Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Αρχιτέκτονες: Μάριος Χριστοδουλίδης,  Χρίστος Χριστοδούλου, Παναγιώτης Παναγή, Χρήστος Πασαδάκης

2013 | Πρόταση

Μαρί, Λεμεσός

 

01 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

01 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

Η Ναυτική Βάση ‘Ευάγγελου Φλωράκη’ στο Μαρί έχει καταστεί από τις 11 Ιουλίου 2011, τραγικό σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο. Οι πολλαπλές και τραγικές συνέπειες της καταστροφής, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, εθνικό, κοινωνικό έχει συλλογικά επηρεάσει όλους ανεξαίρετα. Η απώλεια των 13 ηρώων που με αυτοθυσία πάλεψαν για να αποτρέψουν την καταστροφή, έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα στις οικογένειες τους. Σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς τα 13 θύματα και τις οικογένειες τους, καταθέτουμε με απόλυτο σεβασμό τις εισηγήσεις μας για την διαμόρφωση του μνημειακού χώρου, με στόχο την μνημόνευση τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και την ενημερωτική περιήγηση στον χώρο. Η τοπιακή διαμόρφωση και ο διαχωρισμός σε πορείες που άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν η μια από την άλλη, αντικατοπτρίζουν τις συναισθηματικές αποκλίσεις και συγκλίσεις του κάθε επισκέπτη.

Η ερμηνεία του χώρου και της τοπογραφίας μεταφράζεται από τον τρόπο της συλλογικής και ατομικής διακίνησης των επισκεπτών κατά την διάρκεια της επιτόπου επίσκεψης. Προσφέρεται μια βιωματική εμπειρία του μνημειακού χώρου με πολυεπίπεδους τρόπους πάντοτε σε σχέση με τα συναισθήματα του επισκέπτη, την χωρική προσβασιμότητα, την τοπογραφία και τα μνημειακά αποτυπώματα (δεξαμενή νερού, κρατήρας, θραύσματα). Η πυκνότητα συνάθροισης στον χώρο αποτυπώνεται στην τελική διαμόρφωση της πρότασης.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Το ‘μνημείο’ καθ’ αυτό δεν είναι σημειακό, αλλά είναι μια τοπιακή διαμόρφωση σε συνδυασμό με μεμονωμένες κατασκευές. Η αρχιτεκτονική επέμβαση αφορά τον χώρο ως σύνολο και πετυχαίνει να εντάξει και να αξιοποιήσει όλα τα μνημειακά σημεία αναφοράς διατηρώντας τον ως τόπο μνήμης. Το σύνολο του ‘μνημείου’ αποτελείται από 3 διαφορετικές διαδρομές με διαφορετική προοπτική ανάλογα με την βιωματική εμπειρία και την συναισθηματική φόρτιση του επισκέπτη. Οι διαδρομές συσχετίζονται επίσης με το προσιτό της τοπογραφίας.

  1. Πορεία Βύθισης

Βασική διαδρομή προς ιερό και χώρο συνάθροισης και μνήμης, σταθερά βυθιζόμενη, για συλλογικό και ατομικό φόρο τιμής προς τους νεκρούς η οποία ξεκινά από τον ΧΣ ΑΜΕΑ και καταλήγει στον ημιυπαίθριο χώρο συνάθροισης και το ιερό πάνω από τον κρατήρα.

  1. Πορεία Περιήγησης

‘Ενημερωτική’ διαδρομή για συλλογική  πληροφόρηση και παρατήρηση για τα συμβάντα την τραγική μέρα της έκρηξης. Ξεκινά από τον ΧΣ ΑΜΕΑ περνά από την Δεξαμενή Νερού στην οποία αναγράφεται το χρονικό (timeline) πριν και μετά την έκρηξη, διαπερνά πάνω από την βυθισμένη διαδρομή και καταλήγει κοντά στα θραύσματα του πυροσβεστικού οχήματος. Η πορεία αυτή στοχεύει στην γενική πληροφόρηση και παρατήρηση και περιλαμβάνει τα 3 μνημειακά σημεία αναφοράς (δεξαμενή νερού, κρατήρα και συντρίμμια πυροσβεστικού οχήματος.

  1. Προσωπική Διαδρομή

Περιλαμβάνει την πιο απόμακρη κορυφογραμμή όπου βρίσκονται οι νέες 13 ‘κενές σκοπιές’ ατομικής μνημόνευσης. Η συγκεκριμένη πορεία προσανατολίζεται στα προσωπικά αφιερώματα ως σημεία αναφοράς για τις οικογένειες των νεκρών.

02 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

02 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

ΙΕΡΟ & ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ

Η πορεία βύθισης που διαγράφεται στην υφιστάμενη επίπεδη τοπογραφία της κορυφογραμμής, κατεβαίνει σταθερά  μέχρι και -3.40. Ορίζεται από τις αντιστηρίξεις από προοξειδωμένες χαλύβδινες λαμαρίνες και κατευθύνει προς τον χώρο συνάθροισης και μνήμης και το ιερό.

Στο σημείο σύνδεσης όπου η υφιστάμενη τοπογραφία περνά πάνω από την διαδρομή δημιουργείται η συναισθηματική και ψυχολογική είσοδος/ κατάληξη στον χώρο συνάθροισης μπροστά από το ιερό. Ο ημι-υπαίθριος αυτός χώρος όντας βυθισμένος στο -3.40 περιβάλλεται από τα χαλύβδινα στοιχεία αντιστήριξης. Η βύθιση του χώρου δίνει την δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να απομονωθούν από οποιαδήποτε άλλα στοιχεία της περιοχής και να εστιάσουν την προσοχή τους προς το σημείο της έκρηξης.

