ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΟΛΥΤΙΑ ΑΡΜΟΣ
Νίκος Μεσαρίτης, Μάριος Πελεκάνος
2004 | Υλοποιημένο | 400 τ.μ.
Αγλαντζιά, Λευκωσία
Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ειδικές Εκδόσεις DECO»
Ένα επικλινές οικόπεδο σε έναν από τους μικρούς λόφους της Λευκωσίας στην Κύπρο, με απεριόριστη βορεινή θέα της ανατολικής πόλης μέχρι την οροσειρά του Πενταδακτύλου, φιλοξενεί το σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας.
Η διάρθρωση της κατοικίας σε τρία επίπεδα υπήρξε αναγκαία κυρίως λόγω της κλίσης του οικοπέδου, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρέτησε και τη λειτουργική του δομή: Στην χαμηλή στάθμη χωροθετήθηκαν οι βοηθητικοί χώροι και οι χώροι στάθμευσης, στη δεύτερη στάθμη (ισόγεια ως προς την κύρια είσοδο) φιλοξενήθηκαν οι καθιστικοί χώροι και η κουζίνα και στην τρίτη (τον όροφο) τα υπνοδωμάτια και ένας χώρος πολλαπλής χρήσης- γραφείο.
Σε επίπεδο κάτοψης η κατοικία διαιρέθηκε σε τρεις ζώνες παράλληλες προς την κλίση, στον άξονα ανατολής- δύσης. Η νότια ζώνη υλοποιείται σε όγκο μόνο στον όροφο και φιλοξενεί τα παιδικά υπνοδωμάτια και το μπάνιο, ενώ εξυπηρετεί τη δημιουργία της καλυμμένης περιοχής της εισόδου. Η μεσαία ζώνη φιλοξενεί τους καθιστικούς χώρους- σαλόνι και τραπεζαρία- και εκτείνεται καθ’ ύψος μέχρι την φυσικά φωτιζόμενη οροφή. Η βορεινή ζώνη φιλοξενεί την κουζίνα και τον ενσωματωμένο καθημερινό χώρο, καθώς και το καλοκαιρινό ημιυπαίθριο καθιστικό, το οποίο βλέπει προς την πισίνα και έχει φόντο το βουνό.
Με βάση την αρχική απόφαση των μελετητών για «στροφή» του κτιρίου προς τον βορρά, λόγω κλίσεων και θέας, οι όγκοι του κτιρίου διατάχτηκαν με ράχη προς τη νότια είσοδο. Η έκπληξη στον επισκέπτη παρουσιάζεται μετά το πρώτο του βήμα στο σπίτι. Μια τεράστια διαφανής επιφάνεια, σαν οθόνη κινηματογράφου, ανοίγει ολοκληρωτικά την κατοικία προς την θέα και αναιρεί αυτόματα την αίσθηση του «τείχους» που εμφανίζεται κατά την προσπέλαση.
Όσο πλησιάζει κάποιος προς τα μεγάλα βορεινά ανοίγματα τόσο, σαν ευρυγώνιος φακός φωτογραφικής μηχανής, ανοίγεται μπροστά του η απέραντη θέα. Ταυτόχρονα ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται άμεσα την καθ’ ύψος σύνδεση του ίδιου χώρου με τον όροφο, ενώ ο ορατός ουρανός από την οροφή και τα εσωτερικά παράθυρα των υπνοδωματίων δίδουν την εντύπωση ενός αστικού δρόμου με διόροφα κτίρια.
Με την συγκεκριμένη σύνθεση τα υπνοδωμάτια αποκτούν διαμπερότητα και συμμετέχουν στον κεντρικό χώρο της κατοικίας, ο οποίος συνδέει οπτικά και λειτουργικά ολόκληρο το σπίτι. Πέρα από την κινητή επίπλωση ο χώρος συμπληρώνεται από ένα μεγάλο τζάκι στην ανατολική του πλευρά και την ημικυκλική σκάλα που χωροθετείται κεντρικά.
Λόγω του έντονου καλοκαιριού της Κύπρου η αίσθηση του εσωτερικού χώρου, με το απαλό φως από τον βορρά, αλλά και τη διάχυση του νότιου φωτός από την οροφή, είναι πολύ ευχάριστη, τόσο από πλευράς θερμοκρασίας όσο και από πλευράς έντασης του φυσικού φωτισμού.
Εξωτερικά οι όγκοι εκφράζουν πλήρως την τριμερή σύνθεση της κάτοψης και τα ανοίγματα είναι λιγοστά προς νότο ενώ στις βόρειες όψεις είναι περισσότερα και πιο εκτεταμένα. Η λογική του «τείχους» στο νότο τονίστηκε και με τη χρήση κυπριακής πέτρας, ενώ οι υπόλοιπες επιφάνειες αποτελούνται από ανεπίχριστο σκυρόδεμα και επιχρισμένους τοίχους.