H.O.F. web platform launch event
Εκδήλωση Έναρξης της Διαδραστικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας “Hands–on Famagusta”
Imaginary Famagusta, AA&U, LU2CY
Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 , 18.30
Σπίτι της Συνεργασίας, Λευκωσία (απέναντι από το Λήδρα Πάλας)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρχιτέκτονες, Πολεοδόμοι, Εικαστικοί, προερχόμενοι από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, θα ανοίξουν τη διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα του Hands-on Famagusta σε δημόσια έναρξη που θα γίνει την Τετάρτη 27 Μαίου 2015, από τις 18.30-22.00.
Το έργο «Hands-on Famagusta» υλοποιείται από την ομάδα Imaginary Famagusta μαζί με το γραφείο Architecture Art and Urbanism (AA&U) και το Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Κύπρου (LU2CY). Η διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερώνεται στην υποστήριξη νέων φαντασιακών για κοινό αστικό μέλλον σε μια ενοποιημένη Αμμόχωστο. Θέλει να συμβάλει σε μελλοντικές συνεργασίες και συνυπάρξεις στη μετα-συγκρουσιακή Κύπρο.
Η εκδήλωση έναρξης θα γίνει στο συμβολικό χώρο του Σπιτιού της Συνεργασίας, μέσα στη Λευκωσιάτικη νεκρή ζώνη. Οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις μαρτυρίες των μελών του “Hands On Famagusta”, αλλά και άλλων ατόμων που συμμετείχαν στη διαδικασία προετοιμασίας του έργου από τον Ιούνιο 2014. Θα μπορούν να εξερευνήσουν τη διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από υπολογιστές που θα υπάρχουν στο χώρο. Θα ακολουθήσει κοκτέιλ πάρτι.
Ο επικεφαλής του έργου, Σωκράτης Στρατής, σημείωσε ότι η ομάδα «θεωρεί τη δημόσια χρήση της πλατφόρμας πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πολιτικής πρακτικής βασισμένη στη Κοινωνία των Πολιτών. Οι χρήστες θα έρθουν σε επαφή με απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων για το μέλλον της πόλης, θα πλοηγηθούν μέσα σε εναλλακτικά μέσα αναπαράστασης της πόλης της Αμμοχώστου που διαμορφώθηκαν από την ομάδα. Θα πάρουν θέση γύρω από αμφισβητούμενα αστικά θέματα που διακυβεύονται για το μέλλον της πόλης. Τέλος, μπορούν να δημιουργήσουν με ένα παιγνιώδη τρόπο, τη Φαντασιακή τους Αμμόχωστο».
Ο Σωκράτης Στρατής τόνισε επίσης, μέσα στα πλαίσια αυτού του έργου ότι «η τεχνολογία που διαμορφώθηκε για την πλατφόρμα δεν είναι ένα ουδέτερο εργαλείο αλλά ένας ενεργός παίκτης που έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαμόρφωση των «Κοινών» της Κυπριακής Κοινωνίας των Πολιτών.
Τα μέλη της άτυπης ομάδας «Imaginary Famagusta», που είναι ο πυρήνας αυτής της πρωτοβουλίας, εργάζονται μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν η θέσπιση μιας κοινής κατανόησης της επικράτειας της Αμμοχώστου, (σε συνεργασία με το πολεοδομικό γραφείο ALA Planning Partnership): μια κατακερματισμένη πόλη που αποτελείται από αποκλεισμένες αστικές ενότητες που εμποδίζουν τη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για την πόλη. Έχουν διαμορφώσει νέες απεικονίσεις που αφορούν ολόκληρη την επικράτεια της Αμμοχώστου και προτείνουν μεθόδους για τον τερματισμό του υφιστάμενου ακραίου κατακερματισμού.
Το έργο «Hands-οn Famagusta» εστιάζει στην ενίσχυση της Κυπριακής Κοινωνίας των πολιτών έτσι ώστε να καταστεί ενεργός παίκτης στη διαμόρφωση των «Κοινών» της Κύπρου. Προτείνεται λοιπόν, η δημόσια εμπλοκή στις διαδικασίες αστικής μεταμόρφωσης για τη δημιουργία μιας ενιαίας Αμμοχώστου. Για αυτό το σκοπό έχουν παραχθεί μια σειρά από εργαλεία για να υποστηρίξουν το δημόσιο διάλογο. Πέραν της διαδικτυακής πλατφόρμας συμπεριλαμβάνονται τα εξής (1) Πλατφόρμες δημόσιας συζήτησης μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, συναντήσεων για διαβούλευση και δημόσιες παρουσιάσεις που γίνονται από τον Ιούνιο 2014, (2) Συναρμολογίσιμο, φυσικό πρόπλασμα ολόκληρης της Αμμοχώστου, από τη Δερύνεια στη Σαλαμίνα, εύκολα μετακινήσιμο για να υποστηρίζει Αμμοχωστιανούς αλλά και άλλους πολίτες να διαμορφώσουν μια συνολική εικόνα της πόλης αντί της κατακερματισμένης (3) Έντυπο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, που θα συνοψίζει τις δραστηριότητες του έργου και τις μεθοδολογικές του προσεγγίσεις. (4) Έρευνα με ερωτηματολόγια, με δείγμα περίπου 470 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους Αμμοχωστιανούς, βασισμένη σε προσωπικές συνεντεύξεις στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής (από το Νεκτάριο Χριστοδούλου, LU2CY)
Οι δραστηριότητες του «Hands-οn Famagusta» υλοποιούνται με την υποστήριξη του USAID. Η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας υλοποιείται με την υποστήριξη του UNDP-ACT μέσω του Mahallae. Όλες οι δραστηριότητες του έργου υποστηρίζονται σε είδος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το εργαστήριο του Νοεμβρίου 2014 υποστηρίχθηκε σε είδος από το Ινστιτούτο Γκαίτε ενώ η εκδήλωση έναρξης στις 27 Μαίου 2015 από το Σπίτι της Συνεργασίας.
Επικεφαλής Έργου: Σωκράτης Στρατής (Imaginary Famagusta)
Ομάδα Εργου: Emre Akbil, Esra Can Akbil, Χρυσάνθη Κωνσταντίνου, Νεκτάριος Χριστοδούλου, Munevver Ozgur Ozersay (Imaginary Famagusta)
AA&U For Architecture, Art and Urbanism
LU2CY (Laboratory of Urbanism, University of Cyprus)
Ανάπτυξη Διαδικτυακής Πλατφόρμας: LightBlack
Γραφικός Σχεδιασμός: AA&U
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες: