Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Refurbishment and Extension of Listed Building in Amargeti

Refurbishment and Extension of Listed Building in Amargeti

AK Architectural Workshop

Yiannis Agisilaou, Giorgos Kalavas

2009 | Realized | 100 sq.m.

Amargeti, Paphos

 


Αποκατάσταση και Προσθήκη σε Διατηρητέα Οικοδομή στην Αμαργέτη

ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Γιάννης Αγησιλάου, Γιώργος Καλαβάς

2009 | Υλοποιημένο | 100 τ.μ.

Αμαργέτη, Πάφος


 

Το υφιστάμενο μακρυνάρι στα νότια πριν τη συντήρηση/ αποκατάσταση, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Το υφιστάμενο μακρυνάρι στα νότια πριν τη συντήρηση/ αποκατάσταση, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

 

Η οικοδομή πριν τη συντήρηση/ αποκατάσταση:

Πετρόκτιστη παραδοσιακή κατοικία, η οποία αποτελείτο από δύο μακρυνάρια στη σειρά, σε μεγάλο τεμάχιο, στο χωριό Αμαργέτη της Επαρχίας Πάφου.  Πριν την αποκατάσταση η κατοικία χρησιμοποιείτο σαν αποθήκη.

 

Άποψη των δύο μακρυναριών και της προσθήκης από τα δυτικά, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη των δύο μακρυναριών και της προσθήκης από τα δυτικά, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

 

Πρόταση:

Τα δύο μακρυνάρια συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν και έγιναν σε αυτά όλες οι αναγκαίες μετατροπές για άνετη χρήση και λειτουργία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Το ένα μακρυνάρι διαμορφώθηκε σε ανεξάρτητο στούντιο, με χώρο κουζίνας, τραπεζαρίας, καθιστικού και γωνιά ύπνου, ενώ στο δεύτερο μακρυνάρι προστέθηκε ένα δεύτερο δωμάτιο για χώρο ύπνου (υπνοδωμάτιο).  Κάτω από την προσθήκη διαμορφώθηκε υπόγειο με λεβητοστάσιο, αποθήκη, πλυσταριό.

 

Άποψη της προσθήκης από τα νότια.  Στη μορφή του όγκου καθοριστικό ρόλο έπαιξε κι ο βιοκλιματικός παράγοντας (ηλιασμός τον χειμώνα, σκίαση το καλοκαίρι) , © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη της προσθήκης από τα νότια. Στη μορφή του όγκου καθοριστικό ρόλο έπαιξε κι ο βιοκλιματικός παράγοντας (ηλιασμός τον χειμώνα, σκίαση το καλοκαίρι) , © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Η προσθήκη αυτονομήθηκε σε σχέση με την υφιστάμενη παραδοσιακή οικοδομή και η σύνδεση έγινε με «λαιμό».  Έτσι, αφήνεται να φανεί με σαφήνεια ο όγκος και η δομή τόσο της υφιστάμενης όσο και της σύγχρονης κατασκευής.

Η μορφή της κάλυψης έχει προκύψει λαμβάνοντας υπόψην λόγους βιοκλιματικούς (άνοιγμα στην οροφή προς τη μεσημβρία, με πρόβολο–σκιάδιο για ηλιοπροστασία κατά τους θερινούς μήνες).

Επίσης, διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος με τη δημιουργία πισίνας και υπόστεγου χώρου.

 

Γενική άποψη από την αυλή (ΒΔ) , © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Γενική άποψη από την αυλή (ΒΔ) , © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη του υπόστεγου χώρου.  Η υφιστάμενη ελιά έχει αποτελέσει συνθετικό στοιχείο στην όλη οργάνωση του χώρου.  Πάνω από την οριζόντια πλάκα του υπόστεγου, η μεταλλική κατασκευή εξυπηρετεί την τοποθέτηση συλλεκτών για ηλιακή υποστήριξη της θέρμανσης της πισίνας, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη του υπόστεγου χώρου. Η υφιστάμενη ελιά έχει αποτελέσει συνθετικό στοιχείο στην όλη οργάνωση του χώρου. Πάνω από την οριζόντια πλάκα του υπόστεγου, η μεταλλική κατασκευή εξυπηρετεί την τοποθέτηση συλλεκτών για ηλιακή υποστήριξη της θέρμανσης της πισίνας, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη της προσθήκης από τον κεντρικό δρόμο του χωριού στα ΝΔ, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη της προσθήκης από τον κεντρικό δρόμο του χωριού στα ΝΔ, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Η προσθήκη από τα ΝΔ, η οποία χωροθετείται στη νοτιότερη γωνιά του τεμαχίου, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Η προσθήκη από τα ΝΔ, η οποία χωροθετείται στη νοτιότερη γωνιά του τεμαχίου, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Το νέο υπνοδωμάτιο στα νότια.  Στο βάθος διακρίνεται τμήμα της τοιχοποιίας του μακρυναριού, © Χρίστος Παπαντωνίου

Το νέο υπνοδωμάτιο στα νότια. Στο βάθος διακρίνεται τμήμα της τοιχοποιίας του μακρυναριού, © Χρίστος Παπαντωνίου

Το νέο υπνοδωμάτιο στα νότια, © Χρίστος Παπαντωνίου

Το νέο υπνοδωμάτιο στα νότια, © Χρίστος Παπαντωνίου

Λεπτομέρεια φωτιστικών θυρίδων και ανοιγμάτων ηλιασμού στην προσθήκη, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Λεπτομέρεια φωτιστικών θυρίδων και ανοιγμάτων ηλιασμού στην προσθήκη, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Το μακρυνάρι 2.  Στο βάθος η προσθήκη, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Το μακρυνάρι 2. Στο βάθος η προσθήκη, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Το μακρυνάρι 1, που έχει διαμορφωθεί σε «στούντιο» , © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Το μακρυνάρι 1, που έχει διαμορφωθεί σε «στούντιο» , © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη του μακρυναριού 1, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Άποψη του μακρυναριού 1, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Κάτοψη – Υφιστάμενη κατάσταση.  Το βοηθητικό κτίσμα από τσιμέντοτουβλα στα ΝΔ έχει κατεδαφιστεί για απελευθέρωση της αυλής, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Κάτοψη – Υφιστάμενη κατάσταση. Το βοηθητικό κτίσμα από τσιμέντοτουβλα στα ΝΔ έχει κατεδαφιστεί για απελευθέρωση της αυλής, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Κάτοψη – Πρόταση.  Συντήρηση/ αποκατάσταση των δύο μακρυναριών και προσθήκη νέουτμήματος στα νότια για χρήση του ως υπνοδωμάτιο.  Κάτω από τον εν λόγω χώρο διαμορφώνεται αποθήκη/ πλυσταριό.  Στα δυτικά και σε γειτνίαση με την πισίνα, νέος υπόστεγος χώρος, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Κάτοψη – Πρόταση. Συντήρηση/ αποκατάσταση των δύο μακρυναριών και προσθήκη νέουτμήματος στα νότια για χρήση του ως υπνοδωμάτιο. Κάτω από τον εν λόγω χώρο διαμορφώνεται αποθήκη/ πλυσταριό. Στα δυτικά και σε γειτνίαση με την πισίνα, νέος υπόστεγος χώρος, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Τομές – Όψεις, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι

Τομές – Όψεις, © ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι