Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Designing History – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

Designing History – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

‘Σχεδιάζοντας’ την Ιστορία: Μια σύντομη παρουσίαση 5 Αρχαιολογικών Μουσείων στην νότια Ευρώπη.

 

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, παρουσιάζουμε σε συντομία 5 Αρχαιολογικά μουσεία που βρίσκονται στην νότια Ευρώπη. Πως κάθε φορά οι αρχιτέκτονες επιλέγουν να σχεδιάσουν την ‘ιστορία’, πως τα έργα εντάσσονται στο περιβάλλον τους και ποιες χωρικές και σχεδιαστικές ποιότητες τα διακρίνουν;

 

1. Archaeology Museum of Vitoria

Francisco José Mangado Beloqui

Vitoria, Spain

Archaeology Museum of Vitoria, Francisco José Mangado Beloqui

Το μουσείο εμφανίζεται ως ένα ενιαίο κέλυφος που καλύπτει τον θησαυρό της ιστορίας.  Γι’ αυτό είναι ερμητικά κλειστό στο εξωτερικό, αλλά υποβλητικό και μαγικό εσωτερικά. Το μουσείο ξυπνά το πέρασμα του χρόνου και διαμορφώνει τα στρώματα της γης που έχουν διαμορφώσει την ιστορία. Στις αίθουσες των μόνιμων εκθέσεων, όλες οι οριζόντιες επιφάνειες είναι σκούρες, τα ξύλινα δάπεδα είναι σχεδόν μαύρα όπως και τα ταβάνια. Αυτοί οι σκοτεινοί χώροι διακόπτονται από λευκά πρίσματα γύρω από τα οποία διαμορφώνονται τα εκθέματα. Λειτουργικά, ο όγκος οργανώνεται ώστε η βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια να βρίσκονται στο ισόγειο με ανεξάρτητη πρόσβαση από τις μόνιμες εκθέσεις που οργανόνωνται στα πιο πάνω επίπεδα.

 

source: http://www.archdaily.com


2. Museum of Art and Archaeology of the Côa Valley

Camilo Rebelo + Tiago Pimentel / Sandra Barbosa

Vila Nova de Foz Côa, Portugal

Museum of Art and Archaeology of the Côa Valley, Camilo Rebelo + Tiago Pimentel / Sandra Barbosa

Το μουσείο αντιμετωπίζεται ως μια εγκατάσταση μέσα στο τοπίο. Η μονολιθική τριγωνική μορφή του προέρχεται από τη μορφή της κοιλάδας. Η υλικότητα του επικαλείται τις τοπικές πέτρινες αυλές και αντανακλά δύο τελείως διαφορετικές φύσεις: την ύλη του μπετόν και την υφή και το χρώμα της τοπικής πέτρας.

 

source: http://www.archdaily.com


3. Narona Archaeological Museum

Radionica Arhitekture

Vid, Croatia

Narona Archaeological Museum, Radionica Arhitekture © Boris Cvjetanovic

Το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο στο Vid της Κροατίας κτίστηκε πάνω από τα ερείπια ενός ναού. Το εσωτερικό του μουσείου καθορίζεται από τη κλίμακα των ανασκαφέντων ρωμαϊκών αντικειμένων και αγαλμάτων, ενώ το εξωτερικό καθορίζεται από τη κλίμακα του ναού και του φόρουμ, την κλίμακα των περιβάλλοντων σπιτιών και από τις πράσινες μάζες των ελαιώνων. Αλλά κυρίως, το κτίριο καθορίζεται από την κλίμακα της καθημερινής ζωής: το δώμα και το σύστημα δημόσιων επιφανειών και ραμπών, συνδέουν δύο επίπεδα του δημόσιου χώρου. Ακόμα ένα βασικό στοιχείο του αρχιτεκτονήματος αποτελεί η λιτή υλικότητα. Η κατασκευή αποτελεί ένα συνδυασμό οπλισμένου σκυροδέματος και μετάλλου. Οι όψεις καλύπτονται με  πλαστικά πανέλα, τοποθετημένα ώστε να επιτρέπουν διάχυτο φως να διεισδύει στο εσωτερικό.

 

source: http://architizer.com


4. 0286MUVV | Vila Velha Museum

Belém Lima Arquitectos

Vila Real, Portugal

0286MUVV | Vila Velha Museum, Belém Lima Arquitectos

Ήρεμο και ερμητικό, το μουσείο εμφανίζεται ως η μίμιση των γκρεμών από γρανίτη που περιβάλουν τα γύρω ποτάμια. Μέσα σε αυτό, το παλιό συνδυάζεται με το νέο. Ενώ από το εξωτερικό βλέπουμε ένα συμπαγές κτίριο,  το εσωτερικό φαίνεται να αιωρείται πάνω από τη φύση και τα ερείπια. Όπως ένα αίνιγμα, το μουσείο ανοίγει στιγμιαία για να ξανακλείσει και να κρύψει τον εσωτερικό του κόσμο.

 

source: http://architizer.com


 

5. National Archaeological Museum Remodeling and Museography

Frade Arquitectos

Madrid, Spain

National Archaeological Museum Remodeling and Museography, Frade Arquitectos

Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να ανακαινίσουν το χώρο του μουσείου, δίνοντας του πιο αποτελεσματική χρήση για το κοινό, μία από τις βασικότερες παραμέτρους σχεδιασμού που ακολουθήθηκε. Το μουσείο σήμερα συνδυάζει χαρακτηριστικά του παλιού σχεδιασμού αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσει αρχιτεκτονική αξία με όρους επικοινωνίας και αισθητικής. Τα αίθρια ανάκτησαν τη σημασία που είχαν, αφού απέκτησαν χρήση με την εγκατάσταση  κρυστάλλινων καλυμμάτων και φιλοξενούν τα μεγάλα εκθέματα του μουσείου.  Το αποτέλεσμα είναι ένα ανοικτό μουσείο που υποδέχεται τον επισκέπτη και ανοίγει τις πύλες του στη πόλη  μέσω των αρχιτεκτονικών του στοιχείων. Το μουσείο ξεχωρίζει για την ποιότητα της αρχιτεκτονικής του και  τη χωρική άνεση.

 

source: http://architizer.com


 

Click to access the login or register cheese