Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Έκθεση ‘Επαν-Ερμηνεύοντας την Πράσινη Γραμμή’

Έκθεση ‘Επαν-Ερμηνεύοντας την Πράσινη Γραμμή’

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017, 9:00 πμ -18:00 μμ

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017, 11:00 πμ – 14:30 μμ

Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι

Κωνσταντινουπόλεως 4, Καϊμακλί, Λευκωσία

 

Exhibition Re-Reading the Buffer Zone

Friday, 10th of March 2017 , Presentations 9:00-18:00p.m

Saturday, 11th of March, Exhibition (with food & drinks) 11:00 am-14:30 pm

Mills Cultural Center

Konstantinoupoleos 4, Kaimakli, Nicosia

Θα εκτεθούν η έρευνα και οι εργασίες των 4ετών και 5ετών φοιτητών αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 από το Unit 6 ‘Adaptive architecture and Timer synergies’, της Αρχιτεκτονικής σχολής, Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το Unit 6* εστιάζει την έρευνα του σε χώρους με μεγάλη ένταση και συνύπαρξη πολλαπλών ταυτοτήτων. Επικεντρώνουμε την έρευνα μας στο σημείο όπου οι αστικές ποιότητες αλληλεπικαλύπτονται, όπου δημιουργούνται πολλές φορές χώροι αμφισβήτησης, που δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν. Αναγνωρίζουμε αυτές τις τοποθεσίες σαν υβριδικούς χώρους με ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ πιθανότητες.

Η εμπειρία της πόλις συνυπάρχει σε διαφορετικές κλίμακες, όπου ακόμη και στης μικρότερης κλίμακας η ιδέα του [‘lived space]. Του χώρου που βιώνεται, σε μικρότερη κλίμακα παίρνει αξία μέσα από τον τρόπο που το ερευνούμε. Η διαδικασία του να βλέπεις δραστηριότητες από το επίπεδο του εδάφους οδηγεί τον παρατηρητή να εξετάσει τα μικρής κλίμακας «συνηθισμένα» στοιχεία του χώρου, δίνοντας τους την απαραίτητη βαρύτητα. Αυτό ανυψώνει τις έννοιες της απλής καθημερινότητας σε  εξαιρετικής σημασίας παρατηρήσεις, έχοντας το πλεονέκτημα της ανάγνωσης και αναγνώρισης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου χώρου και ταυτόχρονα της ανάδειξης μιας εναλλακτικής ταυτότητας του τόπου που μόνο μπορεί να αναγνωστεί από κοντά!

Η περιοχή της πράσινης γραμμής που εστιάσαμε την φετινή μας έρευνα είναι γεμάτη με τέτοιους χώρους έντασης, διαφορετικών ποιοτήτων. Οι φοιτητές επέλεξαν διαφορετικές τοποθεσίες, περιοχές όπως την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, και εκτός των τειχών την περιοχή της Ομορφίτας/ Καϊμακλιού, την περιοχή του Αγίου Σωζόμενου και της Ποταμιάς καθώς και την περιοχή της Πύλας.

Μέσα από μια διαδικασία αποσυναρμολόγησης οι φοιτητές αρχιτεκτονικής επανεξετάζουν τον χώρο και τον τόπο, ψάχνοντας κυρίως μη ορατές σχέσεις, και μη μετρήσιμες πληροφορίες. Μέσα από την διαδικασία της αρχειοθέτησης και ενδελεχής ανάλυσης πληροφοριών ανακαλύπτουν ένα καινούργιο τόπο.

Καθηγήτριες και συντονίστριες:

Αγγέλα Κ. Πέτρου, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Μαρία Χατζησωτηρίου, Αρχιτέκτονας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

καθηγητές:

Γιώργος Χατζηχρίστου, Αρχιτέκτονας, Καθηγητής,  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Χρίστος Παπαστεργίου, Αρχιτέκτονας,  Msc, Συμβασιούχος Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

*Τα UNIT στην αρχιτεκτονική του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας είναι μικρές ερευνητικές ομάδες από 4ετης και 5ετης φοιτητές, κάτω από το Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης, που ασχολούνται με ποικίλες θεματικές επιχειρώντας να συζητήσουν αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και τοπικά θέματα.

Click to access the login or register cheese