Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

HOUSE 0405

HOUSE 0405

SIMPRAXIS ARCHITECTS

Μάριος Χριστοδουλίδης & Χρίστος Χριστοδούλου

Ομάδα μελέτης: Χρήστος Πασαδάκης, Μαρία Καρύδου

2011 | Υλοποιημένο | 265 τ.μ.

Λακατάμια, Λευκωσία

 

Γεωμετρικά στοιχεία, © Χαράλαμπος Αρτέμης

Γεωμετρικά στοιχεία, © Χαράλαμπος Αρτέμης 

Η οικία 0405 σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με δύο κορίτσια, σε ένα οικιστικό τεμάχιο 1100μ² στην περιοχή της Λακατάμιας προς Τσέρι, στην Λευκωσία. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ αραιοκατοικημένη με τεράστιες ανοικτές εκτάσεις χωρίς δόμηση.

Τοπογραφικά είναι επίπεδη και χωρίς βλάστηση ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και δεν προσφέρει ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν άμεσα την διαδικασία σχεδιασμού. Το άμεσο τοπίο φαντάζει άγονο και αδιάφορο ενώ ευρύτερα προς τα νότια υπάρχουν οπτικές φυγές προς οροσειρά.

 

Όψη από τον δρόμο, © Χαράλαμπος Αρτέμης

Όψη από τον δρόμο, © Χαράλαμπος Αρτέμης

Το ζεστό και ξηρό κλίμα τις περιοχής μαζί με τους δυνατούς δυτικούς ανέμους ήταν καθοριστικά στο προσανατολισμό και την μορφολογία του έργου. Ο κτιριακός όγκος στο όροφο, χωροθετήθηκε στρατηγικά κυρίως να αποτρέψει το δυτικό ήλιο αλλά και τον ιδιαίτερα δυνατό δυτικό αέρα στην περιοχή.

Σε αντίθεση, το ισόγειο σχεδιάστηκε με προσανατολισμό προς το νότο προσφέροντας πλήρη ενοποίηση με την αυλή, και απεριόριστες οπτικές φυγές προς την οροσειρά που δεσπόζει στο βάθος. Η ικανότητα διατήρησης ενός ευήλιου περιβάλλοντος με οπτικές φυγές προς το απέραντο τοπίο επιτυγχάνεται με δύο σειρές από συρόμενες θύρες οι οποίες τοποθετούνται κατά μήκος της νότιας όψης του ισογείου. Εσωτερικά η πρώτη σειρά αποτελείται από συρόμενα υαλοστάσια, που δημιουργούν μια άμεση σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Εξωτερικά μια δεύτερη σειρά με συρόμενες θύρες από διάτρητη λαμαρίνα από ανοξείδωτο χάλυβα προσφέρει την ευχέρεια φιλτραρίσματος του αέρα και σκίασης τους καλοκαιρινούς μήνες. Και τα δύο στοιχεία μαζί εξ’ ολοκλήρου ή επιλεκτικά ανεξάρτητα, έχουν την ευχέρεια να σύρονται μπροστά από ολόκληρη την όψη ή να μαζεύονται στο πλάι, μπροστά από τον τοίχο του χώρου στάθμευσης. Κλείνοντας τις μεταλλικές θύρες και ανοίγοντας τις γυάλινες πόρτες, διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό ο διαμπερής εξαερισμός του ισογείου. Η επιλογή από τον χρήστη στον τρόπο χρήσης των συρόμενων θυρών προσφέρει ηλιοφάνεια και παθητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ αντίθεταμπορεί να προσφέρει σκίαση και διαμπερή εξαερισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Όψη από την ιδιωτική νότια αυλή, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Όψη από την ιδιωτική νότια αυλή, © Μάριος Χριστοδουλίδης

 

Ανεξάρτητα από τα συρόμενα συστήματα, ο  πρόβολος από εμφανές μπετόν μπροστά από το νότιο άνοιγμα, προσφέρει σκίαση το καλοκαίρι αποτρέποντας την διείσδυση της ηλιοφάνειας στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά επιτρέπει την ηλιοφάνεια και την παθητική θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Φεγγίτες τοποθετημένοι ψηλά, στο χώρο του καθιστικού οι οποίοι ανοίγουν ηλεκτρικά, διευκολύνουν την διαφυγή του ζεστού αέρα το καλοκαίρι προσφέροντας επιπλέον ευχέρεια στον διαμπερή εξαερισμό και παθητικό κλιματσιμό του εσωτερικού και των δομικών στοιχείων.

