Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Urban reformation and redesign of the old GSZ Stadium

Urban reformation and redesign of the old GSZ Stadium

Urban reformation and redesign of the old GSZ Stadium in Larnaca and the creation of a new Public Recreation and Athletics Centre

Marcos Hatzimarcou

2014 | Department of Architecture, Frederick University

Diploma Thesis Project | Supervisor: Byron Ioannou

Αστική ανάπλαση, ανασχεδιασμός του παλαιού Γ.Σ.Ζ στη Λάρνακα και δημιουργία ενός νέου Δημόσιου Χώρου Άθλησης και Ψυχαγωγίας

Μάρκος Χατζημάρκου

2014 | Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick

Διπλωματική εργασία | Επιβλέπων: Βύρων Ιωάννου

 

ακολουθεί ελληνικό κείμενο

Ανάλυση ευρύτερης περιοχής της Λάρνακας, © Μάρκος Χατζημάρκου

Ανάλυση ευρύτερης περιοχής της Λάρνακας, © Μάρκος Χατζημάρκου

The primary objective of this dissertation is the urban reformation and redesign of the old GSZ Stadium in Larnaca and the creation of a new Public Recreation and Athletics Centre. The incentive for this dissertation was the area of the old GSZ in Larnaca, an area located in the heart of the city, but which however remains neglected and downgraded for years.

 

Ανάλυση χώρου μελέτης – Παλαιό Γ.Σ.Ζ Λάρνακας, © Μάρκος Χατζημάρκου

Ανάλυση χώρου μελέτης – Παλαιό Γ.Σ.Ζ Λάρνακας, © Μάρκος Χατζημάρκου

The major aim is the creation of foundations and facilities of active and passive sports.  The main use of the facilities will be the multidimensional and diverse physical activity of visitors/users in combination with enjoying themselves in the nature and the environment. Moreover, the development and configuration of the old GSZ, as well as the creation of a new type of urban area with multiple uses, will create a pole of attraction for the habitants of Larnaca.

 

Γενικό Χωροταξικό, © Μάρκος Χατζημάρκου

Γενικό Χωροταξικό, © Μάρκος Χατζημάρκου

The initial and basic idea of the area’s design is the interruption of the preexisting fencing and gates which are connected with the two public streets with the intention of creating a new dynamic access in the area. A further plan is the expansion of the vertical streets which intersect the development area and which create new visual and accessible corridors in all directions where sports and recreational activities take place. These routes will be either terrestrial or overground.

 

Κάτοψη ισογείου, © Μάρκος Χατζημάρκου

Κάτοψη ισογείου, © Μάρκος Χατζημάρκου

Upon their entry in the development area, users can browse some secondary passage routes which will surround the areas of sports and recreational activities. The users’ tour will create new routes around every area. As a result, users will be able to participate either actively or passively in them. Specifically, they will have the option to observe or to take part in the ongoing activities. The new passage routes will provide to the user multiple experiences and visual escapes in the area. Additionally, the visitor will be able to use the overground bridges in order to observe and cross the area from above.

 

Κάτοψη υπογείου – Επεξηγηματικά διαγράμματα, © Μάρκος Χατζημάρκου

Κάτοψη υπογείου – Επεξηγηματικά διαγράμματα, © Μάρκος Χατζημάρκου

The underground car park leads to the ground floor through landscape stairs which can also be used as an open-air amphitheatre for various events.

The project is divided into some basic layers and areas:

1)            Underground car park

2)            Urban bleachers

3)            Main passage routes

4)            Secondary passage routes

5)            Overground bridges

6)            Intervening green spaces

7)            Peripheral pedestrian zone

8)            100 m athletic field

9)            Sports activities (fields, playgrounds etc.)

10)          Landscape, open amphitheatre

 

Εξωτερική λήψη αστικής κερκίδας – δυτική όψη, © Μάρκος Χατζημάρκου

Εξωτερική λήψη αστικής κερκίδας – δυτική όψη, © Μάρκος Χατζημάρκου

 

Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η αστική ανάπλαση και ο ανασχεδιασμός του παλαιού Γ.Σ.Ζ στη Λάρνακα και η δημιουργία  ενός νέου Δημόσιου Χώρου Άθλησης και Ψυχαγωγίας. Αφορμή για  τη διπλωματική εργασία στάθηκε ο χώρος του Παλαιού ΓΣΖ στην Λάρνακα,  ένας χώρος στο κεντρικό πυρήνα της πόλης, που όμως μένει για χρόνια παραμελημένος και υποβαθμισμένος.

