Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Οινικές Διαδρομές I

Οινικές Διαδρομές I
Aphrodite Constanti

της Αφροδίτης Κωνσταντή

 

 

 

Ρωτώντας πας στην πόλη λέει ο λαός αλλά εμένα μου φάνηκε πιο χρήσιμη η παροιμία τριγυρνώντας τα βουνά. Ευτυχώς, τη φτωχή σήμανση των δρόμων της επαρχίας αντισταθμίζει η καλοσύνη και η προθυμία των ανθρώπων της να βοηθήσουν κάθε χαμένο περιπλανώμενο. Έτσι μετά από αρκετές στάσεις για να θαυμάσω το τοπίο, να μαζέψω λουλούδια, και φυσικά να ζητήσω οδηγίες, και περνώντας μέσα από πολλά όμορφα αραιοκατοικημένα χωριά με τα παραδοσιακά σπίτια με πέτρα και κεραμίδια, έφτασα στο Κοιλάνι. Λίγο έξω από το χωριό, ανάμεσα σε μια έκταση περίπου 40 στεμμάτων αμπελώνα, βρίσκεται το οινοποιείο Βλασίδη.

 


[   ] μετά από αρκετές στάσεις για να θαυμάσω το τοπίο, να μαζέψω λουλούδια, και φυσικά να ζητήσω οδηγίες, και περνώντας μέσα από πολλά όμορφα αραιοκατοικημένα χωριά με τα παραδοσιακά σπίτια με πέτρα και κεραμίδια, έφτασα στο Κοιλάνι.


 

Πρόσοψη οινοποιείου, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Πρόσοψη οινοποιείου, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Ιδιοκτήτης ο Σοφοκλής Βλασίδης, είναι από τους λίγους οινοποιούς-οινολόγους του νησιού, με πτυχίο χημικού-μηχανικό στο Λονδίνο και έπειτα οινολογίας στη Καλιφόρνια. Για αυτόν τα κρασιά που παράγει ο κάθε οινοπαραγωγός αντανακλούν τον χαρακτήρα του. Και τα κρασιά  του Σοφοκλή έχουν σιγουριά, εντιμότητα και σοβαρότητα χωρίς όμως να είναι αυστηρά και μονόπλευρα, που καταλαβαίνεις ότι τα έχει φτιάξει ένας άνθρωπος που αγαπά και σέβεται αυτό που κάνει, έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα για αυτό. Ο Σοφοκλής εξομολογείται ότι το αγαπημένο του μέρος είναι τα αμπέλια και συχνά θα τον βρεις, ή μάλλον καλύτερα θα τον χάσεις, εκεί. Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργεί: Shiraz, CabernetSauvignon, Sauvignonblanc, Ξυνιστέρι που με αυτές δημιουργεί τις 6 κύριες ετικέτες του Λευκός, Sauvignonblanc, Ροζέ, CabernetSauvignon, Shiraz και Ιδιωτική συλλογή. Πρόσφατα έχει φυτέψει τις γηγενείς ποικιλίες Προμάρα, Γιαννούδι και Μαραθεύτικο που με αυτές φτιάχνει κάποιες πειραματικές δεξαμενές για να γνωρίσει καλύτερα τις ποικιλίες του νησιού και τις δυνατότητες τους.

 

Αμπελώνας, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Αμπελώνας, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Ο Σοφοκλής οινοποίησε για πρώτη φορά το 1998 στο μπακάλικο του παππού του σε ένα κτίριο με πέτρα και μπλε πόρτα στο κέντρο του χωριού, δίπλα από το πατρικό του. Εκεί είχε στριμώξει μερικές δεξαμενές και στο δίπλα δωμάτιο αρκετά βαρέλια και παρήγαγε περίπου 20.000 φιάλες, τέσσερις ετικέτες, κυρίως κόκκινο κρασί. Το οινοποιείο έχει πλέον μετακομίσει από το 2012 λίγο έξω από το χωριό στη μέση ενός ιδιόκτητου αμπελώνα και είναι ένα μοντέρνο κτίριο που ξεχωρίζει. Αρχιτέκτονας του οινοποιείου είναι ο Ηρακλής Παπαχρίστου που έχει συνδυάσει πολύ όμορφα την παραδοσιακή πέτρα με μοντέρνα υλικά όπως το μέταλλο, το μπετόν και το γυαλί. Ένα μικρό και λειτουργικό οινοποιείο που του επέτρεψε να αυξήσει την παραγωγή του στις περίπου 100.000 φιάλες, κρατώντας ψηλά την ποιότητα του κρασιού του. Ο κάθε χώρος του οινοποιείου συνδέεται με μια γραμμική περίπου πορεία από την παραλαβή του σταφυλιού μέχρι τη διάθεση του τελικού προϊόντος. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά σημεία του οι κάβες (ο χώρος φύλαξης των βαρελιών και των φιαλών του) που είναι κτισμένες μέσα στο βουνό, αλλά και ο χώρος υποδοχής και γευσιγνωσίας όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τα κρασιά σε ένα τεράστιο κομμάτι αιωρούμενου γρανίτη με φόντο τον αμπελώνα.

 

Κάβα Φιαλών, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Κάβα Φιαλών, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Κάβα βαρελιών, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Κάβα βαρελιών, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Χώρος Γευσιγνωσίας, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Χώρος Γευσιγνωσίας, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Το κτίριο εμφανίζεται στη μέση της Κυπριακής υπαίθρου, σχεδόν καμουφλαρισμένο μέσα στα αμπέλια, ξεχωρίζοντας από τα παραδοσιακά κτίρια που συναντάμε στη διαδρομή. Αλλά για αυτό και είναι τόσο ειλικρινείς. Είναι ένα βιομηχανικό κτίριο που σέβεται το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται και τελικά δένει με αυτό. Το οινοποιείο Βλασίδη είναι ένα υπόδειγμα κυπριακού οινοποιείου και ένα καλό σημείο αφετηρίας των διαδρομών μας, όχι μόνο λόγω της αρχιτεκτονικής του και της ποιότητας των κρασιών του, αλλά και γιατί είναι ένα καλό παράδειγμα των σύγχρονων κυπριακών οινοποιείων, που συνδυάζουν πλέον τη λειτουργικότητα με όμορφους επισκέψιμους χώρους.

 


μεταμορφώθηκαν πια τα οινοποιεία σε χώρους όχι απλά δημιουργίας του κρασιού αλλά και φιλοξενίας και μύησης του επισκέπτη στο κυπριακό κρασί


 

© inside online Limassol Guide

© inside online Limassol Guide

Λεπτομέρεια πρόσοψης, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Λεπτομέρεια πρόσοψης, © Κωνσταντή Αφροδίτη

Το οινοποιείο Βλασίδη, αποτελεί ένα παράδειγμα της μορφής που παίρνει η Κυπριακή οινική κουλτούρα και το πως μεταμορφώθηκαν πια τα οινοποιεία σε χώρους όχι απλά δημιουργίας του κρασιού αλλά και φιλοξενίας και μύησης του επισκέπτη στο κυπριακό κρασί. Για αυτό πάρτε τους χάρτες σας και μην φοβηθείτε να χαθείτε στα χωριά. Κάποιος θα βρεθεί σίγουρα να σας δείξει την διαδρομή.

 

© Κωνσταντή Αφροδίτη

© Κωνσταντή Αφροδίτη

Click to access the login or register cheese