Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

STRUCTURING CONSUMPTION

STRUCTURING CONSUMPTION
Chrystala Psathite

 

της Χρυστάλας Ψαθίτη

 

 

Χώροι κατανάλωσης – στο μυαλό μου φαντάζουν πάντα τόσο διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και τόσο ίδιοι. Να διαφέρουν άραγε στη μορφή και τρόπο λειτουργίας τους αλλά να μοιάζουν στη λογική και φιλοσοφία τους; Να μοιράζονται άραγε κοινό συντακτικό; Ή μήπως η χωρική οργάνωση τους αναζητά πάντοτε ίδιους τρόπους έκφρασης στοχεύοντας πάντα στην ίδια ανταπόκριση από τον χρήστη; Ερωτήματα και προβληματισμοί που μου δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο νέο εμπορικό κέντρο της Πάφου, Kings Avenue Mall και που εύχομαι να απαντήσω μέσα από την αναφορά μου σ’ αυτό το νέο και πολυσυζητημένο οικοδόμημα που δε μένει διόλου απαρατήρητο.

 


Πληρώντας τις προδιαγραφές ενός επιτυχημένου εμπορικού δρόμου, ο κεντρικός χώρος συμπληρώνεται από ένα πανόραμα αστραφτερών καταστημάτων γεμάτων από χρώματα, αντανακλάσεις, δημιουργώντας μια συνοχή στην ασυνέχεια της εικόνας.


Κεντρικός χώρος, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Κεντρικός χώρος, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Το νέο εμπορικό κέντρο προσεγγίζεται από τους χρήστες του κυρίως από το χώρο του υπόγειου, που αποτελεί και τον χώρο στάθμευσης, μεταβαίνοντας έτσι σταδιακά από τον αστικό στον καταναλωτικό κόσμο. Περνώντας το κατώφλι που χωρίζει τους δύο κόσμους, ο επισκέπτης μέλει να μετατραπεί σε ένα καλά εκπαιδευμένο καταναλωτή, οδεύοντας προς το άγνωστο και περιμένοντας να χαράξει την δική του καταναλωτική αφήγηση ανάμεσα στις πολλές άλλες και ξεχωριστές αφηγήσεις που συμπληρώνουν το όλο. Εμπειρίες και αφηγήσεις που ξεδιπλώνονται σ’ ένα κεντρικό χώρο που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της αρχιτεκτονικής δομής του εμπορικού κέντρου που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και η οποία παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα επιμέρους καταστήματα και εστιατόρια. Ένας χώρος με γραμμική οργάνωση που λειτουργεί σαν πυκνωτής, πυκνωτής κινήσεων, άλλοτε αργών και άλλοτε πιο γρήγορων, φιλοξενώντας καταναλωτές μόνους, με τις οικογένειες τους, με φίλους; ένα χώρος που ομοιάζει με αστικό σκηνικό και φέρνει μνήμες άλλοτε επιτυχημένων εμπορικών δρόμων.

 