 

Βόρεια βραδινή όψη - άποψη, © Μάρκος Χατζημάρκου

Βόρεια βραδινή όψη – άποψη, © Μάρκος Χατζημάρκου

Βασική επιδίωξη είναι δημιουργία υποδομών και εγκαταστάσεων ενεργητικής και παθητικής    άθλησης και αθλοπαιδιών που να έχουν ως κυρία δραστηριότητα την πολυδιάστατη και ποικίλη άθληση των   επισκεπτών/χρηστών σε συνδυασμό με την απόλαυση της φύσης και του περιβάλλοντος. Eπίσης η αξιοποίηση και διαμόρφωση του παλαιού Γ.Σ.Ζ και η δημιουργία ενός νέου τύπου αστικού χώρου μεικτών χρήσεων, ο όποιος θα ξαναποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της Λάρνακας

 

Εσωτερική λήψη - τομές, © Μάρκος Χατζημάρκου

Εσωτερική λήψη – τομές, © Μάρκος Χατζημάρκου

Η αρχική και βασική ιδέα του σχεδιασμού είναι η κατάργηση της υφιστάμενης περίφραξης και εισόδων που εφάπτονται στους δυο δημόσιους δρόμους ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική πρόσβασης και προσπέλασης στο χώρο. Επίσης η επέκταση των κάθετων δρόμων που τέμνουν το οικόπεδο ανάπτυξης όπου δημιουργούν νέους οπτικούς  και προσβάσιμους διάδρομους κατά μήκος και πλάτος όπου διεξάγονται  δραστηριότητες άθλησης και ψυχαγωγίας. Οι πορείες αυτές θα είναι επίγειες ή υπέργειες.

 

Εσωτερική άποψη κερκίδας, πεζόδρομου και αθλητικών δραστηριοτήτων – Βραδινή συναυλία - τομή, © Μάρκος Χατζημάρκου

Εσωτερική άποψη κερκίδας, πεζόδρομου και αθλητικών δραστηριοτήτων – Βραδινή συναυλία – τομή, © Μάρκος Χατζημάρκου

Ο χρήστης με την είσοδο του στο χώρο ανάπτυξης μπορεί να περιηγηθεί σε κάποιες δευτερεύουσες πορείες διακίνησης όπου θα περιβάλλουν τους χώρους δραστηριοτήτων άθλησης και ψυχαγωγίας. Η περιήγηση του χρήστη θα δημιουργεί νέες πορείες περιμετρικά των χώρων με αποτέλεσμα να συμμετέχει ενεργά η παθητικά σ’αυτούς, έχοντας την επιλογή να παρατηρήσει η να συμμετάσχει στις δραστηριότητες που διεξάγονται. Οι νέες πορείες διακίνησης θα παρέχουν στο χρηστή διαδοχικές εμπειρίες και οπτικές φυγές στο χώρο. Επίσης ο επισκέπτης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπέργειες γέφυρες για να παρακολουθήσει και να διασχίσει τον χώρο από ψηλά.

 

Υπέργεια γέφυρα – Στίβος και μικρή πλατεία, © Μάρκος Χατζημάρκου

Υπέργεια γέφυρα – Στίβος και μικρή πλατεία, © Μάρκος Χατζημάρκου

Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης συνδέετε με το ισόγειο μέσο ενός τοπίου αναβαθμίδων που χρησιμοποιείτε και σαν ανοιχτό αμφιθέατρο για διάφορες εκδηλώσεις.

Το προτζεkτ χωρίζετε σε κάποια βασικά layers και χώρους

1.Υπογειος χώρος στάθμευσης

2.Αστικη κερκίδα

3.Κυριες πορείες διακίνησης

4.Δευτερυουσες πορειες διακίνησης

5.Υπεργειες γέφυρες

6.Ενδιαμεσοι χώροι πράσινου

7.Περιμετρικος πεζόδρομος

8.Στιβος 100 μέτρων

9.Αθλητικες δραστηριότητες (γήπεδα, παιδότοποι κλπ)

10.Αναβαθμίδες – ανοιχτό αμφιθέατρο