ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ – ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΣ 2013
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΤΣΙΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
2013 | Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου
Φοιτητική Εργασία | 4ο Έτος | Επιβλέπων : Δρ. Αιμίλιος Μιχαήλ, Λέκτορας
Αφορμή όλου του σχεδιασμού υπήρξε το κεντρικό θέμα, που δεν είναι άλλο από το οινοποιείο. Μας είχε δοθεί η ελευθερία να προσθέσουμε μια χρήση ή οτιδήποτε άλλο πιστεύαμε πως θα εμπλούτιζε το κτήριο μας κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού.
Αρχικά, η ανάλυση ξεκίνησε από τη περιοχή παρέμβασης. Η πρότασή βρίσκεται στη περιοχή Αγίου Επιφανείου Ορεινής και πιο συγκεκριμένα, 1.5 km από τη στροφή προς Καλό Χωριό Ορεινής. Κύρια χαρακτηριστικά του τελικού τεμαχίου είναι η έντονη κλίση του εδάφους και ένα υφιστάμενο μονοπάτι/δρόμος που ανεβαίνει από τον κύριο δρόμο, εώς και σχεδόν στο πάνω μέρος του τεμαχίου. Το κτήριο τοποθετήθηκε με τρόπο που αυτό το δρομάκι να περνά κάτω από τον πρόβολο στο μπροστινό μέρος του κτηρίου ενώ στη πίσω του πλευρά, το δρομάκι περνά από πάνω από το κτήριο.
Κύρια χαρακτηριστικά του κτηρίου μας είναι ο εκτεταμένος πρόβολος, η σχισμή στο έδαφος καθώς και η βλάστηση που τοποθετείται στην οροφή του κτηρίου. Προγραμματικά είναι εμφανής η τοποθέτηση της παραγωγικής διαδικασίας (χώρος πολτοποίησης, χώρος ζύμωσης, χώρος παλαίωσης σε ξύλινα βαρέλια, εμφυαλωτήριο, χώρος αποθήκευσης τελικού προϊόντος) σε όλη τη πίσω πλευρά του κτηρίου με τους άλλους 2 όγκους, ο μικρός να είναι ο χώρος αναψυχής/καφετέρεια, και ο μεγάλος που καταλήγει να είναι ο χαρακτηριστικός πρόβολος να είναι ο εκθεσιακός χώρος, υποδοχή και χώρος γευσιγνωσίας. Οι βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται κάτω από τη καφετέρεια και κάτω από τον εκθεσιακό χώρο. Ακόμη, κάτω από τον αιθριακό χώρο και υπόγεια τοποθετείται ο χώρος στάθμευσης.
Στο χώρο στάθμευσης υπάρχει μια ζώνη φορτο-εκφόρτοσης των καρπών. Στην αρχή αυτής της ζώνης υπάρχει το πρώτο σημείο («checkpoint») στο οποίο τα φορτηγά σταθμεύουν για την εναπόθεση των καρπών στο χώρο πολτοποιήσης. Στο τέλος της ζώνης υπάρχει το δεύτερο σημείο («checkpoint») στο οποίο θα σταθμεύσουν τα φορτηγά για να συλλέξουν, να παραλάβουν το έτοιμο κρασί από το χώρο αποθήκευσης τελικού προϊόντος.
Η πορεία του πεζού ξεκινά παράλληλα με αυτή του αυτοκινήτου από το δρόμο, φτάνει σε μια σκάλα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης που τον ανεβάζει στον αιθριακό χώρο. Από εκεί, διασχίζει το μήκος του κτηρίου από όπου θα μπορέσει να δεί τη παραγωγική διαδικασία, ανεβαίνει ακόμη μια σκάλα για να καταλήξει εν τέλη στο χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων στο πάνω μέρος του τεμαχίου.
Σκοπός της όλης πρότασης είναι μέσα από την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτηρίου, την τοποθέτηση των χώρων με στρατηγικό τρόπο να στεγάσει την ιερή χρήση, θα έλεγε κανείς, της παραγωγής του κρασιού αναδεικνύοντας έτσι τη σύγχρονη κυπριακή αρχιτεκτονική, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της κοινωνίας του 21ου αιώνα.