Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sustainability; …Η Ιδέα που έγινε Λατρεία!

Sustainability; …Η Ιδέα που έγινε Λατρεία!
Elina Triantafyllidou

της Ελίνας Τριανταφυλλίδου

 

 

 

 

Sustainability? η ιδέα που έγινε λατρεια @ Έλινα Τριανταφυλλίδου

Sustainability? η ιδέα που έγινε λατρεια @ Έλινα Τριανταφυλλίδου

 

Sustainability εστί Aειφορία ή Βιωσιμότητα(!) Ο όρος έχει γίνει αυτό που λέμε must, τα τελευταία χρόνια στην Αρχιτεκτονική, κι όχι μόνο…  Sustainable Architecture και ‘κώδικες’ βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενεργειακή απόδοση κτιρίων και λοιπά πιστοποιητικά. Βαθιά ανάσα… Εδώ κάποιος, κάτι θέλει να μας πει (…)

 


Σαφώς, τα πρόσθετα αιρ-κοντίσιονς σαν σπυράκια, που κοσμούν τις πλήστες όψεις των κτιρίων δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικές σχεδιαστικές εκφράσεις του όρου [sustainability]


 

Κρατώντας ότι: ‘η αρχιτεκτονική είναι το μέσο για να βελτιωθούν ζωές,’ ο όρος sustainable μπορεί να θεωρηθεί το σύγχρονο της ‘εργαλείο’ – sustainable architecture! Η τελευταία ορίζεται με την αρμονία στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στα υλικά, στις τεχνικές, στο genius loci, στους χρήστες, στην κουλτούρα (…). Σαν ιδέα, στη μορφοπλασία της έχει συνδεθεί με την απλότητα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ορθό. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο προσανατολισμός, η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμομόνωση και η θερμοχωρητικότητα υλικών, ο ελεγμένος φυσικός αερισμός είναι μερικές από τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να λάβει στα υπόψη της αυτό που αποκαλούμε, βιώσιμη ή αειφόρος αρχιτεκτονική, επιτρέψτε μου να υποστηρίξω πως η μοναδικότητα του αποτελέσματος, ίσως, να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της.

“Sustainable architecture” λοιπόν… αλλά πώς συγχωνεύεται στο σκηνικό των κυπριακών πόλεων και πού συναντάται?

Ίσως στους ‘νεοφερμένους’ λεγόμενους ‘Δίδυμους Πύργους’ που υψώνονται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Λεμεσού (;)… Συνάμα όμως, πώς θα μπορούσαμε να κρίνουμε τα λοιπά, γειτονικά μικροπεριβάλλοντα των κτιρίων που έχουν κρυφτεί στον ‘ίσκιο’ τους (;) Ίσως πάλι στην τόσο σκηνογραφικά στημένη μαρίνα Λεμεσού, μεμονωμένα ή στο σύνολο (;) Ας μου επιτραπεί να έχω τις αμφιβολίες μου. Σαφώς, τα πρόσθετα αιρ-κοντίσιονς σαν σπυράκια, που κοσμούν τις πλήστες όψεις των κτιρίων δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικές σχεδιαστικές εκφράσεις του όρου. Ούτε επίσης, οι πρόχειρες διαφημιστικές και λοιπές τέντες που ξεπροβάλουν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικές λύσεις. Όπως και ούτε τα γυάλινα κουτιά, που λειτουργούν σα σύγχρονα θερμοκήπια ή τα σφραγισμένα κτίρια…με ανοίγματα στο νότο για την πολύτιμη θέα! Διερωτώμαι εν τέλη… είναι η αρχιτεκτονική μας ‘αφελής’ (;)

 


Ο Άρης Κωνσταντινίδης είχε σημειώσει για το ελληνικό αρχιτεκτονικό σκηνικό: “οι Έλληνες κτίζουν τα σπίτια τους για να κοιμούνται έξω”.


 

 Ο Άρης Κωνσταντινίδης είχε σημειώσει για το ελληνικό αρχιτεκτονικό σκηνικό: “οι Έλληνες κτίζουν τα σπίτια τους για να κοιμούνται έξω.” Επιτρέψτε μου να δανειστώ την εν λόγω τοποθέτηση, μεταφέροντας την στο κυπριακό σκηνικό. Κατοικώντας σε ένα απ’ τα πιο εύκρατα κλίματα του πλανήτη μας, όπου ο ήλιος μπορεί να γίνει σύμμαχος ή εχθρός ανάλογα με το πως τον αντιμετωπίζουμε, είναι επιτακτική η ανάγκη να εξετάσουμε την έννοια αειφορία. Η οικονομική κρίση και η ασταμάτητη κατρακύλα στον κλάδο μας, μας ανάγκασε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες της αρχιτεκτονικής. Ίσως λοιπόν, ‘αναγκαζόμενοι’ να αφήσουμε πίσω δωρικούς κίονες, ‘στολίδια’, ‘φτιασιδώματα’ και λοιπές υπερβολές (ιδέες που αναπτύχθηκαν σε προηγούμενο άρθρο), να στραφούμε σε μια πιο προσγειωμένη αρχιτεκτονική, η αειφορία της οποίας και η αποτελεσματικότητα της σε βάθος χρόνου να επαναφέρει το επάγγελμα εκεί που του αξίζει, κι όχι στα χαμηλότερα στρώματα εκτίμησης από την κοινή γνώμη.

 


να αφήσουμε πίσω δωρικούς κίονες, ‘στολίδια’, ‘φτιασιδώματα’ και λοιπές υπερβολές, να στραφούμε σε μια πιο προσγειωμένη αρχιτεκτονική, η αειφορία της οποίας και η αποτελεσματικότητα της σε βάθος χρόνου να επαναφέρει το επάγγελμα εκεί που του αξίζει


 

Συγχωρέστε με για τυχόν ίχνη σαρκασμού! Πρόθεση μου δεν ήταν να παρουσιάσω τα καλά, τα κακά και τα άσχημα (παραφρασμένο απ’ την εν λόγω ταινία), αλλά να παρουσιάσω μιαν άλλη προοπτική που βρίσκεται στα σκαριά και που προσπαθούμε να την ανακαλύψουμε. Φτάνει να μπορέσουμε να την κατανοήσουμε σε όλη την έκταση της, χωρίς να υποπέσουμε στην παγίδα στείρων μαθηματικών εξισώσεων και κανονισμών. Η ιδέα της αειφορίας και η εφαρμογή της στην αρχιτεκτονική, κατά την άποψη μου έχει πολλά να δώσει, ιδιαίτερα στο τόσο προσφερόμενο κλίμα του τόπου τούτο. Και δεν κρύβω μια μικρή αισιοδοξία… πως ίσως, τούτος ο in’ όρος να συμβάλει στο να θέσουμε τα θεμέλια στον επαναπροσδιορισμό του τι εστί κυπριακή αρχιτεκτονική πέρα από τα γνωστά ‘εξωγήινα τέρατα.’ Παραδείγματα υπάρχουν! στο αστικό κυπριακό τοπίο, μένει μόνο να τα εξερευνήσουμε… Ας αναζητήσουμε λοιπόν την έννοια sustainability ή αν προτιμάτε, την αειφορία στην αρχιτεκτονική σε βάθος, τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη κλίμακα, κι ας μη σταθούμε σε επιφανειακά συστήματα και εφαρμογές – ρίξε 2 φωτοβολταϊκά στη στέγη και κλείσαμε!

Click to access the login or register cheese