Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Mobile City: μια ολόκληρη πόλη στο κινητό σου!

Mobile City: μια ολόκληρη πόλη στο κινητό σου!
Paraskevi Tarani

της Παρασκευής Ταράνη

 

 

 

Η ψηφιακή πληροφορία, πανταχού παρούσα μέσω των έξυπνων κινητών ή άλλων φορητών συσκευών, γίνεται πλέον η πέμπτη διάσταση του φυσικού χώρου μεταλλάσσοντας και συχνά εξαλείφοντας τους χρονικούς και γεωγραφικούς του περιορισμούς. Οι πληροφορίες για τις πόλεις και οι διαθέσιμες ψηφιακές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουμε, απομνημονεύουμε ή κινούμαστε μέσα στο αστικό τοπίο.

Η νέα αυτή πραγματικότητα μεταλλάσσει τη φύση πολλών αστικών δεδομένων όπως τις σχέσεις μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού και κοινόχρηστου χώρου, τη σχέση του μέσα και του έξω, την προσβασιμότητα και οικειοποίηση των βασικών αστικών λειτουργιών. Ο φυσικός χώρος προσδιορίζεται, ολοένα και περισσότερο, από την ποσότητα της πληροφορίας που συγκεντρώνει και γίνεται τόσο περισσότερο ελκυστικός για τους ανθρώπους όσο πυκνότερη είναι η ποσότητα της πληροφορίας που διατίθεται για αυτόν.

 


Οι πληροφορίες για τις πόλεις και οι διαθέσιμες ψηφιακές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουμε, απομνημονεύουμε ή κινούμαστε μέσα στο αστικό τοπίο.


 

Το πλήθος της ψηφιακής πληροφορίας που υπάρχει για μια πόλη επιτυγχάνει ένα νέο είδος “εμπειρίας” για τον πολίτη ή τον επισκέπτη. Ο νέος τρόπος ανάγνωσης της πόλης με τα πολλά ανοικτά «παράθυρα», τις μεταβάσεις σε πολλαπλές κλίμακες, και την ταυτόχρονη αντίληψη εσωτερικών και εξωτερικών αστικών χώρων δημιουργεί έναν νέο τόπο, απόλυτα “πραγματικό” αλλά πολύ διαφορετικό από τον φυσικό τόπο της πόλης. Στον «ψηφιακό flaneur» προσφέρεται μια ολική εποπτεία της πόλης, πολύ διαφορετική από τη σταδιακή και αποσπασματική προσέγγιση που έχει ο περιηγητής της φυσικής πόλης.

 

Χαρτογραφώντας τη ψηφιακή πληροφορία αντί την πόλη

H7-003-01

Ο άυλος χώρος της πληροφορίας και των ψηφιακών εφαρμογών για τη ζωή στην πόλη απαιτεί, ο ίδιος πλέον, νέες χαρτογραφήσεις που βοηθούν τον πολίτη και τον επισκέπτη να μην χάνεται στον ψηφιακό ωκεανό αλλά και να μπορεί να έχει την κατάλληλη στιγμή την πιο χρήσιμη και κατάλληλη εφαρμογή που θα τον διευκολύνει.

 


Στον «ψηφιακό flaneur» προσφέρεται μια ολική εποπτεία της πόλης, πολύ διαφορετική από τη σταδιακή και αποσπασματική προσέγγιση που έχει ο περιηγητής της φυσικής πόλης.


 

Πρόκειται εξάλλου για την πιο ανθηρή βιομηχανία παγκοσμίως η οποία, παρά το υφιστάμενο ψηφιακό χάσμα, παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χρήστες έξυπνων κινητών συσκευών έφθασαν, το 2014, τα 4,55 δισ. ανθρώπους, καλύπτοντας σχεδόν τα 2/5 των χρηστών κινητών τηλεφώνων και περίπου το 1/4 του συνολικού πληθυσμού της γης[1]. Ειδικότερα, το 46% του πληθυσμού ηλικίας από 18 έως 34 ετών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο και ζουν κυριολεκτικά, τη ζωή τους οδηγούμενοι από ψηφιακές εφαρμογές.

 

H7-003-02

Με την Ισπανία να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης στην αγορά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με 23 εκ. ανθρώπους να έχουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα και 22 εκ. να είναι ενεργοί χρήστες ψηφιακών εφαρμογών, ο Δήμος Βαρκελώνης δεν χάνει την ευκαιρία να αξιοποιεί αυτό το ενεργό και ενημερωμένο δυναμικό που διαντιδρά συνεχώς με την πόλη του.  Σε συνεργασία με τη νεοφυή επιχείρηση διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου Dotopen δημιούργησε μια ψηφιακή πύλη στην οποία συγκεντρώθηκαν όλες οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και έξυπνων φορητών συσκευών που είναι διαθέσιμες για την πόλη. Όταν η ψηφιακή πύλη “Apps4BCN” πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2013, στην Smart City Expo[2] συγκέντρωνε μόλις 35 εφαρμογές. Σήμερα διαθέτει πάνω από 170.

 

H7-003-03

Ο χρήστης μπορεί να ψάξει τις εφαρμογές που διατίθενται για Apple-iPad ή για Android είτε να της αναζητήσει ανά λειτουργικότητα: εφαρμογές για τέχνη και πολιτισμό, για φαγητό και διασκέδαση, για αγορές, επιχειρηματικότητα, εργασία, για μεταφορές, εκπαίδευση και πολλές άλλες. Η ενδιαφέρουσα καινοτομία της ψηφιακής πύλης είναι η αξιολόγηση όλων των εφαρμογών από ειδικούς. Περίπου 80 ειδικοί αξιολογούν τις εφαρμογές, επιλεκτικά ο καθένας,  ανάλογα με την ειδικότητά του. Οι εφαρμογές βαθμολογούνται ως προς τέσσερα χαρακτηριστικά τους: λειτουργικότητα και περιεχόμενο, σχεδιασμός και χρηστικότητα, τεχνολογική αρτιότητα και καινοτομία.

Η αξιοποίηση της διαθέσιμης πληροφορίας για κάθε σημείο της πόλης αλλά και της πλημμύρας των δεδομένων που δημιουργούνται, σε πραγματικό χρόνο, από τους χρήστες των έξυπνων συσκευών αποτελεί μια νέα ανοικτή πρόκληση για αυτούς που διαχειρίζονται τις πόλεις, είτε ως τοπική διοίκηση είτε ως ειδικοί.

 

Σημειώσεις

[1] Έρευνα «SmartphoneUsersWorldwide». Αποτελέσματα διαθέσιμα στο:

http://www.emarketer.com/Article/Smartphone-Users-Worldwide-Will-Total-175-Billion-2014/1010536

[2] http://www.smartcityexpo.com/en/home

Click to access the login or register cheese