Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

HOUSE 0214

HOUSE 0214

SIMPRAXIS

Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου

Ομάδα: Μαρία Καρύδου, Χρήστος Πασαδάκης

2008 | Υλοποιημένο | 301 τ.μ.

Έγκωμη, Λευκωσία

 

δομημένο περιβάλλον, © Μάριος Χριστοδουλίδης

δομημένο περιβάλλον, © Μάριος Χριστοδουλίδης

 

Η κατοικία 0214 βρίσκεται στην περιοχή Μακεδονίτισσας σε ένα σχετικά πρόσφατα διαμορφωμένο αστικό περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του έργου προέκυψε από τις προγραμματικές ανάγκες των χρηστών, ένα νεαρό ζευγάρι με 1 παιδί. Οι προγραμματικές απαιτήσεις περιλάμβαναν τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας όπως ένα χώρο προετοιμασίας φαγητού και εστίασης, κοινόχρηστους χώρους ξεκούρασης στο ισόγειο, και τέσσερα  υπνοδωμάτια και γραφείο τα οποία υπήρχε απαίτηση να χωροθετηθούν στον όροφο.

Η γραμμική τυπολογία  της σχέσης δημόσιο– ημιδημόσιο – ιδιωτικό εφαρμόστηκε στο συγκεκριμένο έργο με αναδιπλώσεις, δημιουργώντας την σύνθεση μέσα από 3 «κουτιά».

Το τεμάχιο με κατεύθυνση από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά, είχε  υψομετρική διαφορά περίπου 3μ με το δρόμο να ακολουθεί την κλίση του εδάφους. Η τοπογραφία και οι υψομετρικές διαφορές καθόρισαν την διαμόρφωση υπογείου χώρου στάθμευσης και βοηθητικών χώρων.

 

όψη από τον δρόμο, © Μάριος Χριστοδουλίδης

όψη από τον δρόμο, © Μάριος Χριστοδουλίδης

 

Το ισόγειο είναι οργανωμένο με δύο ορθογώνια «κουτιά», τα οποία συναντιούνται υπό γωνία στο ένα άκρο. Το «δημόσιο κουτί» ανοίγει προς τους υπαίθριους χώρους, ενώ το άλλο το πιο «ιδιωτικό», είναι τοποθετημένο 50εκ ψηλότερα, και περιλαμβάνει τους ημι-δημόσιους χώρους της κατοικίας, την κουζίνα, το οικογενειακό καθιστικό και την πρόσβαση στον όροφο. Στον χώρο της κουζίνας τοποθετούνται οι άξονες κάθετης διακίνησης, τόσο με το υπόγειο όσο και με τον όροφο.

Η κύρια είσοδος της κατοικίας χωροθετείται προγραμματικά στο σημείο επαφής των δύο «κουτιών» μεταξύ του «δημόσιου» και του «ιδιωτικού». Μια ραμπόσκαλα οδηγά τον επισκέπτη, από το πεζοδρόμιο προς την κύρια είσοδο καταλήγοντας στο σημείο επαφής των δύο «κουτιών».

Ένα τρίτο «ιδιωτικό κουτί» σε επίπεδο ορόφου χωροθετείται πάνω από τους άλλους 2 όγκους, προσανατολισμένο παράλληλα με τον δρόμο, και εμπερικλείει τους χώρους υπνοδωματίων.

 

χώρος εισόδου, © Χαράλαμπος Αρτέμης

χώρος εισόδου, © Χαράλαμπος Αρτέμης

 

Ο όροφος περιλαμβάνει 4 υπνοδωμάτια με βοηθητικούς χώρους υγιεινής και γραφείο το οποίο επικοινωνεί, τόσο με το κυρίως υπνοδωμάτιο όσο και με τον κοινόχρηστο διάδρομο για ανεξάρτητη χρήση.

Στον όγκο/ κουτί ορόφου  δημιουργείται μια εγκοπή/ άνοιγμα, η οποία προκύπτει από την νοητή προβολή του αποτυπώματος της ράμπας εισόδου και διαπερνά συνειδητά τον όγκο στον όροφο συνδέοντας το οπτικά με το δρόμο.

Στο ισόγειο οι σχέσεις των χώρων που δημιουργούνται από τις αναδιπλώσεις και την διαφορετική υψομετρική χωροθέτηση, δημιουργούν την αίσθηση της ιεράρχησης της πορείας από το δημόσιο στο ιδιωτικό.

