Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

PORT-AL FACE – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ “ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010_Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ”

PORT-AL FACE – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ “ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010_Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ”

ΧΑΡΗΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

2010 | Πρόταση

Πειραιάς, Ελλάδα

 

 

Ψηφιακή Πινακίδα, © Χάρης Σολωμού

Ψηφιακή Πινακίδα, © Χάρης Σολωμού

 

Ανάλυση Κεντρικής Ιδέας, © Χάρης Σολωμού

Ανάλυση Κεντρικής Ιδέας, © Χάρης Σολωμού

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Η πρόταση επιδιώκει την ανάδειξη του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά ως στοιχείο σύμβολο μέσω της προβολής και σύνδεσης του νέου προτεινόμενου κελύφους του πύργου με το αστικό τοπίο της πόλης και την ανάδειξή του ως σημαντικού τοπόσημου για την ευρύτερη περιοχή.

 

Συνθετική προσέγγιση

Με σκοπό να πραγματοποιείται άμεσος διάλογος με το λιμάνι και ολόκληρο το αστικό συγκρότημα της πόλης, διερευνάται σε αρχικό στάδιο ο τρόπος αντίληψης και αντιμετώπισης της νέας προτεινόμενης όψης του πύργου. Μέσα από τη διερεύνηση του αστικού τοπίου του λιμανιού, μελετήθηκαν διάφορα στοιχεία – σύμβολα που αντιπροσωπεύουν το λιμάνι του Πειραιά. Παρατηρώντας το χάρτη του λιμανιού διαπιστώθηκε αρχικά ότι το κυρίαρχο στοιχείο-σύμβολο που επικρατεί είναι τα Shipping Containers (εμπορευματοκιβώτια), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατανομή τους σε κάτοψη χάρτη. Η λογική της διάταξης τους, δηλαδή το ένα στοιχείο πάνω στο άλλο, καθώς και η στατικότητά τους, επηρεάζει σημαντικά το συνθετικό κομμάτι της ιδέας.

 

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Χάρης Σολωμού

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Χάρης Σολωμού

 

Πορεία σχεδιασμού

Αρχικά γίνεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων εξωτερικών υαλοστασίων με νέα, ώστε η ένταξη της νέας όψης να ανταποκριθεί πιο ορθολογιστικά στα θέματα λειτουργικότητας και βιοκληματικού σχεδιασμού.

Στη συνέχεια, το επιπλέον κλιμακοστάσιο τοποθετείται στο πίσω μέρος του πύργου, πρώτα για αισθητικούς λόγους και δεύτερον για να συνδέσει τον 3ον όροφο κατευθείαν με το ισόγειο ώστε η πορεία κίνησης του κοινού να πραγματοποιείτε πιο άνετα από τον κάθε όροφο ξεχωριστά.

Αναγνωρίζοντας στη συνέχεια τα πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής και την σημασία του εμπορικού λιμανιού για την πόλη του Πειραιά, η πρόταση αποκτά διπλό χαρακτήρα:

– Η νέα όψη του πύργου δημιουργεί  μια ισχυρή αναφορά προς το λιμάνι του Πειραιά, επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό την χρήση των shipping containers στις νέες όψεις.

– Ταυτόχρονα όμως, δίνεται μια σύγχρονη προσέγγιση για τα ψηλά κτίρια, όπου προσθέτει  στο εσωτερικό και εξωτερικό του κάθε ορόφου φυτεμένους κήπους, ελεγχόμενα-ανοιγώμενα υαλοστάσια, δίδοντας έτσι μια ελεύθερη διακίνηση φυσικού αέρα, καθώς και μία απρόσκοπτη θέα της ευρύτερης περιοχής από το εσωτερικό του πύργου.

 

Ο Πύργος ως Σύμβολο, © Χάρης Σολωμού

Ο Πύργος ως Σύμβολο, © Χάρης Σολωμού

 

Επιλογή υλικών

Βάση της αρχικής ιδέας, επιδιώκεται μια ελαφριά αλλά και αναστρέψιμη κατασκευή ώστε να υποστηρίξει τον σχεδιασμό της νέας όψης.

Η χρήση της μεταλλικές κατασκευής εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις της επέμβασης ώστε να μεταφράσει και να δικαιολογήσει την κεντρική ιδέα καθώς επίσης να στηρίξει στατικά του προβόλους που δέχονται τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κήπους. Η τοποθέτηση δεύτερης επιδερμίδας αποτελούμενης από κάθετα στοιχεία σε όλες τις πλευρές του πύργου ανάμεσα στο περίβλημα και στο νέο κέλυφος, λειτουργεί ως προστατευτικό των νέων υαλοστασίων από τον ήλιο και τον αέρα, περιορίζοντας τις θερμικές επιπτώσεις στο εσωτερικό του πύργου. Το εξωτερικό κάθετο διάφραγμα θα αποτελείται από κάθετα πανέλα με επένδυση Corian® και κάθετα υαλοπετάσματα (ελεγχόμενα-ανοιγώμενα για σκοπούς αερισμού και οπτικής  του εσωτερικού του πύργου). Επιπλέον, σε κάθε επίπεδο που προβάλλεται εξωτερικά του φέροντα οργανισμού, γίνεται χρήση εσωτερικών κήπων μεταξύ του υφιστάμενου κτιρίου και του νέου, καθώς και εμφύτευση των οριζόντιων πλακών εξωτερικά με σκοπό τη καλύτερη βιοκληματική συμπεριφορά του πύργου καθιστώντας το πιο πράσινο.

Υλικά που χρησιμοποιούνται από την εταιρία DuPont και βρίσκουν εφαρμογή στην πρόταση είναι :

– DuPont™ Alesta® Architectural Powder Coatings

Χρησιμοποιείται για την επίστρωση των μεταλλικών δοκών με σκοπό την καλύτερη αισθητική της κατασκευής αλλά και αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

– Corian® Exterior Cladding

Η χρήση του γίνεται για το εξωτερικό κέλυφος δίνοντας του ευκολία και συντήρηση στην κατασκευή, γκάμα διαφορετικών χρωμάτων βάση της πρότασης αλλά και ταυτόχρονη προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου.

– Corian® Exterior Cladding illumination Series

Χρησιμοποιείται στα αντίστοιχα χρώματα που προτείνονται για την εξωτερική επένδυση της όψης, με σκοπό τον διακριτό φωτισμό τους κατά τις βραδινές ώρες. Στόχος είναι ο πύργος να γίνεται αντιληπτός σε όλες τις φάσεις της μέρας και ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

– DuPont™ Integrated Photovoltaic Solutions

Η οροφή είναι σε θέση να δεχθεί μεγάλο όγκο φωτοβολταικών πλαισίων με κριτήριο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αποτέλεσμα της πρότασης είναι, ο νέος σύγχρονος σε ταυτότητα πύργος να λειτουργήσει ως τοπόσημο της πόλης του Πειραιά, να αποκτήσει συμβολικό ρόλο, να δώσει απλότητα και οικονομία στη κατασκευή και συντήρηση του κτιρίου, καθώς και βιοκλιματική αντιμετώπιση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πρόταση αποτέλεσε μια από τις 69 συμμετοχές που προκρίθηκαν στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, σε σύνολο 380 συμμετεχόντων προτάσεων. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του ηλεκτρονικού περιοδικού greekarchitects.gr και της εταιρείας DuPont.

 

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Χάρης Σολωμού

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Χάρης Σολωμού

 

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Χάρης Σολωμού

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Χάρης Σολωμού

 

Click to access the login or register cheese