ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Παυλίνα Πλάτωνος
2013 | Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick
Διπλωματική Εργασία | Επιβλέπων : Δημήτρης Οικονομίδης, Κωνσταντίνος Κυπρής, Νίκος Μεσαρίτης
H μετανάστευση αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία, από εποχή σε εποχή, δημιουργώντας τις αντίστοιχες στάσεις πληθυσμών απέναντι στους μετανάστες. Οι χώρες υποδοχής καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτίστως το θέμα της διαφορετικότητας. Στην Κύπρο μετά την ένταξη της στην Ε.Ε το 2004, από παραδοσιακή χώρα με πληθυσμό που έφευγε για μετανάστευση μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής αθρόων μεταναστευτικών κυμάτων.
Περιοχή μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η Ενορία της οδού Τρικούπη στην εντός των τειχών Λευκωσία. Εξαιτίας των φτηνών ενοικίων, του Τεμένους Ομεριέ αλλά και της εύκολης διακίνησης σε υπηρεσίες με τα πόδια, πολλοί μετανάστες επιλέγουν την περιοχή για να εγκατασταθούν.
Σε ένα τεμάχιο δίπλα από το Τέμενος Ομεριέ (χώρος λατρείας-μνημείο-αξιοθέατο) το οποίο είναι υποβαθμισμένο εξαιτίας των εργαστηρίων, της μη οργανωμένης συγκέντρωσης πιστών αλλά και της ανυπαρξίας επικοινωνίας μεταξύ γηγενών και αλλοδαπών γίνεται σχεδιαστική πρόταση για τη δημιουργία ενός χώρου συνάθροισης της διαφορετικότητας.
Το κτίριο συμπεριλαμβάνει χώρους όπως πλατείες που μπορούν να φιλοξενήσουν αυθόρμητες ή οργανωμένες εκδηλώσεις, θεματικά μαγειρεία, αίθουσες απασχόλησης, εργαστήρια, χώρο υποδοχής καθώς και χώρους διαμονής με χρονικό περιορισμό 1-12 μήνες.
Το τεμάχιο πρότασης και το τεμάχιο του Τεμένους Ομεριέ, αντιμετωπίζονται ενιαία. Μεταξύ της πρότασης/κτιρίου και Τεμένους, δημιουργείται ένα ‘φίλτρο’ το οποίο συνδέει αλλά και διαχωρίζει διακριτικά το Τέμενος από το κτίριο.
Στο ‘φίλτρο’ τοποθετούνται τα μαγειρεία που έχουν θεματικές κουζίνες όπως Κυπριακή κουζίνα, Συριακή κουζίνα και Κινέζικη κουζίνα. Παράλληλα με τα μαγειρεία, βόρια προς τη πλευρά του Τεμένους, ένας υπαίθριος χώρος μπορεί περιοδικά να φιλοξενεί υπαίθριες αγορές. Στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων μπορούν να ανεβαστούν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες ενώ στους χώρους απασχόλησης ο οποιοσδήποτε μπορεί να ενοικιάζει ένα κομμάτι χώρου το οποίο μεταλλάσσεται με τη μετακίνηση κινούμενων πανέλων για να εξασκήσει το επάγγελμά του, να ασχοληθεί με το χόμπι του ή ακόμα και να προωθήσει τη δουλειά του.
Παραδίπλα ένας χώρος με 4 κουζίνες μπορεί να ενοικιάζεται από τον οποιοδήποτε και να χρησιμοποιείται ως χώρος συγκέντρωσης και μαγειρέματος για άτομα που αναζητούν εναλλακτικούς χώρους και τρόπους να περάσουν τον ελεύθερο τους χώρο. Τις μέρες που λειτουργεί η υπαίθρια αγορά ο χώρος μετατρέπεται σε παζάρι μαγειρευτού φαγητού από διάφορες χώρες.
Μια σειρά εργαστηρίων εκτείνονται στο νότιο τμήμα του τεμαχίου ως συνέχεια των ήδη υπάρχοντων εργαστηρίων στην περιοχή.
Στον όροφο δημιουργούνται κατοικίες στις οποίες μπορεί να κατοικεί ο οποιοσδήποτε ( μετανάστης, ντόπιος, φοιτητής, επισκέπτης) με χρονικό περιορισμό 1-12 μήνες για λόγους ανανέωσης του χώρου. Ο όροφος εκτείνεται στην οροφή των μαγειρείων του ‘φίλτρου’ σε ένα βατό δώμα το οποίο αποτελεί δημόσιο χώρο, παρατηρητήριο αλλά και επέκταση των μαγειρείων που βρίσκονται στο ισόγειο.
Στην τοπιοτέχνηση χρησιμοποιείται το στοιχείο του κήπου και του νερού αφού γενικότερα στις θρησκείες και ειδικότερα στην ισλαμική θρησκεία ο κήπος αποτελεί πρόγευση του παραδείσου και το νερό στοιχείο εξάγνισης/κάθαρσης.