Μια μυστηριώδης και σαγηνευτική παρουσία Ι Περιφερειακά γραφεία της ΑΗΚ στην Πάφο
της Χρυστάλας Ψαθίτη
Δημαρχεία, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις της αρχής ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών συχνά αποτελούν κτίρια που σηματοδοτούν με την παρουσία τους τον αστικό ιστό των πόλεων και μέλλουν να ενσαρκώσουν ένα ιδεατό δυναμισμό στον πραγματικό κόσμο. Εδώ και λίγο καιρό η Πάφος απέκτησε ένα από αυτά τα κτίρια – ένα χωρόσημο εισόδου για την πόλη όπως αυτό χαρακτηρίζεται – που αποτελεί μια ζωντανή έκφραση του δυναμισμού που ήθελε να προωθήσει ο οργανισμός · μια μυστηριώδης και σαγηνευτική παρουσία που στεγάζει τα περιφερειακά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και αποτελεί σημείο αναφοράς στον αστικό χώρο.
Εδώ και λίγο καιρό η Πάφος απέκτησε […] ένα χωρόσημο εισόδου για την πόλη όπως αυτό χαρακτηρίζεται […] μια μυστηριώδης και σαγηνευτική παρουσία που στεγάζει τα περιφερειακά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου
Αφήνοντας την αφοπλιστική εξωτερική του εμφάνιση και κατευθυνόμενοι προς τα μέσα, εκεί που οι διαδικασίες εκτυλίσσονται και εκεί που παίρνει ζωή το οικοδόμημα, στο πιο εύκολα προσβάσιμο κομμάτι του κτιρίου φιλοξενείται η εξυπηρέτηση πελατών, η πλέον άμεση διεπαφή του κοινού με τις εσωτερικές διαδικασίες. Στα δύο πιο πάνω επίπεδα βρίσκεται ο κύριος γραφειακός χώρος των λειτουργών της Αρχής. Η οργάνωση των δύο επιπέδων χαρακτηρίζεται από ένα μακρύ διάδρομο με εκατέρωθεν γραφειακούς χώρους αποπνέοντας μια σχεδόν ‘βασανιστική’ αίσθηση τελειότητας, λευκότητας και καθαριότητας. Μία σύνθεση από γραφειακούς χώρους ενός ατόμου, δύο ατόμων, πολλαπλοί εργασιακοί χώροι · παράλληλα εργασιακά σύμπαντα όπου οι προϊστάμενοι έχουν τον δικό τους χώρο ενώ οι πιο συλλογικές διαδικασίες εκτελούνται σε πιο συλλογικούς χώρους. Μια σχετικά συντηρητική δομή εργασιακού χώρου που παρ’ όλα αυτά αντανακλά τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες ασφάλειας, θορύβου και ιδιωτικότητας.
Η οργάνωση των δύο επιπέδων χαρακτηρίζεται από ένα μακρύ διάδρομο με εκατέρωθεν γραφειακούς χώρους αποπνέοντας μια σχεδόν ‘βασανιστική’ αίσθηση τελειότητας, λευκότητας και καθαριότητας.
Και κάπως έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι τέτοια κτίρια αποτελούν στην ουσία γραφειακούς χώρους που η ύπαρξη τους ‘ενορχηστρώνει’ την διεπαφή μεταξύ εργαζομένων και επισκεπτών, διαφόρων ομάδων εργαζομένων, προϊσταμένων και υφισταμένων. Πίσω από την σαγηνευτική παρουσία τους βρίσκει κανείς διαδικασίες, διαδικασίες που μερικές φορές δεν συμβαδίζουν απόλυτα με τον δυναμισμό που αποπνέει η μορφολογία τους και την προοδευτικότητα που υπαγορεύουν οι συνεχείς κοινωνικές αλλαγές. Ανατρέχοντας σε σύγχρονες πρακτικές και καινοτόμα πρότυπα εργασιακών χώρων, που αντανακλούν νέους τρόπους εργασίας, καταλαβαίνει κανείς ότι η θέση του γραφείου ως η μια και μοναδική μονάδα παραγωγικότητας τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Παραδειγματική είναι η περίπτωση της εταιρία Google η οποία ανέπτυξε ένα υβρίδιο εργασιακού χώρου και χώρου χαλάρωσης το οποίο αμφισβητεί το γεγονός ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων πρέπει απαραίτητα να μετριέται μόνο απο τον χρόνο που ξοδεύουν πίσω από ένα γραφείο.
Ανατρέχοντας σε σύγχρονες πρακτικές και καινοτόμα πρότυπα εργασιακών χώρων […] καταλαβαίνει κανείς ότι η θέση του γραφείου ως η μια και μοναδική μονάδα παραγωγικότητας τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση.
Μ’ αυτή μου την αναφορά δεν προσπαθώ να υποδείξω το μοντέλο της Google ως το ιδανικό για γραφειακούς χώρους του μέλλοντος, ούτε και να υποστηρίξω ότι αυτό αποτελεί μια ‘καλοφτιαγμένη συνταγή’ που θα απέδιδε σε διαφορετικές συνθήκες και οργανισμούς. Εκείνο που κατά τη γνώμη μου θα απέδιδε είναι η καινοτομία όχι μόνο στη μορφολογία αλλά και στον τρόπο δόμησης των εσωτερικών διαδικασιών ενός οργανισμού, αναγνωρίζοντας και ξεκαθαρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας του σε άμεση συνάρτηση με την ίδια την φυσική του υπόσταση. Και μπορεί στην Κύπρο της οικονομικής κρίσης αυτά να φαντάζουν πολυτέλειες και απατηλά όνειρα, αλλά στην πραγματικότητα εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι τίποτε άλλο από όραμα και θέληση!