Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Runner Up for: ‘The Bamiyan Cultural Centre_Design Competition’, Afghanistan

Runner Up for:  ‘The Bamiyan Cultural Centre_Design Competition’, Afghanistan

 

Costas Nicolaou , Constantinos Marcou

Advisor: Elena Yennar

2015 | Competition Entry

Afghanistan

 

Μετά-συγκρουσιακό Αφγανιστάν: Ένα μνημείο για την ειρήνη

 

Διάκριση κυπριακής ομάδας αρχιτεκτόνων σε διεθνή διαγωνισμό για τον σχεδιασμό πολιτισμικού κέντρου στον Νομό Μπάμιγιαν του Αφγανιστάν. Ο εν λόγω αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε τον Νοέμβριο του 2014 συγκεντρώνοντας 1070 συμμετοχές από 117 χώρες.  Τον διαγωνισμό χορήγησαν οι: UNESCO, η Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν και η Δημοκρατία της Κορέας. Το έργο της κυπριακής συμμετοχής έλαβε μια από τις πέντε βραβευθείσες θέσεις. Στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανακοίνωση τύπου, στο γραφείο της UNESCO στο Αφγανιστάν.

Τοπογραφικό σχέδιο πρότασης, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Τοπογραφικό σχέδιο πρότασης, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Η διακήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είχε ως σκοπό την ανάδειξη αλλά και διατήρηση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς ενός ιστορικού σημείου στον χάρτη του Αφγανιστάν, της κοιλάδας του Μπάμιγιαν, φημισμένη κυρίως για τα ιερά έργα ελληνοβουδιστικής τέχνης των αγαλμάτων του Βούδα. Τα αγάλματα αποτελούσαν  μέρος μιας λαξευτής τοπογραφίας δημιουργώντας ένα φόντο για την πόλη ύψιστης ιστορικής σημασίας.  Χρονολογούνται τον 6ου αιώνα μ.Χ και βρίσκονται στην πλευρά ενός γκρεμού στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Χτισμένα το 507, ο μεγαλύτερος Βούδας κτίστηκε μερικά χρόνια αργότερα το 554.

Τον Μάρτιο του 2001, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, αποφάσισε την ανατίναξη των δύο αγαλμάτων του Βούδα αφήνοντας πλαίσια «πολιτισμικών» κενών, ορατά σε φυσική διάσταση αλλά και χαραγμένα στις μνήμες των κατοίκων της περιοχής. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θεώρησε πως τα αγάλματα ήταν είδωλα και, ως εκ τούτου αντι-ισλαμικά.

Η κοιλάδα, ως ένα μετά-συγκρουσιακό τοπίο αποτελεί ένα ισχυρό ιστορικό παράδειγμα όπου οι  πολιτικές συγκρούσεις και οι κοινωνικές ανακατατάξεις θυσίασαν στον βωμό ενός θεοκρατικού καθεστώτος, την αρχαιολογία της πόλης. Την αρχαιολογία ως ένα παράγωγο υλικών διαστάσεων ενός ολόκληρου πολιτισμού.

Η πρόταση των αρχιτεκτόνων έχει τίτλο: Μετά-συγκρουσιακό Αφγανιστάν: Ένα μνημείο ειρήνης. Το έργο σχολιάζει την έννοια του πολιτισμού όχι μόνο μέσα από τις διάφορες ποιητικές ερμηνείες που του έχουν αποδοθεί αλλά κυρίως μέσα από φαινομενικά αόρατα κοινωνικά και πολιτικά πλαίσια. Η καταστροφή της αρχαιολογίας της κοιλάδας ή αλλιώς η παρουσία των κενών χώρων αρχαιολογικής σημασίας μαρτυρούν την ανάγκη επανεξέτασης αυτής της έννοιας όχι μόνο ως ένα θετικό κοινωνικό όριο αλλά και ως ένα στοιχείο έντονου συγκρουσιακού χαρακτήρα με υλικές προεκτάσεις.

Ιδεογράμματα πρότασης, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Ιδεογράμματα πρότασης, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Ο πολιτισμός: μια πληθώρα στοιχείων που χαρακτηρίζει την «διαφορετικότητα» ενός συνόλου αποκτά φυσική ερμηνεία στον σχεδιασμό του πολιτισμικού έργου, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερα βασικά ευρήματα που αποτελούν μέρος της τοπογραφίας της κοιλάδας και ερμηνεύονται σχεδιαστικά ως ένα αρχιπέλαγο αυτόνομων νησίδων εκπαίδευσης δημιουργώντας ένα νέο τρόπο ανάγνωσης τόσο του ιστορικού μνημείου αλλά και ολόκληρης της πόλη. Οι «νησίδες» εκπαίδευσης συνδέονται μέσω μιας κεντρικής ράμπας και περιβάλλονται από ένα αυστηρό μαντρότοιχο ο οποίος γίνεται διαπερατός στην βόρεια πλευρά, αντικρίζοντας τους λόφους του Βούδα και χαράζοντας «προοπτικές» απόψεις αυτής της χαμένης αρχαιολογίας. Τα προαναφερθέντα ευρήματα ορίζονται μέσα στο έργο ως τα εξής: πρώτον, οι μαντρότοιχοι που πλαισιώνουν τις μονάδες κατοικίας τους. Δεύτερον, οι γεωργικές καλλιέργειες σαν ένα συνωθύλευμα αποσπασματικών μωσαϊκών που επαναπροσδιορίζουν το έδαφος. Τρίτον, οι φαινομενικά «αόρατες» αλλά εντούτοις «επίσημες» χαράξεις των δρόμων  που ορίζουν ένα άλλο φυσικό δίκτυο στην πόλη και τέταρτο, οι λόφοι του Βούδα ως ένα υβρίδιο τεχνικής διεργασίας και φυσικής τοπογραφίας.

Το πολιτισμικό κέντρο θα φιλοξενεί εκθέσεις, σεμινάρια και ερευνητικές ομάδες για την προβολή αλλά και συντήρηση των μνημείων της περιοχής. Θα προσφέρονται επίσης μαθήματα μουσικής, χειροτεχνίας και θεάτρου δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια στοά καλλιτεχνικής καλλιέργειας αλλά και κοινωνικής συνεύρεσης.

Η ομάδα απαρτίζεται από τους αρχιτέκτονες Κώστα Νικολάου και Κωνσταντίνο Μάρκου. Για τον διαγωνισμό εργάστηκε και η αρχιτέκτονας Έλενα Γεννάρη ως ειδικός σύμβουλος.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τον διαγωνισμό μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO. http://bamiyanculturalcentre.org/

Προοπτική άποψη κύριας εισόδου, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη κύριας εισόδου, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη βόρειας όψης, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη βόρειας όψης, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Κατόψεις πρότασης, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Κατόψεις πρότασης, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη από  την εσωτερική αυλή, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη από την εσωτερική αυλή, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Φωτογραφική κάτοψη της αίθουσας μουσικής, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Φωτογραφική κάτοψη της αίθουσας μουσικής, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη τυπικής αίθουσας διδασκαλίας, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη τυπικής αίθουσας διδασκαλίας, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη πρότασης από τις γεωργικές καλλιέργειες © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Προοπτική άποψη πρότασης από τις γεωργικές καλλιέργειες © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Ανατολική όψη, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Ανατολική όψη, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

Βόρεια όψη, © Κώστας  Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης  Έλενα Γεννάρη

Βόρεια όψη, © Κώστας Νικολάου , Κωνσταντίνος Μάρκου _ Ειδικός συνεργάτης Έλενα Γεννάρη

 

See the competition’s panels here
Click to access the login or register cheese