Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΝΟΣ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΝΟΣ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΙΕΡΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (ΙΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ)

Pierre Von Meiss (Ελβετία), Βασίλης Ιερείδης

2010 | Υλοποιημένο | 580 τ.μ.

Λευκωσία, Κύπρος

 

© Pierre Von Meiss

© Pierre Von Meiss

 

ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ, © PENNY KOUPPE PHOTOGRAPHY (PKP)

ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ, © PENNY KOUPPE PHOTOGRAPHY (PKP)

Η πρόκληση ήταν να μετατραπεί ένα παρατημένο εργοστάσιο παπουτσιών της δεκαετίας του 1970, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ερμού στην Εντός των Τειχών Λευκωσία δίπλα από την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, σε σπίτι και πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος.

 

Στον ιδιοκτήτη του έργου βρήκαμε έναν πελάτη που ο κάθε αρχιτέκτονας θα ονειρευόταν. Μόνο ένα πρωτοποριακό πνεύμα θα τολμούσε ένα τέτοιο εγχείρημα – να κατασκευάσει το ίδιο του το σπίτι αλλά και ένα κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πιο ρημαγμένη περιοχή της άλλοτε ζωντανής Λευκωσίας. Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης για φεστιβάλ κινηματογράφου, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικές συναυλίες και εργαστήρια για μαθητές, προσελκύοντας έτσι νέους επισκέπτες σε ένα μέρος που κάποτε ήταν “μελανό σημείο” στην πράσινη γραμμή της παλιάς πόλης.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ, © PKP

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ, © PKP

 

ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ, © PKP

ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ, © PKP

 

ΧΩΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, © PKP

ΧΩΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, © PKP

Σκοπός μας ήταν να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα ευέλικτο χώρο, σεβόμενοι το πλαίσιο των απαιτήσεων καθώς και τον ιδιωτικό/δημόσιο του χαρακτήρα. Η κεντρική γραμμή των σχεδιαστικών ζητημάτων ήταν ως εκ τούτου:

– Να μετατρέψουμε αυτή την κατασκευή από μπετόν της δεκαετίας του 1970 σε πλεονέκτημα

– Να εισαγάγουμε κάποια υπόμνηση της βιομηχανικής της προέλευσης

– Να συλλάβουμε την ιδέα του ενδότερου χώρου

– Να δώσουμε μεγάλη προσοχή στον κυρίως χώρο και στο φυσικό του φωτισμό

– Να δημιουργήσουμε έναν άνετο προθάλαμο για το καλωσόρισμα

– Να επινοήσουμε ένα εκπληκτικό και ευρύχωρο δώμα

 

ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ, © PKP

ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ, © PKP

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ, © PKP

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ, © PKP

 

ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, © PKP

ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, © PKP

Οι φόρμες και τα υλικά διατηρούν τον τεχνικό χαρακτήρα του κτιρίου / στοιχεία μοντερνισμού (όπως φυσικά επεξεργασμένο μεταλλικό έλασμα, λευκό μάρμαρο για αντανάκλαση και διάχυση του φυσικού φωτός, ξύλο για καλύτερη ακουστική, γυαλί). Ο επισκέπτης έχει ανάμικτα συναισθήματα καθώς εισέρχεται στον χώρο, ανακαλύπτοντας μια αλληλεπίδραση μεγάλων και μικρών όγκων, ψηλών και χαμηλών οροφών, καθώς και τη διάχυση έντονου φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της μέρας και τεχνητής ατμόσφαιρας για το βράδυ. Η βόρεια βεράντα με την πισίνα και η δημιουργία ενός “Κήπου σε ύφος Ζεν” στο κέντρο του χώρου βοηθούν ώστε το φυσικό φως να φτάνει στην καρδιά του χώρου. Ο μαγευτικός κήπος της ταράτσας διασφαλίζει μια μοναδική θέα στην παλιά πόλη, με τις φοινικιές, τις Βυζαντινές εκκλησίες και τα τζαμιά της.

 

Ως εκ τούτου, το The Shoe Factory ζει πάνω σε έναν χώρο που μετατράπηκε από σκοτεινός και ερειπωμένος σε μια πηγή φωτός για να εμπλουτίσει τις ζωές των ανθρώπων μέσω των τεχνών και της μουσικής.

 

ΑΠΟΨΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ-ΠΙΣΙΝΑΣ, © PKP

ΑΠΟΨΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ-ΠΙΣΙΝΑΣ, © PKP

 

ΑΠΟΨΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΔΩΜΑ, © PKP

ΑΠΟΨΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΔΩΜΑ, © PKP

 

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ, © ΙΜΑ

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ, © ΙΜΑ

 

ΚΑΤΟΨΗ MEZZANINE, © ΙΜΑ

ΚΑΤΟΨΗ MEZZANINE, © ΙΜΑ