Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

PRIVATE RESIDENCE IN PALAICHORI

PRIVATE RESIDENCE IN PALAICHORI

NOA notonlyarchitecture

Spyros Th. Spyrou

in collaboration with Zenon Sierepeklis

2010 | Realized | 220 sq.m.

Palaichori, Nicosia

 


ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ

NOA notonlyarchitecture

Σπύρος Θ. Σπύρου

σε συνεργασία με Ζήνων Σιερεπεκλή

2010 | Υλοποιημένο | 220 τ.μ.

Παλαιχώρι, Λευκωσία

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

Από τη μια, η αποτύπωση στο χώρο, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου, των διαδοχικών επεμβάσεων και των μελλοντικών βλέψεων των ιδιοκτητών αποτελούν τη σύνθεση του υφιστάμενου τοπίου. Από την άλλη, η προσωπική επιθυμία του ανθρώπου να παραμείνει ενωμένος στις ρίζες του και στο γνώριμο, οικείο κοινωνικό περιβάλλον όπου μεγάλωσε, αποτελεί το πρόγραμμα της επέμβασης.

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

Οι δυο πιο πάνω παράγοντες, η καταγραφή της πορείας του ανθρώπου στο χώρο, το παρόν και το μέλλον του στην κοινωνική αλλά και στην προσωπική ζωή του, αποτελούν ο ένας το λόγο ύπαρξης του άλλου.

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

Το συνονθύλευμα των  ατομικών μας επεμβάσεων στο χώρο συντελεί στη διαμόρφωση των γειτονιών,  των κοινοτήτων, των χωριών και των πόλεων στις οποίες ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον επιλέγει να ζει.

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

Η αμφιθεατρική διάταξη του χωριού Παλαιχώρι αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες μαρτυρίες καθώς είναι οργανωμένο γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού, με τον ποταμό «ρυάκι Παλαιχώρι» ή αλλιώς «παρακλάδι του ποταμού Περιστερώνας, παραπόταμου του Σερράχη» να το διασχίζει, να το χωρίζει στη μέση και ταυτόχρονα να το ενώνει. Η ορεινή φυσική τοπογραφία του χωριού ενσωματώνεται και αντανακλάται στις επιμέρους επεμβάσεις του ανθρώπου στο χώρο. Το τυχαίο, το ασύμπτωτο και η ακανόνιστη γεωμετρία, όλα όμως ενοποιημένα από μια κοινή γλώσσα, αποτελούν τον χαρακτήρα του τόπου. Η μετακίνηση διαμέσου του ανηφορικού και κατηφορικού χωριού, με το κάθε σκαλοπάτι να έχει τη δική του γεωμετρία και ταυτότητα, η συνεχής δόμηση, η θέα που αποκαλύπτεται και το καδράρισμα του τοπίου δημιουργούν μια πορεία μα πλούσιες χωρικές εμπειρίες.

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

Η υφιστάμενη αποτυπωτική χαρτογράφηση του κτίσματος ανέδειξε χωρικά χαρακτηριστικά όμοια με αυτά της πρώτης ανάγνωσης του τόπου καθώς βρίσκεται χωρισμένο σε δυο μέρη, από τη μια το υπό χρήση κτίσμα και από την άλλη το σκελέτωμα για μελλοντική χρήση.

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

Το μεν πρώτο, κατοικημένο τμήμα, σε πρώτο πλάνο κοιτά από ψηλά την κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ το δεύτερο βρίσκεται κρυμμένο στο πίσω μέρος, ανοικτό από τη μια πλευρά και μισάνοικτο μόνο από τη δεύτερη πλευρά. Η τρίτη πλευρά του σκελετώματος συνορεύει με άλλη κατοικία κα η τέταρτη αντιστηρίζεται μεταξύ του βραχώδους πετρώματος.

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

Η απόφαση για το χωρικό διαχωρισμό αλλά και τον προγραμματικό ήταν απαίτηση του ίδιου του χώρου. Η έννοια του ποταμού, γραμμικού στοιχείου που διασχίζει τον τόπο, επανεισάγεται στο χώρο υπό τη μορφή ενός ανοικτού, καλυμμένου διαδρόμου με πλατώματα. Ένα λαιμός, μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του κοινωνικού και προσωπικού χώρου εισάγεται.

Η μετάβαση ανοδική…

 

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Agisilaou and Spyrou Photography

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture

© Spyros Th. Spyrou, NOA notonlyarchitecture