραβείο Aρχιτεκτονικής 2019 στην κατηγορία Α – “Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο
Βραβείο”.
Yiorgos Hadjichristou Architects – Γιώργος Χατζηχρίστου.
Ομάδα Μελέτης: Πέτρος Κωνσταντίνου, Joao Teigas, Βερόνικα Αντωνίου, Ελένη Λοίζοτ, Έλλη Βαλαβανίδου, Χριστιάνα Καραμαλλή, Χριστίνα Φιλίππου, Μιχάλης Θρασυβούλου, Ζιντίλης Αναστάση, Joanna Jossiff, Γιώργος Παπιότης, Σπύρος Σπύρου, Πάρης Χρυσός.
2018 | Υλοποιημένο
Λευκωσία
Το έργο θέτει ερωτήματα σε σχέση με τα όρια και τη διαπερατότητα τους σε αστικό επίπεδο. Ιδιαίτερα εστιάζεται στην εισήγηση ρευστής συνέργειας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στη ροϊκότητα των εναλλαγών κατά τη διάρκεια της μέρας, της εποχής, του καιρού και των αναγκών.
Το έργο ‘Smalto’ έχει στόχο να στεγάσει, κυρίως, τις ανάγκες της οδοντιατρικής κλινικής, προσδίδοντας μια υβριδική παρουσία στην πόλη. Συγκεκριμένα αποτελεί ανάπτυξη ανισόπεδου οικοπέδου που βρίσκεται ανάμεσα του κύριου εμπορικού άξονα Στροβόλου και του γραμμικού πάρκου του ποταμού Πεδιαίου.
Σε αντιδιαστολή της αποκοπής της σχέσης της πόλης με τον σημαντικότερο πράσινου πνεύμονα της ως αποτέλεσμα της εμπορικής ανάπτυξης με τους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους στα ισόγεια, το κτίριο ανυψώνεται έξι μέτρα επανασυνδέοντας την πόλη με τον ποταμό. Το ημιυπόγειο επίπεδο φιλοξενεί βοηθητικούς και μηχανολογικούς χώρους, ενώ στο ισόγειο οργανώνονται οι χώροι στάθμευσης όπως και περιοδικές εκδηλώσεις.
Η κύρια είσοδος της οδοντιατρικής κλινικής βρίσκεται κεντροβαρικά του κτιρίου στο δεύτερο όροφο. Ο χώρος εισόδου ΄χορογραφεί’ τις κινήσεις και τις σχέσεις του επισκέπτη στα γειτονικά επίπεδα. Η κιναισθητική εμπειρία του τον φέρνει σε άμεση επαφή με την πόλη και τη φύση. Το τελευταίο επίπεδο, υβριδικά ελεύθερο σε χρήση, απολαμβάνει πανοραμική όψη της πόλης και των οροσειρών της Κύπρου.
Η κατακόρυφη διακίνηση εμποτίζεται με τη θεματική του πάρκου: εναλλαγή σκαλιών με πλατφόρμες και ράμπα, που ενεργοποιούν άτυπες συναντήσεις και επαφές με το κτιστό και φυσικό περιβάλλον συνδέουν το ισόγειο με το επίπεδο του ποταμού και εισχωρούν στην ‘κοιλιά’ του κτιρίου. Το στιγμιότυπο της διείσδυσης στο κτίριο αποτελεί μετεξέλιξη της παραδοσιακής αυλής και το ενδιάμεσο περιβάλλον μεταξύ πόλης- πάρκου-κτιρίου. Παιδότοπος καταλαμβάνει ακόμα μια εισήγηση αυλής στην καρδιά του κτιρίου. Εσωτερικές και εξωτερικές σκάλες υφαίνουν τους χώρους, πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα στην όψη προς την πόλη. Η ρευστή εναλλαγή χώρων, υψών, φύσης και κτιστού, κινήσεων και στάσεων εμπλουτίζουν ευχάριστα και δημιουργικά την εμπειρία του επισκέπτη. Η ‘σκηνογραφία’ των χώρων ολοκληρώνεται από τον χρήστη με την συνεχή διαφοροποίηση του κινητού κελύφους του κτιρίου. Η εναλλαγή στις όψεις με τη συμβολή των χρηστών αποκορυφώνεται ιδιαίτερα το βράδυ που το φωτισμένο κτίριο αποτελεί αστικό φανό για το πάρκο.
Ο εσωτερικός χωρικός πλούτος με παιγνίδι διαφορετικών κενών και υψών, η ανάγκη ανύψωσης του κτιρίου και κρέμασης σκάλας και πλατφόρμων, προβολικής επέκτασης περιμετρικά και απελευθέρωσης του ισογείου οδήγησαν στη σύμμεικτη στατική επίλυση. Μεταλλικό δομικό σύστημα εδράζεται σε μπετονένια βάση με τη βοήθεια επτά μεταλλικών υποστυλωμάτων.
Προϋπολογισμός έργου: 1,500,000
Περίοδος κατασκευής: 19 μήνες
Φωτογραφίες: Βασίλης Σαριόγλου
Πελάτης : Βασίλης Βασιλούδης
Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός: Hyperstatic Engineering Design- Άντρος Αχιλλέως.
Σύμβουλος Μηχανολόγος: Προκόπης Πολυδώρου
Σύμβουλος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός: D.Eracleous Electrical- Χριστάκης Παπαχριστοφόρου
Ασφάλεια και διαχείριση υγείας: MDA- Αχιλλέας Κουπεπίδης
Σύμβουλος Επιμετρητής Ποσοτήτων: MDA management consultants ltd-Πάρης Χρυσός.
Σύμβουλος Πυρασφάλειας: IntFire(Cyprus) Ltd- Σπύρος Σπύρου.
Κύριος Έργολάβος : Petros Vasiliou and son Ltd- Βάσος Βασιλείου.
Σύμβουλοι μηχανολόγοι: A.S.K. Airmec Ltd, Savvas Savva.
Μεταλλικές Κατασκευές: Πόλυς Αναστασιάδης
Ξύλινες κατασκευές: Θεόδωρος Κκούφου
Submit a Comment