Ανεπίσημες χρήσεις, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Ανεπίσημες χρήσεις, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Ανεπίσημος ’πλατειακός’ χώρος, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Ανεπίσημος ’πλατειακός’ χώρος, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Πληρώντας τις προδιαγραφές ενός επιτυχημένου εμπορικού δρόμου, ο κεντρικός χώρος συμπληρώνεται από ένα πανόραμα αστραφτερών καταστημάτων γεμάτων από χρώματα, αντανακλάσεις, δημιουργώντας μια συνοχή στην ασυνέχεια της εικόνας. Σε διάφορα σημεία αυτού του ‘ακαθόριστου’ κεντρικού χώρου, συναντάς μικρές ομάδες ατόμων που έχουν τυχαίες συναντήσεις και αναπτύσσουν αυθόρμητες συζητήσεις. Συναντάς καταναλωτές που σταματούν για λίγο το καταναλωτικό τους ταξίδι και χρησιμοποιούν τον χώρο για ποιο αυθόρμητες χρήσεις, για να διαβάσουν ένα βιβλίο, να χαζέψουν λίγο τις κινήσεις των γύρω τους, παιδάκια που φαίνονται ενθουσιασμένα με την ‘αστική όαση’ που συναντούν μέσα σ’ αυτό τον ξεχωριστό ‘διάδρομο-δρόμο’. Αυθόρμητες χρήσεις που υποβοηθούνται από τον σχεδιασμό, αφού ο κεντρικός χώρο πολύ εύστοχα αποτελεί και το ποιο καλά ενσωματωμένο κομμάτι του κτιρίου με τα μεγαλύτερα επίπεδα ορατότητας από όλα τα σημεία, όπως φαίνεται και στην χωρική ανάλυση που έγινε στην αρχιτεκτονική δομή του εμπορικού κέντρου όπου με κόκκινο χρώμα υποδηλώνονται τα ποιο καλά ενσωματωμένα σημεία και με βαθύ μπλε τα πιο απομονωμένα. Παράλληλα, αυτή η αίσθηση κοινωνικότητας ενθαρρύνεται και από την ύπαρξη καθιστικών χώρων καθώς και από την ενσωμάτωση ενός είδους ‘πλατειακού’ χώρου υπογραμμίζοντας έτσι πιθανές εναλλακτικές στο καταναλωτικό ταξίδι εμφανίζοντας ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία αστικού σκηνικού.

 


Συναντάς καταναλωτές που σταματούν για λίγο το καταναλωτικό τους ταξίδι και χρησιμοποιούν τον χώρο για ποιο αυθόρμητες χρήσεις, για να διαβάσουν ένα βιβλίο, να χαζέψουν λίγο τις κινήσεις των γύρω τους […]


 

Visibility Graph analysis, Depthmpa software, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Visibility Graph analysis, Depthmpa software, Kings Avenue Mall, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Ένας σχεδιασμός που κατάφερε για άλλη μια φορά να συναντήσει τις χωρικές ανάγκες των χώρων κατανάλωσης αφού ο τρόπος οργάνωσης του φέρει αναφορές τόσο από επιτυχημένα σύγχρονα παραδείγματα όσο και από τυπικές οργανώσεις εμπορικών κέντρων της δεκαετίας του 80. Ανατρέχοντας στο ζωντανό παρόν αλλά και κοντινό παρελθόν εμπορικών χώρων φανερώνεται αυτή η επίμονη προσπάθεια για την ενσωμάτωση μιας έννοιας πεζοδρόμου, άλλοτε πιο απλά και άλλοτε πιο περίπλοκα οργανωμένης, ως μια προσεκτικά σκηνοθετημένη και άκρως σαγηνευτική εικόνα για την δημιουργία ενός περάσματος συναλλαγής. Ένα χωρικό ‘λεξικό’ που σε κάθε περίπτωση μέλει να μεγιστοποιήσει την προσβασιμότητα στους επιμέρους χώρους κατανάλωσης αλλά και να δημιουργήσει μια ‘αίσθηση’ ελευθερίας κινήσεων και δράσεων που δεν περιορίζεται μόνο στις καταναλωτικές πρακτικές. Παρόλα αυτά, ταυτόχρονα προβληματίζει, αφού μας φανερώνει δυνατότητες χρήσης που με κατάλληλους σχεδιασμούς θα μπορούσαν να ανθίσουν μέσα στο αστικό σκηνικό μας, αποτινάζοντας από πάνω τους καταναλωτικές διαδικασίες.

 


φανερώνεται αυτή η επίμονη προσπάθεια για την ενσωμάτωση μιας έννοιας πεζοδρόμου, άλλοτε πιο απλά και άλλοτε πιο περίπλοκα οργανωμένης, ως μια προσεκτικά σκηνοθετημένη και άκρως σαγηνευτική εικόνα για την δημιουργία ενός περάσματος συναλλαγής.


 

Westfield Mall, London, 2008, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Westfield Mall, London, 2008, © Χρυστάλα Ψαθίτη

Fox Mall, Los Angeles, 1975, © Maitland, B. 1985. Shopping malls: planning and design. Construction Press, London

Fox Mall, Los Angeles, 1975, © Maitland, B. 1985. Shopping malls: planning and design. Construction Press, London

Click to access the login or register cheese