ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Πέτρος Κωνσταντίνου και Γιώργος Χατζηχρίστου
Εσωτερικοί συνεργάτες: Βερόνικα Αντωνίου, Joao Teigas
Εξωτερικός συνεργάτης: Alessandra Swiny
2011 | Υλοποιημένο
Έγκωμη, Λευκωσία
Το Ερευνητικό Κέντρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξενείται σε ανακαίνιση/ αναδιαμόρφωση παλιού εργοστασίου παπουτσιών στη βιομηχανική περιοχή Έγκωμης Λευκωσίας.
Οι ανάγκες της Σχολής, οι τεχνικοί περιορισμοί λόγω της προϋπάρχουσας μπετονένιας κατασκευής, ως επίσης και ο χαμηλός προϋπολογισμός υπήρξαν καθοριστικοί αποφασιστικοί παράγοντες για τις αποφάσεις του σχεδιασμού. Ιδιαίτερα δε βάρυνε η ευθύνη για την ταυτότητα ενός έργου με τη συγκεκριμένη λειτουργία, και δη πως αυτή η απόφαση/ λύση θα αποτελέσει μια από τις κινητήριες δυνάμεις της κατεύθυνσης της Αρχιτεκτονικής Σχολής!
Μέσα από αυτό το πρίσμα έγινε αντιληπτό πως δεν μπορούσαν να γίνουν εφικτοί οι στόχοι με μια ‘συμβατική’ επέμβαση.
Η είσοδος και η κατακόρυφη επικοινωνία, λόγω τεχνικών αναγκών, καταλαμβάνουν το καινούριο μπροστινό βόρειο μέρος της οικοδομής. Σε συνέχεια οι δυο υφιστάμενοι όροφοι φιλοξενούν γραφειακούς και βοηθητικούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων και χώρο ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το μεγαλύτερο μέρος της υφιστάμενης οικοδομής που αποτελείται από ενιαίο χώρο, με διώροφο ύψος αποφασίστηκε όπως φιλοξενήσει τους πιο σημαντικούς λειτουργικούς χώρους.
Προτάθηκε διαχωρισμός των χώρων με συρόμενα πανέλα, τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν τουλάχιστον 10 ξεχωριστά, ανεξάρτητα στούντιο, αμφιθέατρο και χώρους διακίνησης. Αναπροσαρμόζοντας τη θέση των πανέλων οι χώροι συνεχώς μεταμορφώνονται. Στην τελική μορφή όλος ο ισόγειος χώρος της υφιστάμενης κατασκευής μπορεί να αποτελέσει ενιαίο ανοικτό χώρο για την φιλοξενία διάφορων δραστηριοτήτων.
Σε ημιυπόγειο χώρο προτείνεται το εργαστήριο των φοιτητών.
Η κεντροβαρική χωροθέτηση του αμφιθεάτρου προσφέρει νότιο ελεγχόμενο φωτισμό στο κέντρο του κτιρίου.
Οι υφιστάμενες εξωτερικές τοιχοποιίες χρειάστηκε να κατεδαφιστούν λόγω στατικής αδυναμίας. Στη θέση τους προτείνεται επεξεργασία των όψεων με πολυκαρβουνικές επιφάνειες, με σκοπό τον άπλετο ισορροπημένο φωτισμό. Η απόφαση για τη χρήσης τόνων του γκρίζου και κίτρινου προσφέρει ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Σε μεταγενέστερη φάση δημιουργηθεί περαιτέρω ηλιοπροστασία με αναρριχητική βλάστηση.
Η κύρια όψη προτείνεται ως μια επιφάνεια με μεταλλικό σύστημα που θα υποδεχθεί αναρριχητικά φυτά και κατασκευές από τις εργασίες του ερευνητικού κέντρου, οι οποίες θα συνεχίσουν μελλοντικά στις ανατολική και δυτική όψη.