Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Δημόσιες απόψεις για την αστική ανάπτυξη και διατήρηση στη Λεμεσό – Ενημερωτικό Έγγραφο

Δημόσιες απόψεις για την αστική ανάπτυξη και διατήρηση στη Λεμεσό – Ενημερωτικό Έγγραφο

Η εκδήλωση με τίτλο Παράλληλες Πόλεις: Κατασκευή ή Διατήρηση διεξάχθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ στο πλαίσιο του «theYard.Residency.17» στο Παλιό Ξυδάδικο στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2017, από το mesh spatial design studio.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 130 προσκεκλημένοι κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής προβολής (αρμόδιες αρχές, ακαδημαϊκοί) και 110 άτομα κατά τη διάρκεια της δημόσιας προβολής (κοινό).

Η διαδραστική εγκατάσταση, που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση της μελέτης, βασίστηκε σε δύο κύρια στοιχεία για την υλοποίηση της: το πρώτο στοιχείο που αποτέλεσε και τη βάση-φόντο ήταν μια κινούμενη εικόνα-χάρτης της πόλης που απεικόνιζε με σημεία την δραστηριότητα των κοινωνικών δικτύων για τα τελευταία δέκα χρόνια (που προέρχονται από το Flickr) και το δεύτερο στοιχείο ήταν οι αεροφωτογραφίες της περιοχήςτου λιμανιού-μαρίνας και της παραθαλάσσιας περιοχής γύρω από το παλιό αρχοντικό του Λανίτη. Οι αεροφωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, η μία της εποχής δεκαετίας του 1970 και άλλη από την τελευταία δεκαετία ανάπτυξης της Λεμεσού.

 

Οι εικόνες παραποιήθηκαν, έτσι ώστε να απεικονίσουν τις υφιστάμενες και προτεινόμενες αναπτύξεις, μαζί με επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το ύψος τους και το εκτιμώμενο έτος ολοκλήρωσης (εικόνα 2). Οι εικόνες αυτές προβάλλονταν σε λευκές επιφάνειες που τοποθετήθηκαν στις δύο πλευρές μιας κατασκευήςμήκους 7μ. Αυτό μπόρεσε να πραγματοποιηθεί με την χρήση χαρτογράφησης προβολής και τεχνικές εντοπισμού κίνησης, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκαλύπτουν τα έργα καθώς κινούνταν κατά μήκος της κατασκευής. Η διήμερη διάρκεια της εκδήλωσης επέτρεψε την παρουσίαση της εγκατάστασης στους ανθρώπους με ρόλους επιρροής σε αποφάσεις αστικού σχεδιασμού (όπως ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λεμεσού) αλλά και εμπειρογνωμόνων (όπως αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί) την πρώτη ημέρα, ενώ τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης η εγκατάσταση ήταν ανοικτή για το κοινό. Σε όλους τους επισκέπτες-συμμετέχοντες δόθηκαν τρία πράσινα και τρία κόκκινα αυτοκόλλητα και τους ζητήθηκε να τα χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να εκφράσουν τη στήριξη (πράσινο) ή τη διαφωνία (κόκκινο) σχετικά με την ανάπτυξη έργων, καθώς και τις προσδοκίες τους για τη διατήρηση (πράσινο) ή την ανάπλαση (κόκκινο) ορισμένων περιοχών της πόλης.

Επισυνάπτεται το ενημερωτικό έγγραφο με τα αποτελέσματα της έρευνας.

BriefingPaper_GR

BriefingPaper_EN

 

Υπόβαθρο της μελέτης

Η πόλη της Λεμεσού, ειδικά την τελευταία δεκαετία, με την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού ψηλών κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο και τη δημιουργία μιας εμπορικοποιημένης μαρίνας και λιμανιού, οδηγήθηκε σε μια δραματική μεταμόρφωση που είχε σαν αποτέλεσμα την απαρχή της αναζήτησης μιας νέας ταυτότηταςαστικού χώρου. Το παραλιακό μέτωπο αποτέλεσε το σκηνικό αυτής της ‘αστικής ανάπλασης’ έχοντας ψηλής ποιότητας φυσικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επενδυτές. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές επιδίωξαν λύσεις εντυπωσιασμού βασισμένεςσε οικονομικά κριτήρια, λύσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν και από τις αρμόδιες αρχές με τελικό αποτέλεσμα την επικράτηση ενός «οικονομοκεντρικού οράματος» για τη «σύγχρονη πόλη».

 

«Mesh spatial design studio» ονομάζεται η συνεργασία μεταξύ του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Αντώνη Στυλιανού και του αρχιτέκτονα και urban designer Αντρέα Παπαλλά, για μια πειραματική πρακτική, η οποία συνδέει την αστική έρευνα με τον σχεδιασμό και την τεχνολογία.

Click to access the login or register cheese