ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΦΑΡΟΣ – Τομή στον αστικό ορίζοντα της Λεμεσού
ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΗ
2012 | Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick
Διπλωματική Εργασία | Επιβλέπων : Νίκος Μεσαρίτης
Πολλές φορές τα επιτεύγματα δεν απέφεραν μόνο καλά, π.χ. η πυρηνική ενέργεια, ή οι δαπάνες για εξερεύνηση του διαστήματος. Αυτή η προσπάθεια να φτάσουμε στα άκρα, εξασφαλίζει μέσο της πορείας της, το κέρδος σημαντικών και ίσως πρωτόγνωρων γνώσεων. Άλλωστε είναι στη φύση του ανθρώπου να πιέζεται προς αυτές τις κατευθύνσεις. Το να μελετηθεί ένα ψηλό κτίριο σε σχέση με τη αντισεισμικότητα, είναι μια προσπάθεια που μπορεί να δώσει περισσότερα αποτελέσματα και λύσεις τα οποία να ωφελέσουν χαμηλότερα και τρέχοντα κτίρια.
Η πρόταση αναζητεί δυνατότητες αναβάθμισης μιας περιοχής, και έμμεσα της πόλης, που τυγχάνουν ή μη, κατά την υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου έργου, όπως είναι το ψηλό κτίριο, και της εγκαθίδρυσης του ως τοπόσημο για αυτή.
Το θέμα επιλέγηκε γιατί η πόλης της Λεμεσού πιέζεται στη παραθαλάσσια ζώνη από αναπτύξεις οι οποίες αξιοποιούν το ύψος λόγο του υψηλού κόστους γης, λόγο της οικονομικής απόδοσης των επενδύσεων, εφόσον εξασφαλίζεται η θέα της θάλασσας και της πόλης.
Η λογική διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, οδήγησε στην αναζήτηση για τη φιλοσοφία και έμπνευση της μορφής του κτιρίου. Προφανώς η φέρουσα κατασκευή οργανώνει μορφές, και μέσω αυτών τη μορφή του κτιρίου, πάντοτε στη βάση αρχών της μηχανικής. Η πραγματική μορφή του κτιρίου άλλα και των φερόντων στοιχείων θα είναι αποτέλεσμα υπολογισμού. Τούτο είναι ένα από τα δυνατότερα συμπεράσματα της διπλωματικής, γιατί με έντονο τρόπο φαίνεται ότι η αρχιτεκτονική μορφή δεν μπορεί να έχει ανεξάρτητες θέσεις από την ικανοποίηση της ανάληψης των φορτίσεων, στατικών και δυναμικών. Αλλά ούτε και πρέπει να υποκύπτει στη άνευ πνεύματος δικτατόρευση που μπορούν να υπαγορεύσουν. Τα ιδία δεδομένα φυσικά ισχύουν και για τις υπηρεσίες που θα φιλοξενήσει το κτίριο.
Το κτίριο είναι κυρίως δημόσιου χαρακτήρα. Οι χρήσεις που φιλοξενούνται σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις Κέντρου Μεσογειακών Ερευνών που εντάσσονται σε αυτό, συνδέονται και λειτουργούν αμφίδρομα. Ως ένα ενιαίο σύστημα λειτουργίας, με τους παρευρισκομένους να μπορούν να εμπλέκονται, να ενημερώνονται και να μελετούν ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο.
Το ύψος που διακατέχει το κτίριο θα μπορεί να φιλοξενήσει χώρους αναψυχής και παρατήρησης της πόλης και θάλασσας της Μεσογείου από ψηλά. Θέα της πόλης από τη θάλασσα, μια δυνατότητα που εκλείπει από τη πόλη.
Είναι δεδομένο, τα ψηλά κτίρια μπορούν να δεχτούν αρνητική κριτική η οποία μπορεί να ενταθεί στη περίπτωση της δικής μας χώρας, λόγω κλίμακας, λόγω απόστασης από τη τεχνολογία αιχμής, λόγω της σεισμικότητας της περιοχής μας.