Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ – 22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ – 22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Του Ζήνωνα και της Χριστίνας Σιερεπεκλή

Πανοραμική άποψη του εσωτερικού της κύριας αίθουσας εκθεμάτων / Panoramic view of the main exhibition hall, © Ζήνων Σιερεπεκλής

Η πρόταση μας συντάχθηκε με την φιλοδοξία της εύλογης προσφοράς για χαρά και ευχαρίστηση. Στόχος μας και έγνοια πρώτη να πετύχουμε την βέλτιστη χωρική εμπειρία. Το πετύχαμε; Πιστεύουμε ναι. Απόδειξη: τα γραπτά σημειώματα των επισκεπτών. Βρίθουν από λόγια ζεστά, επαινετικά, θαυμαστικά ακόμα και δοξαστικά.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μουσείου «Θάλασσα» είναι το αστικό του πρόσωπο το οποίο ανιχνεύεται τόσο στην ανοιχτή και φιλόξενη αγκαλιά που ορίζει η πλατεία, όσο και στην διαμπερή, διαγώνια στοά επί της οποίας αποκαλύπτεται η είσοδος.

Η διαδρομή που συνθέτει το πλέγμα πλατεία-στοά-είσοδος-μουσείο,  συναρτημένη με τις τρεις κύριες κατευθύνσεις προσπέλασης (μεσαιωνικό μοναστήρι, λιμανάκι και θάλασσα, νέες ανατολικές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης) λειτουργεί όχι μόνο ως συντεταγμένη δομή προσέγγισης αλλά κυρίως ως ένα αστικό χωρικό πεδίο δράσεων και επικοινωνίας.

Η στοά παραπέμπει και αναφέρεται συμβολικά στο διαμπερές πόρτιο (ηλιακό) της παραδοσιακής περίαυλης αστικής κατοικίας της Κύπρου.

Είναι περισσότερο ένα τοπίο-πεδίο μιας στιγμής στον αστικό ιστός της Αγίας Νάπας, παρά ένα μεμονωμένο κτίριο. Το σύμπλεγμα είναι οργανωμένο «εν πλω» για να διαπλέκεται από τον κόσμο μέσα και έξω. Είναι περισσότερο μια συντεχνία ροών και ένας διανομέας χωρικών πυκνοτήτων παρά μια διαδοχή αρχιτεκτονικών σημείων.

Μια «θάλασσα»… δηλαδή

 

Ζήνων  και Χριστίνα Σιερεπεκλή

 

Click to access the login or register cheese