Στο ισόγειο υπάρχει διαμπερότητα με μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια στρατηγικά προσανατολισμένα για ενεργειακούς λόγους. Ταυτόχρονα, συρόμενα ξύλινα πανέλα λειτουργούν ως επιπλέον κέλυφος. Το καλοκαίρι, τα συρόμενα διάτρητα ξύλινα χωρίσματα κλείνουν εντελώς στο ισόγειο και σε συνδυασμό με ανοικτές τις γυάλινες συρόμενες θύρες στο εσωτερικό, μπορούν να κρατήσουν τον καλοκαιρινό ήλιο έξω, αλλά επιτρέπουν να υπάρχει φυσικός εξαερισμός. Αντίθετα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα ξύλινα χωρίσματα μπορούν να ανοίγουν εντελώς και με τις γυάλινες πόρτες να παραμένουν κλειστές επιτρέποντας την παθητική θέρμανση.

Στον χώρο σαλονιού δημιουργείται διόροφο αίθριο δημιουργώντας οπτικές συνδέσεις εντός της κατοικίας. Ο χώρος καλύπτεται από μεταλλική οροφή, υπό κλίση για να ενδυναμώνει τις οπτικές φυγές προς τα έξω.

 

ενδιάμεσο εσωτερικό αίθριο, © Χαράλαμπος Αρτέμης

ενδιάμεσο εσωτερικό αίθριο, © Χαράλαμπος Αρτέμης

 

χώρος πισίνας, © Χαράλαμπος Αρτέμης

χώρος πισίνας, © Χαράλαμπος Αρτέμης

 

Για να ρυθμιστεί η δυτική ηλιοφάνεια χωρίς να παρεμποδίζεται η θέα της οροσειράς στα δυτικά, η μεταλλική οροφή λειτουργεί σαν πρόβολος πάνω από τους εσωτερικούς χώρους. Ένα κάθετο σκίαστρο αποτελούμενο από διάτρητα ελάσματα από ανοξείδωτο χάλυβα προσφέρει ιδωτικότητα και προστασία από τον ήλιο, ταυτόχρονα επιτρέποντας την θέα από μέσα προς τα έξω.

Ο δομικός σκελετός της οικίας αποτελείται κυρίως από ενισχυμένο εμφανές σκυρόδεμα με ξυλότυπο από αμμοβολημένο σανίδι. Η μεταλλική οροφή αποτελείται από συμβατικές μεταλλικές διατομές, και τραπεζοειδή λαμαρίνα εμφανή. Η πλήρωση έγινε με τούβλα. Εξωτερικά χρησιμοποιήθηκε επίχρισμα και τσιμεντογραφιάτο και εμφανές σκυρόδεμα, ενώ εσωτερικά έγιναν επενδύσεις με γυψοσανίδες.

Οι συρόμενες εξωτερικές θύρες αποτελούνται από μεταλλικό πλαίσιο και σανίδες από φυσική ξυλεία. Οι δαπεδοστρώσεις είναι από κεραμικά πλακάκια στο ισόγειο και παρκέ στον όροφο. Εξωτερικά οι δαπεδοστρώσεις είναι συνδυασμός κεραμικού και ξύλινου decking.

Η πισίνα έχει χωροθετηθεί κάθετα  προς το σαλόνι και το οικογενειακό καθιστικό με δυτικό άξονα και υπερχείλιση.

Η κατοικία διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα με σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης και σύστημα κλιματισμού.

κάτοψη ισογείου, © simpraxis

κάτοψη ισογείου, © simpraxis

 

κάτοψη ορόφου, © simpraxis

κάτοψη ορόφου, © simpraxis

 

βορειοανατολική & νοτιοανατολική όψη, © simpraxis

βορειοανατολική & νοτιοανατολική όψη, © simpraxis

 

νοτιοδυτική & βορειοδυτική όψη, © simpraxis

νοτιοδυτική & βορειοδυτική όψη, © simpraxis

 

τομή Α-Α, © simpraxis

τομή Α-Α, © simpraxis

 

τομή Β-Β, © simpraxis

τομή Β-Β, © simpraxis

 

 

Click to access the login or register cheese