ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
του Χάρη Σολωμού
«Η μεταβλητότητα ως έννοια, είναι η ποιότητα της µη ομοιομορφίας και αναφέρεται σε οντότητες και σε σχέσεις μεταξύ τους»
Η μεταβλητότητα ενός χώρου στην αρχιτεκτονική, είναι μια μορφή εξέλιξης και συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα της μεταβολής, της αλλαγής, της απόκλισης από το σύνηθες. Ποιο είναι όμως το σύνηθες;
Όταν σε μια πόλη (κυπριακή πόλη), όπου η ύπαρξη του ανοικτού-υπαίθριου-δημόσιου χώρου είναι περιορισμένη και σχεδόν ανύπαρκτη, οι παραστάσεις και οι εικόνες που αντιλαμβάνεται καθημερινά ο πολίτης, είναι πλέον από συνηθισμένες, έως ανιαρές και βαρετές. Η έλλειψη λήψης αποφάσεων για σχεδιασμό και δημιουργία χώρων αστικής συλλογικότητας, μακροπρόθεσμα προκαλεί στους πολίτες κοινωνική αδράνεια και αδυναμία για δημιουργία της ελευθερίας της έκφρασης.
Η έλλειψη λήψης αποφάσεων για σχεδιασμό και δημιουργία χώρων αστικής συλλογικότητας, μακροπρόθεσμα προκαλεί στους πολίτες κοινωνική αδράνεια και αδυναμία για δημιουργία της ελευθερίας της έκφρασης.
Έτσι, με την πάροδο του χρόνου και συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό, διάφοροι «αστικοί ενεργοποιητές» όπως, happenings-events, στοιχεία εφήμερα, εικαστικά δρώμενα, πρωτοβουλίες από νέες κοινωνικές ομάδες χρηστών-ομάδες αστικών δράσεων, φυσικά φαινόμενα και άλλους παράγοντες, δημιουργούν προϋποθέσεις για αυτή την αλλαγή, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού τοπίου, αλλά και της ζωής των πολιτών.
Υφιστάμενα οδικά δίκτυα μεταμορφώνονται σε διαδρομές μαραθωνίου, αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε πίστες ταχύτητας αυτοκινήτων, εγκαταλελειμμένοι χώροι, αποκομμένοι από τον ιστό της πόλης, αναδιαμορφώνονται σε πίστες εμποδίων, εικαστικά δρώμενα και happenings κάνουν την εμφάνιση τους στις πόλεις με σκοπό να ενεργοποιήσουν, να αλλάξουν την σχέση του ανθρώπου με τον χώρο.
εικαστικά δρώμενα και happenings κάνουν την εμφάνιση τους στις πόλεις με σκοπό να ενεργοποιήσουν, να αλλάξουν την σχέση του ανθρώπου με τον χώρο
Τέλος, η εικόνα αυτών των χώρων εμφανίζεται σαν ένα μεταβαλλόμενο σύμπλεγμα δραστηριοτήτων που εξελίσσονται σταδιακά, (για τα κυπριακά δεδομένα), αλλά παράλληλα, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ποιότητας του αστικού τοπίου, αλλά και της ζωής των πολιτών της, διαδραματίζοντας ένα ρόλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό για μια σύγχρονη και ζωντανή πόλη.