Στο σημείο όπου η φυσική κλίση του πρανούς προς τον κρατήρα τέμνει την διαμόρφωση του χώρου συνάθροισης, το συμπαγές της κατασκευής αλλάζει με την διαφοροποίηση της υλικότητας, από προοξειδωμένη λαμαρίνα, σε υαλοστάσιο. Η κίνηση αυτή δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με απρόσκοπτη θέα και προσανοτολισμένο προς τον κρατήρα και την θάλασσα.

Στο άνοιγμα τοποθετείται υαλοστάσιο στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των 13 ηρώων. Η επιλογή του υλικού από γυαλί και η αναγραφή των ονομάτων είναι σημειολογική, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να εστιάσει στον κρατήρα και στον πυρήνα της συμφοράς, μόνο διαμέσου των ονομάτων των 13 θυμάτων. Μια μόνιμη υπενθύμιση για τον άδικο χαμό τους διασφαλίζοντας την διαχρονική παρουσία τους στον χώρο.

Ο χώρος συνάθροισης καλύπτεται από μια ανάλαφρη, ημιδιάφανη και ημιδιάτρητη κατασκευή πετάσματος. Προσφέρει πλήρη προστασία όσο αφορά την ηλιοφάνεια και μερική όσο αφορά την βροχή. Συνειδητά δεν υπάρχουν εμφανή στατικά στοιχεία για να τονίζεται η ελαφρότητα της όλης κατασκευής.

03 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

03 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

ΚΡΑΤΗΡΑΣ

Ο κρατήρας ως το σημαντικότερο ίχνος της καταστροφής δεν επιδέχεται άμεσες, δραστικές επεμβάσεις αλλά γίνεται ο πυρήνας εστίασης γύρω από τον οποίο διαμορφώνεται ο μνημειακός χώρος.

Η επέμβαση στον κρατήρα αποτελείται από εισαγωγή μεταλλικών πασσάλων διαμέτρου 50χιλ. τοποθετημένων σε πυκνότητα ανά 1 μέτρο. Στόχος η ανάδειξη της τοπογραφίας και ταυτόχρονα η διατήρηση της μορφολογίας του εδάφους, σε βάθος χρόνου. Αυτό πετυχαίνεται με την τοποθέτηση των πασσάλων στη γη και ταυτόχρονη ενοποίηση μέσω μεταλλικού οπλισμού σε χαμηλότερο επίπεδο για να λειτουργούν σαν σύστημα συγκράτησης και στήριξης.

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ

Η δεξαμενή νερού παραμένει σαν ο μόνος σιωπηλός μάρτυρας του εφιάλτη της έκρηξης και διαμορφώνεται σαν σημείο εξιστόρησης των τραγικών γεγονότων. Οι επιγραφές στην επιφάνεια της δεξαμενής, περιγράφουν τα γεγονότα πριν και μετά την έκρηξη, μνημονεύουν την θυσία των νεκρών ηρώων και των τραυματιών, δημιουργώντας ένα χρονικό (timeline) των γεγονότων. Η εξιστόρηση των γεγονότων και των ενεργειών, μεταφέρει στον επισκέπτη την ένταση, την απόγνωση, το θάρρος, την αυτοθυσία των θυμάτων.

04 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

04 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ/ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 13 ατομικές κενές «σκοπιές» με απόλυτη μορφή χωροθετούνται στην κορυφογραμμή πάνω από, και προσανατολισμένες στον κρατήρα, σε καίρια σημεία. Η κάθε μια από αυτές είναι προσωπικό αφιέρωμα σε κάθε ήρωα.

Υλοποιούνται από διάτρητη λαμαρίνα, με τον σκελετό να δημιουργεί το σχήμα του σταυρού. με ένα μικρό ράφι στο εσωτερικό επιτρέπει την φύλαξη φωτογραφιών και κεριών.

Οι «σκοπιές» θα είναι περίκλειστες και ανοικτές μόνο προς τον ουρανό με εμφανές το σχήμα του σταυρού στην οροφή. Πρόσβαση θα υπάρχει στην μια γωνιά με την δημιουργία ανοιγόμενης γωνιακής θύρας.

Πρόκειται για χώρο περισυλλογής και ατομικής μνημόνευσης των νεκρών, κυρίως από τις οικογένειες τους.

ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ / ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Τα διάσπαρτα θραύσματα και τεκμήρια παραμένουν σαν βασικά στοιχεία του μνημειακού χώρου και βοηθούν τον επισκέπτη να συνειδητοποιήσει το εύρος της καταστροφής. Η περιοχή με την πληθώρα των θραυσμάτων όπου βρίσκεται και το πυροσβεστικό όχημα, οριοθετείται περιμετρικά με κάθετες μεταλλικούς ράβδους με κυκλική οργάνωση ανά μέτρο επιτρέποντας την διακίνηση.

05 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

05 – Πινακίδα Παρουσίασης Μελέτης, © simpraxis

ΥΛΙΚΑ

Η πρόταση μας βασίζεται στην χρήση προοξειδωμένης μεταλλικής λαμαρίνας, σαν κύριο στοιχείο διαμόρφωσης της βασικής πορείας προς το ιερό, η οποία αναδιπλώνεται και δημιουργεί τις αναγκαίες αντιστηρίξεις

Οι προδιαγεγραμμένες πορείες αποτελούνται από σκληρές επιφάνειες από σκυρόδεμα, στρώση από χαλίκια, πέτρες πάνω σε γεωύφασμα και φυσικό έδαφος, επιτυχάνοντας ομοιόμορφες τελικές επιφάνειες τόσο σε υψόμετρο όσο και σε αισθητική.

Click to access the login or register cheese