Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

cy-archives | Αχ, αυτό το ΜΠΕΤΟΝ!

cy-archives | Αχ, αυτό το ΜΠΕΤΟΝ!

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΕΠΙΧΡΙΣΤΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

 

 

4+1 έργα στην Κύπρο

 


1. ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΡΟΒΟΛΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ + ΑΚΚΕΛΙΔΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Στην συγκεκριμένη κατοικία στο Στρόβολο, τόσο οι οριζόντιες όσο και οι κατακόρυφες επιφάνειες και στις δύο κατευθύνσεις καλύπτονται από ανεπίχρηστο σκυρόδεμα. Το μονολιθικό κέλυφος εμφανούς μπετόν εντείνει το κυβικό σχήμα του έργου, στο οποίο οι τρείς από τις τέσσερις πλευρές είναι σχεδόν τελείως αδιαμπερής και τυφλές.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 


2. HOUSE 0605

SIMPRAXIS

Στο συγκεκριμένη κατοικία που βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσίας, ο τρόπος με τον οποίο οι αρχιτέκτονες χειρίζονται το μπετόν είναι διαφορετικός. Το μπετόν χρησιμοποιείται κυρίως στις κατακόρυφες επιφάνειες, κάθετες προς τη διεύθυνση της πρόσοψης, εντείνοντας την γραμμικότητα του έργου.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 


3. RESIDENCE IN CHALKIDOS STREET

ARMON CHOROS

Eleftheria Sergidou, Vasilis Pasiourtides

Το βασικότερο στοιχείο του έργου αποτελεί η συμπαγής φλούδα από ανεπίχριστο σκυρόδεμα που περικλείει την κατοικία, δημιουργώντας μια εσωτερική αυλή, της οποίας το δάπεδο είναι επίσης από μπετόν. Το ορθοκανονικό σχήμα του υγρού στοιχείου έρχεται σε αντίθεση με την καμπυλότητα του μπετονένιου τοίχου, και είναι το μοναδικό στοιχείο που διακόπτει την συνέχεια του.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 


4. PIRILLIDES OFFICE BUILDING

ARMEFTIS AND ASSOCIATES – ARCHITECTS

Στο συγκεκριμένο κτίριο γραφείων στην Λεμεσό, ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί το μπετόν τόσο σε κάθετες όσο και σε οριζόντιες επιφάνειες, ώστε το αποτελέσματα να δίνει την εντύπωση μιας πτυχωτής επιφάνειας που δημιουργεί τον τελικό όγκο, και αφήνει διαμπερή μόνο την πλευρά που γίνεται η θέαση προς τη θάλασσα.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 


5. STUDENT HALL FOR THE UNIVERSITY OF CYPRUS

CHRYSANTHOS E. CHRYSANTHOU, ERACLIS G. PAPACHRISTOU ARCHITECTS

Στο συγκρότημα των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Λευκωσία, το ανεπίχρηστο σκυρόδεμα δημιουργεί συμπαγή κελύφη, με μικρά ανοίγματα και με λοξές προς το έδαφος κατακόρυφες επιφάνειες. Η συνέχεια του μπετόν διακόπτεται κάποιες φορές με λευκές επιφάνειας, που τονίζουν ακόμα περισσότερο την καθαρότητα των όγκων αυτών. Η χρήση του μπετόν σε όλο το συγκρότημα εντείνει την έννοια της επανάληψης της μονάδας μέσα στο σύνολο.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 

Click to access the login or register cheese