BLOCK 0704
SIMPRAXIS
Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου
Ομάδα: Μαρία Καρύδου
2013 | Υλοποιημένο | 900 τ.μ.
Έγκωμη, Λευκωσία
Το έργο αποτελείται από πέντε επίπεδα, τέσσερα επίπεδα που συμπεριλαμβάνουν οκτώ μονάδες κατοίκησης, και τον ισόγειο χώρο στάθμευσης και εισόδου.
Ένας από τους κύριους στόχους του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ευήλιων χώρων οι οποίοι θα βασίζονται κυρίως σε παθητικά μέσα για την δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος και θα έχουν μειωμένες ανάγκες τεχνητού φωτισμού και κλιματισμού. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την μέγιστη εκμετάλλευση φυσικού φωτισμού και διαμπερή εξαερισμού γι’ αυτό και ο προσανατολισμός των μονάδων ήταν σημαντικός στην διαδικασία σχεδιασμού. Η άμεση ηλιοφάνεια εντός των εσωτερικών όσο και εξωτερικών χώρων κάποιες ώρες της ημέρας , κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ήταν καίριας σημασίας. Επίσης οι πολλαπλές προσόψεις προς διαφορετικές κατευθύνσεις της κάθε μονάδας αλλά και η χωρική επικοινωνία των ανοιγμάτων ήταν σημαντικοί παράγοντες ώστε να διευκολύνεται ο φυσικός εξαερισμός των μονάδων.
Η προσπάθεια δημιουργίας ευήλιων χώρων, οι οποίοι θα βασίζονται κυρίως στην μέγιστη εκμετάλλευση φυσικού φωτισμού και διαμπερή εξαερισμού οδηγεί σε μια κάθετη διώροφη οργάνωση των χώρων της κάθε μονάδας. Η κάθε μονάδα καταλαμβάνει την κάθε γωνία του κτιρίου με ανοίγματα προς δύο κατευθύνσεις τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα υπνοδωμάτια των μικρών διαμερισμάτων τοποθετούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από τους κοινόχρηστους χώρους και στις μεγαλύτερες μονάδες το αντίθετο. Αυτό επιτρέπει στο φυσικό φως και τον διαμπερή εξαερισμό να κινείται όχι μόνο οριζόντια αλλά και κάθετα, δημιουργώντας χώρους οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται από οπτικά αδιέξοδα η έλλειψη φυσικού φωτισμού.
Επίσης υπήρχε μια συνειδητή προσπάθεια για ενσωμάτωση των εξωτερικών βεραντών στην όλη εμπειρία του χώρου, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται αποτελεσματικά από τους εσωτερικούς χώρους, και να είναι προστατευμένες αρκετά για να χρησιμοποιούνται τους πλείστους μήνες του χρόνου.
Η αφετηρία σχεδιασμού είναι το σχήμα το οποίο προκύπτει από το τεμάχιο αφαιρώντας την αναγκαία απόσταση από το σύνορο (διάγραμμα σκεπτικού 1). Μετά προσδιορίζονται οι χώροι που είναι απαραίτητοι για την κάθετη διακίνηση και τις διάφορες υπηρεσίες(δ.σ. 2). Το ορθογώνιο το οποίο παραμένει χωρίζεται σε τέσσερα μέρη στις τέσσερεις γωνίες όπου οργανώνονται δύο διώροφα διαμερίσματα στη κάθε μια. (δ.σ. 3) Διαιρώντας ξανά την κάθε μονάδα σε τέσσερα τεμάχια δημιουργούνται οι βεράντες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τις εσωτερικές χρήσεις. (δ.σ. 4)
Οι εξωτερικοί χώροι των μονάδων τοποθετούνται ανατολικά και δυτικά διασφαλίζοντας μερική ηλιοφάνεια στις βεράντες όλων των διαμερισμάτων κάποιες ώρες της ημέρας . Στην ανατολή όπου συνορεύει με μια πολυκατοικία μεσολαβεί δεντροστοιχία, κυρίως κυπαρισσιών ύψους 15-20 μέτρα διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα των ενοίκων από το γειτονικό κτίριο. Επίσης σε όλες τις βεράντες δημιουργούνται ανθώνες στην περίμετρο και οι οποίοι προεξέχουν του κυρίως όγκου (δ.σ. 5), ενισχύοντας την ιδιωτικότητα και αποτρέποντας ανεπιθύμητη ηλιοφάνεια στην δύση. Η ίδια προσέγγιση επαναλαμβάνεται τόσος στα μικρά όσο και στα μεγάλα διαμερίσματα με μικρές διαφορές (δ.σ. 6).