ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ – Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
EP ARCHITECTS
Ελίνα Παττίχη
2011 | Πρόταση
Πάφος
Το έργο ‘’Πεζογέφυρα επί της λεωφόρου Τάσου Παπαδόπολου στην Πάφο’’ αποτελεί πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ο οποίος διοργανώθηκε από τον Δήμο Πάφου το 2011. Το έργο χωροθετείται στη λεωφόρο Τάσου Παπαδοπούλου στη Πάφο, με στόχο τη σύνδεση δύο εκπαιδευτηρίων με τις γειτονικές περιοχές, αντιμετωπίζοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της λεωφόρου και ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα τοπόσημο για την πόλη ως στάση για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Η μορφή της πεζογέφυρας σε κάτοψη καθορίστηκε από το λειτουργικό διάγραμμα της κυκλοφορίας των πεζών. Οι κατευθύνσεις των κινήσεων από και προς τα σχολεία καθόρισαν σε κάτοψη την καμπύλη αυτή χειρονομία, με στόχο την οργανική προσαρμογή της κυκλοφορίας των πεζών.
Στα κομβικά σημεία της κατακόρυφης κυκλοφορίας διαμορφώνονται διαπλατύνσεις για στάση και ξεκούραση. Στη νοτιοδυτικό άκρο, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου, επιλέγηκε κατακόρυφη κυκλοφορία με κλίμακα και ανελκυστήρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προνοήθηκε ένα κενό 40 εκατοστών παρά το κλιμακοστάσιο, ώστε οι ποδηλάτες να σέρνουν τα ποδήλατά τους. Στην βορειοανατολική αφετηρία της γέφυρας προς το Γυμνάσιο, η πεζογέφυρα προσαρμοζόμενη στην μορφολογία του εδάφους, καταλήγει στην αυλή του Γυμνασίου λόγω της συμβατότητας του υψομέτρου του Σχολείου με την πεζογέφυρα. Στην ίδια πλευρά, με την κατασκευή δεύτερου σκέλους ράμπας με μεγαλύτερη κλίση, η πεζογέφυρα οδηγεί στον αδιέξοδο δρόμο. Για την άμεση πρόσβαση στην πεζογέφυρα από το βορειοανατολικό πεζοδρόμιο του δρόμου, κατασκευάζεται κλίμακα με δύο σκέλη, τα οποία αποτελούν και την στήριξη της κατασκευής στο σημείο αυτό.
Όσον αφορά στην τοπιοτέχνηση, ο σχεδιασμός της υπηρετεί το λειτουργικό διάγραμμα της γέφυρας ακολουθώντας τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά, με καμπύλες γραμμές οι οποίες πλάθουν χώρους κίνησης, κερκίδες, καθιστικούς χώρους και ανθοδόχες για χαμηλή και ψηλή φύτευση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συνδυασμός του λειτουργικού διαγράμματος της πρότασης με την στατική δομή της γέφυρας, καθώς οι επιφάνειες κυκλοφορίας όπως ράμπες και κλιμακοστάσια αποτελούν στοιχεία στήριξης της γέφυρας, ενώ τα στηθαία συμβάλουν στη στατική λειτουργία της ορίζοντας έτσι την μορφή της. Η κατασκευαστική μέθοδος της γέφυρας αποτελεί καινοτόμο χαρακτηριστικό της πρότασης, καθώς η μεταλλική επιφάνεια έχει φέρουσες ιδιότητες δημιουργώντας ένα ολόσωμο φορέα, στον οποίο διαγράφεται οργανικά μία διάταξη κυκλικών οπών και φωτιστικών στοιχείων. Η συμβολή προηγμένων συστημάτων σχεδίασης και κατασκευής CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) είναι καθοριστική για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της γέφυρας.
Το έργο απέσπασε επίσης το Special Jury’s Award στα πλαίσια του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Future Projects Award, από την διοργάνωση MIPIM2013 και το περιοδικό Architectural Review.