ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΑΝΙΤΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ – Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
ΑΡΜΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
2011 | Πρόταση – Α’ Φάση υπό μελέτη
Λεμεσός
Η ιστορική και εκπαιδευτική αξία των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων για την πόλη της Λεμεσού είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Λανιτείου αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη από τη χρονιά ανοικοδόμησής τους το 1950. Έχοντας υπ’ όψιν το γεγονός αυτό, η όλη αρχιτεκτονική προσέγγιση της πρότασης στρέφεται γύρω από την περεταίρω ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων των σχολικών μονάδων καθώς και την ευρεία ένταξη του χώρου του Λανιτείου στον αστικό ιστό.
Η ανάγκη ριζικής αναδιαμόρφωσης του χώρου των Λανιτείων δύναται να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό αφ’ ενός για την αναβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής και εκπαίδευσης των μαθητών και αφ’ ετέρου για την οργανική ένταξή του στην πόλη ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο υψηλής ποιότητας και ευχάριστης ατμόσφαιρας.
Επομένως, κεντρικός άξονας σχεδιασμού του χωροταξικού σχεδίου (master plan) είναι η αντιμετώπιση του χώρου του Λανιτείου ως ένα δημόσιο αστικό πάρκο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα ενταγμένο στα κυκλοφοριακά δίκτυα της πόλης, μέσα στο οποίο εντάσσονται και διασαφηνίζονται χωρικά οι επιμέρους σχολικές μονάδες, με τρόπο που να αναδεικνύονται τα κτήρια ιστορικής σημασίας (κτήριο Λανιτείου Λυκείου Α’ και κυρίως πτέρυγα του Λανιτείου Λυκείου Β’).
Η ανάγκη αναβάθμισης του συγκροτήματος των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο προϋποθέτει τόσο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, όσο και την αρμονική ένταξη σύγχρονων κτιριακών μονάδων που θα υποστηρίζουν τις καινούργιες ανάγκες του σχολείου. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η απομάκρυνση οποιονδήποτε παρεμβάσεων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του χαρακτήρα των αρχικών ιστορικών κτηρίων καθώς επίσης και η κατεδάφιση προσθηκών που έχουν κριθεί ως ακατάλληλες για λόγους ασφαλείας.
Επομένως, προτείνεται η επαναφορά της αρχικής τυπολογίας των ιστορικών κτηρίων και η κατεδάφιση όλων των επεκτάσεων οι οποίες έχουν αλλοιώσει το χαρακτήρα των σχολείων. Επίσης προτείνεται η κατεδάφιση όλων των μεταγενέστερων κτηρίων – πλην της κύριας πτέρυγας του Λανιτείου Γυμνασίου η οποία μετατρέπεται σε επέκταση του νέου Λανιτείου Λυκείου – λόγω λειτουργικών και κατασκευαστικών προβλημάτων.
Με αυτό το σκεπτικό, οποιεσδήποτε νέες προσθήκες γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην υποσκιάζουν τα υφιστάμενα κτήρια που διατηρούνται, αλλά να τα αναδεικνύουν. Οι στρατηγικές των νέων επεμβάσεων ακολουθούν τη λογική μιας ήπιας και αρμονικής ένταξης και σχετίζονται περισσότερο με εδαφολογικές επεμβάσεις παρά με ανεγέρσεις νέων κτιριακών όγκων, με τρόπο που να διαμορφώνεται ένα πολυποίκιλο τοπίο μέσα στο οποίο εντάσσονται τα υφιστάμενα κτήρια.