 

Ενοποίηση εσωτερικού - εξωτερικού, © Χαράλαμπος Αρτέμης

Ενοποίηση εσωτερικού – εξωτερικού, © Χαράλαμπος Αρτέμης

 

Ο όροφος με τα υπνοδωμάτια αποτρέπει τον ανεπιθύμητο δυτικό άνεμο και τις σκόνες και ταυτόχρονα σκιάζει την εξωτερική αυλή από τον δυτικό ήλιο μετά τις μεσημβρινές ώρες. Ο όγκος στον όροφο επενδύθηκε με πανέλα βιομηχανικής ξυλείας τύπου HPL, τοποθετημένα σε λωρίδες διαφορετικού πλάτους. Στα υαλοστάσια ορόφου τοποθετήθηκαν τα ίδια πανέλα με κενό μεταξύ τους για να επιτρέπεται ο διαμπερής εξαερισμός και να αποτρέπεται η ηλιοφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Λεπτομέρεια απορροής όμβριων υδάτων, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Λεπτομέρεια απορροής όμβριων υδάτων, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Τυπολογικά τα υπνοδωμάτια  στον όροφο και οι χώροι διακίνησης, διαφοροποιούνται από την συμβατική αρχιτεκτονική τυπολογία της σύγχρονης κυπριακής κατοικίας, αφού  μεταξύ τους είναι διαχωρισμένα με πτυσσόμενες θύρες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα ή σαν ενιαίος χώρος, ανάλογα από τις ανάγκες των χρηστών.

Ανατολικά παράθυρα στον όροφο διευκολύνουν την θέρμανση των πάνω χώρων τις πρωινές ώρες του χειμώνα. Το καλοκαίρι κλείνοντας τις πτυσσόμενες θύρες που χωρίζουν τα υπνοδωμάτια από το διάδρομο δημιουργείται ένας αεριζόμενος ενδιάμεσος χώρος ο οποίος αποτρέπει την υπερθέρμανση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Εσωτερικό – μετάβαση στον όροφο, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Εσωτερικό – μετάβαση στον όροφο, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Στο ισόγειο οι χώροι, παρόλο που διατηρούν την αυτονομία τους, δεν αναιρούν την εμπειρία του συνόλου. Στο ισόγειο το οικογενειακό καθιστικό περιστοιχίζεται στα ανατολικά από την κουζίνα η οποία ξεχωρίζει, χωρίς να απομονώνεται από τους υπόλοιπους χώρους μέσα από μια διακριτική ένταξη. Δυτικά υπάρχει ένας χώρος εργασίας/ γραφείο, σχετικά ανεξάρτητος από το υπόλοιπο σπίτι, ο οποίος λειτουργεί και σαν ξενώνας. Όλοι οι χώροι στο ισόγειο έχουν πρόσβαση και οπτική σύνδεση με το νότιο τμήμα της αυλής και δημιουργείται μια ενοποίηση τόσο χρηστικά όσο και οπτικά.

 

Χώρος υπνοδωματίων στον όροφο, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Χώρος υπνοδωματίων στον όροφο, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Ένα εξωτερικό τζάκι σε χώρο ο οποίος είναι προστατευμένος από τους δυτικούς ανέμους του χειμώνα και την βροχή επιτρέπει την χρήση της αυλής τους χειμερινούς μήνες.

 

Εξωτερική επένδυση ορόφου, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Εξωτερική επένδυση ορόφου, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Το στατικό σύστημα της κατοικίας αποτελείται από σύμμεικτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικά στοιχεία και μεταλλική οροφή. Η οροφή αποτελείται από συμβατικές μεταλλικές διατομές και εμφανή τραπεζοειδή λαμαρίνα. Εξωτερικά το κτίριο αποτελείται από σανιδωτό εμφανές σκυρόδεμα σε συνδυασμό με τσιμεντογραφιάτο στο ισόγειο, και ο όροφος είναι με ξηρά δόμηση και επενδυμένος με βιομηχανικά πανέλα ξυλείας σε λωρίδες.

 

Όγκος ορόφου, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Όγκος ορόφου, © Μάριος Χριστοδουλίδης

Κάτοψη ισογείου, © simpraxis

Κάτοψη ισογείου, © simpraxis

Κάτοψη ορόφου, © simpraxis

Κάτοψη ορόφου, © simpraxis

Ανατολική & βόρεια όψη, © simpraxis

Ανατολική & βόρεια όψη, © simpraxis

Δυτική & νότια όψη, © simpraxis

Δυτική & νότια όψη, © simpraxis

Τομή Α-Α & Β-Β, © simpraxis

Τομή Α-Α & Β-Β, © simpraxis

Τομή Γ-Γ & Δ-Δ, © simpraxis

Τομή Γ-Γ & Δ-Δ, © simpraxis

 

Click to access the login or register cheese