Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

STAVRIDES RESIDENCE in GERI

STAVRIDES RESIDENCE in GERI

Armeftis and Associates

2010 | Realized | 400 sq.m.

Geri, Nicosia

 

Εξωτερική άποψη από το δρόμο, © Χρίστος Παπαντωνίου

Εξωτερική άποψη από το δρόμο, © Χρίστος Παπαντωνίου

CONCEPT

The residence, is set at the outskirts of Nicosia on a triangular plot overlooking Pentadaxtilos Mountain through the plains of Mesaoria.

The basic concept is derived from the need for a contemporary building in a corresponding dialogue with the vernacular “makrinari” and the Mesaoria plains. The building is organized in two linear functions per floor with the private on the upper and the public on the lower. The resulting shape as derived from the displacement of the corresponding upper part, is to create the covered patio below.

 

Εξωτερική άποψη από το δρόμο, © Χρίστος Παπαντωνίου

Εξωτερική άποψη από το δρόμο, © Χρίστος Παπαντωνίου

SCOPE OF WORK

The structure was positioned parallel to the public road taking over the entire span at a distance. Basic aim was to manage the appropriation of shading and air flow so as to maximize the outdoor activity use by its inhabitants. The covered outdoor patio on the S/E is serving as the main characteristic of the house, allowing for the fresh westward wind flow to filter through.

 

Εξωτερική άποψη, © Χρίστος Παπαντωνίου

Εξωτερική άποψη, © Χρίστος Παπαντωνίου

 

DESCRIPTION

The linear positioning of its main functions living/day room kitchen dining and salon on the ground floor, are set with open views and large openings toward the courtyard and the verandas. At the upper floor, the bedrooms are oriented accordingly with uninterrupted views to Pentadaxtilos Mountain.

 

Εξωτερική άποψη από τον κήπο, © Χρίστος Παπαντωνίου

Εξωτερική άποψη από τον κήπο, © Χρίστος Παπαντωνίου

 

MATERIAL

The basement and ground floor are made out of poured in situ reinforced concrete. Large orthogonal rough stone plinths are placed in a non uniform way reminiscing of the indigenous architecture

The upper floor is made out of metal trusses tied down to the ground concrete pillars and spans over the patio at a 5.60m length.

The metal structure is then treated with HPL as a finished surface. Internally dry wall system was used in conjunction with thermal insulation. Glazing is of low thermal emissivity.

 

Εξωτερική άποψη από τον κήπο, © Χρίστος Παπαντωνίου

Εξωτερική άποψη από τον κήπο, © Χρίστος Παπαντωνίου

Εσωτερική άποψη, κλιμακοστάσιο, © Χρίστος Παπαντωνίου

Εσωτερική άποψη, κλιμακοστάσιο, © Χρίστος Παπαντωνίου

 

 

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΓΕΡΙ

Αρμεύτης και Συνεργάτες

2010 | Υλοποιημένο | 400 τ.μ.

Γέρι, Λευκωσία

 

Διάγραμμα Κεντρικής Ιδέας, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Διάγραμμα Κεντρικής Ιδέας, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Το βασικό σκεπτικό αφορά την δημιουργία μιας σύγχρονης κατοικίας σε διαλεκτική σχέση και με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου  όπως η γραμμική χωρική ανάπτυξη, εσωστρέφεια  και η δημιουργία στεγασμένων  ημιυπαίθριων χώρων.

Το κτίριο οργανώνεται  γραμμικά σε 2 λειτουργικές ζώνες ανά όροφο  και προκύπτει από την παράλληλη οριζόντια μετακίνηση  του αντίστοιχου κτιριακού όγκου ώστε να δημιουργηθεί η καλυμμένη βεράντα.

 

ΧωροταξικόΑρμεύτης & Συνεργάτες

Χωροταξικό Αρμεύτης & Συνεργάτες

ΣΤΟΧΟΙ

  1. Nα αναπτυχθεί το κτίριο γραμμικά με αναφορές στην πεδιάδα και στο «μακρινάρι» της Μεσαορίας.
  2. Να είναι εσωστρεφές με ελάχιστα ανοίγματα προς την δυτική πλευρά του δρόμου για σκοπούς αερισμού αλλά  και να  δημιουργούνται  συνθήκες προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ενοίκων .
  3. Να παραμείνει όσο το δυνατό μεγαλύτερος κήπος στην πλευρά που έχουν προσανατολισμό οι κύριες λειτουργίες της κατοικίας με θέα τον Πενταδάκτυλο.
  4. Το κτίριο να εμποδίζει τον δυτικό ηλιασμό και να σκιάζει μεγάλο μέρος της αυλής κατά τις απογευματινές ώρες .

 

Κάτοψη Ισογείου, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Κάτοψη Ισογείου, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Κάτοψη Ορόφου, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Κάτοψη Ορόφου, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΩΝ

Το ισόγειο λειτουργεί ως  ενιαίος χώρος αφού σαλόνι, τραπεζαρία και χώρος κουζίνας  αναπτύσσονται γραμμικά με μεγάλα ανοίγματα προς την αυλή και τις καλυμμένες βεράντες. Η μακρόστενη   σκάλα οδηγεί στον όροφο και επαναλαμβάνεται η απλή διάταξη των υπνοδωματίων με θέα τον Πενταδάκτυλο.

 

Βορειοανατολική όψη, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Βορειοανατολική όψη, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Νοτιοδυτική όψη, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Νοτιοδυτική όψη, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

ΥΛΙΚΑ

Ο σκελετός του υπογείου και του ισογείου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο σκελετός του ορόφου αποτελείται από δύο παράλληλα μεταλλικά δικτυώματα δεμένα μεταξύ τους με εγκάρσιους μεταλλικούς δοκούς.  Το όλο σύστημα εδράζεται στον σκελετό του ισογείου και βγαίνει προβολικά σε μήκος 5,60m.

Ο κτιριακός όγκος στον όροφο επενδύεται με HPL ενώ στο ισόγειο οι τυφλές επιφάνειες  είναι από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε επιφάνειες κυπριακός πορώλιθος πάχους 20 εκ.  σε ορθογωνική διατομή σε ακανόνιστη διάταξη.

 

Τομή Α-Α, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Τομή Α-Α, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Τομές Β-Β και Γ-Γ, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Τομές Β-Β και Γ-Γ, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Διαγράμματα ηλιασμού – αερισμού, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

Διαγράμματα ηλιασμού – αερισμού, © Αρμεύτης & Συνεργάτες

 

the photographs were published for the first time in magazine “ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ”

οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό “ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ”