ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
του Γιώργου Ψάλτη
‘Το τοπίο είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη’, Oδυσσέας Ελύτης
Η προτεινόμενη στήλη στοχεύει να ασχοληθεί με την κοινωνία και την πολιτεία και την προβολή της πολύπλευρης σχέσης τους στο τοπίο. Ο τίτλος έχει επιλεγεί με στόχο να καταστεί σαφής ο διττός χαρακτήρας της στήλης σύμφωνα με την οποία από τη μια η λέξη ‘βίος’ αντιπροσωπεύει το κοινωνικό σύνολο ενώ από την άλλη η λέξη ‘πολιτεία’ αντιπροσωπεύει τις Αρχές και τις πολιτικές που σχετίζονται με την αναπτυξιακή διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα η στήλη επιθυμεί να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η αμφίδρομη αυτή σχέση επηρεάζει τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης την ώρα που οι ίδιες οι πολιτικές ανάπτυξης διαμορφώνουν με τη σειρά τους κοινωνική κουλτούρα. Τα αποτελέσματα των εκάστοτε πολιτικών των εμπλεκομένων φορέων (Αρχών) και η αισθητική της Κυπριακής Κοινωνίας αντικατοπτρίζονται καθημερινά στο δομημένο ή μή τοπίο και συνθέτουν δυστυχώς μια εικόνα αμφίβολης συχνά ποιότητας.
από τη μια η λέξη ‘βίος’ αντιπροσωπεύει το κοινωνικό σύνολο ενώ από την άλλη η λέξη ‘πολιτεία’ αντιπροσωπεύει τις Αρχές και τις πολιτικές που σχετίζονται με την αναπτυξιακή διαδικασία
Η στήλη επιθυμεί με κριτικό και συχνά σατιρικό ύφος να επισημάνει συναφή κοινωνικά προβλήματα και συνάμα πτυχές της διαδικασίας ανάπτυξης και του σχετικού ελέγχου αναδεικνύοντας τα προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή, τη μή εφαρμογή ή την έλλειψη κατάλληλων πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης. Η αρθρογραφία θα συνοδεύεται με φωτογραφικό υλικό/κολάζ παραθέτοντας δείγματα από το Κυπριακό τοπίο και το εξωτερικό όχι προς μίμηση, ούτε προς αποφυγήν αλλά κυρίως για παραγωγικό προβληματισμό μακριά από ρομαντισμούς! Η στήλη προσκαλεί το κοινό να συμβάλει επισημαίνοντας ότι είναι δυνατή η αποστολή σχετικών απόψεων ή προβλημάτων από πλευράς των μελετητών κατά την εξάσκηση του επαγγέλματος γράφοντας στο info@cy-arch.com με θέμα: βίος και πολιτεία.
Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων (αναθεωρημένη Δήλωση Πολιτικής, αδειοδοτήσεις για γκολφ σε ευαίσθητες περιοχές κτλ) η στήλη κρίνει καίριο να κάνει αρχή με το θέμα της αλόγιστης ανάπτυξης και του εύκολου κέρδους που χαρακτηρίζει τον τόπο μας. Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από άρθρο του συντάκτη και αναφέρεται στον οικοδομικό οργασμό που προηγήθηκε της κρίσης:
Τα αποτελέσματα των εκάστοτε πολιτικών των εμπλεκομένων φορέων (Αρχών) και η αισθητική της Κυπριακής Κοινωνίας αντικατοπτρίζονται καθημερινά στο δομημένο ή μή τοπίο και συνθέτουν δυστυχώς μια εικόνα αμφίβολης συχνά ποιότητας.
[…]Το θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο δεν κατάφερε να ελέγξει το φαινόμενο και να εκμεταλλευτεί το εύκολο κέρδος για κοινωφελή έργα αλλά αντίθετα το υποβοήθησε με τις παρούσες πρόνοιες του νομιμοποιώντας μια για πάντα στο μυαλό του πολίτη την κερδοσκοπία ανάγοντας την σε θεμιτή πτυχή της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Κατόπιν Εορτής… επιγραμματικά περί πολεοδομικού σχεδιασμού και αειφορίας, Ρεύμα, Νοέμβριος 2010
Τρία χρόνια αργότερα, το πιο πάνω θέμα όχι μόνο παραμένει επίκαιρο αλλά αποτελεί όλο και περισσότερο σπασμωδική λύση για έξοδο από την κρίση την ώρα που αντίθετες απόψεις δημιουργούν αναπόφευκτα σημειολογικούς προβληματισμούς…
Καλωσορίσατε στο βίος και πολιτεία!