Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΑΦΟΣ

ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΑΦΟΣ

 

Κρατικό Bραβείο Aρχιτεκτονικής 2019 στην κατηγορία Γ – Ειδικό Βραβείο «Κτήριο δημόσιας/συλλογικής χρήσης ενταγμένο σε αστικό περιβάλλον».

SIMPRAXIS ARCHITECTS

Μάριος Χριστοδουλίδης,  Χρίστος Χριστοδούλου

Ομάδα Μελέτης: Χρίστος Πασαδάκης, Στέλιος Ζενιέρης, Γιώργος Παπιώτης

2017 | Υλοποιημένο

Πάφος

 

©Unseen Views by Charis Solomou

Στόχος της πρότασης μας είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκιδείου Θεάτρου και η δημιουργία ενός δημόσιου κτηρίου τοπόσημο για την πόλη και την αναβάθμιση της περιοχής. Η επιτυχής ανάδειξη του Μαρκιδείου δίνει την δυνατότητα οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάτασης ολόκληρης της περιοχής.

Η απομάκρυνση της βιομηχανίας μαρμάρων και του συνεργείου αυτοκινήτων επιτρέπουν στο θέατρο να συσχετιστεί με τους δύο παρακείμενους δρόμους που το περιβάλλουν και να δημιουργήσει ένα διάλογο με την πόλη.

Στα νότια με την επέκταση της καφετέριας προς την Αντρέα Γερούδη δημιουργείται ένα μέτωπο με τον δρόμο και επιτρέπει την άμεση συσχέτιση του χώρου με την πλατεία που δημιουργείται.

Στα δυτικά η προέκταση του φουαγιέ δημιουργεί μια δεύτερη είσοδο εξυπηρετώντας τον παρακείμενο χώρο στάθμευσης Καραβέλλα, ενώ μορφολογικά δημιουργείται μια διευρυμένη πρόσοψη που σηματοδοτεί την σημαντικότητα του πολιτιστικού αυτού χώρου.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Με αυτό τον τρόπο, το θέατρο αν και χωροθετημένο αρκετά πίσω από το οδικό δίκτυο επιτυγχάνει την συσχέτιση με τον αστικό ιστό. Σαν αποτέλεσμα δημιουργείται μια δημόσια πλατεία η οποία μπορεί να ενεργοποιείται όταν το θέατρο δεν λειτουργεί διά μέσου της καφετέριας ή άλλων εκδηλώσεων δημόσιου χαρακτήρα.  Η τοπιοτέχνηση με δέντρα στρατηγικά μελετημένη, προσφέρει σκίαση από την δυτική ηλιοφάνεια και δημιουργεί προϋποθέσεις για στάση και χώρο ανάπαυσης.

Η χωροθέτηση της σκηνής στο βόρειο μέρος του τεμαχίου επιτρέπει την δημιουργία ενός αποτελεσματικού δημόσιου χώρου πρόσβασης προς το θέατρο από τα νότια, αλλά και την απρόσκοπτη υπηρεσιακή λειτουργία της σκηνής στα δυτικά από τον χώρο στάθμευσης Καραβέλλα.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

 

Στρατηγικά χωροθετούνται τρείς χώροι πρασίνου. Η δημόσια πλατεία θεάτρου είναι ο πιο εξωστρεφής χώρος ο οποίος απευθύνεται στην πόλη και οποίος μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα από το θέατρο. Το εσωτερικό προαύλιο/ αίθριο στην δυτική πλευρά του θεάτρου είναι ημιδημόσιου χαρακτήρα. Λειτουργεί ως χώρος εκτόνωσης/ διαλείμματος τόσο για τους θεατές κατά την διάρκεια παραστάσεων αλλά και για τους εργαζόμενους εντός του χώρου. Είναι μέρος της μετάβασης από την είσοδο προς το θέατρο όπου προσφέρει φυσικό φωτισμό και σκίαση με δέντρα. Ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργεί σαν θερινό foyer μεγαλύτερης κλίμακας. Η πλήρως ιδιωτική αυλή στο ανατολικό σύνορο χρησιμοποιείται μόνο από τους καλλιτέχνες.

 

©Marios Christodoulides

 

Το διάτρητο σκίαστρο που χρησιμοποιείται στην νότια πρόσοψη κρύβει το κτίριο από τον δρόμο την μέρα αλλά το αποκαλύπτει κατά τη διάρκεια της νύκτας και των θεατρικών παραστάσεων.

 

©Unseen Views by Charis Solomou

©Unseen Views by Charis Solomou

©Marios Christodoulides

 

Ο χώρος υποδοχής και το αίθριο του Μαρκιδείου Θεάτρου έχει φιλοξενήσει έργα καλλιτεχνών όπως του Θεόδουλου Γρηγορίου, της Πέγκυ Κλιάφα, του Νίκου Κουρούσιη, του Άγγελου Μακρίδη, του Γιάννου Οικονόμου, και της Δανάης Στράτου μεταξύ άλλων.

 

©Marios Christodoulides

Διάγραμμα © Simpraxis Architects

Προηγούμενη Κάτοψη ©Simpraxis Architects

Χωροταξικό ©Simpraxis Architects

Χωροταξικό ©Simpraxis Architects

Κάτοψη Ισογείου ©Simpraxis Architects

Κάτοψη Θεάτρου ©Simpraxis Architects

Κάτοψη Οροφής ©Simpraxis Architects

Όψεις ©Simpraxis Architects

Όψεις ©Simpraxis Architects

Τομές ©Simpraxis Architects

Διαγράμματα ©Simpraxis Architects

Διαγράμματα ©Simpraxis Architects

Διαγράμματα ©Simpraxis Architects

Διαγράμματα ©Simpraxis Architects

  

Προϋπολογισμός έργου: 3,890,000

Περίοδος κατασκευής: 19 μήνες

Το έργο είναι αποτέλεσμα 1ου βραβείου σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Το έργο έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαικό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής  Mies Van der Rohe 2019.

 

 

Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός: Stylianou & Associates – Πλάτωνας Στυλιανού

Σύμβουλος Μηχανολόγος:       Emech Engineering – Κυριάκος Χατζηφραγκίσκου

Chr. Georgiades & Assocoates – Χρήστος Γεωργιάδης

Σύμβουλος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός:        Chr. Georgiades & Associates –

Χρήστος Γεωργιάδης

Σύμβουλος Επιμετρητής Ποσοτήτων:           Project Management International LTD

Δημήτρης Ρούσσος

Σύμβουλος Θεατρολόγος: Josephides & Associates – Λάκης Ιωσηφίδης

Σύμβουλος Ακουστικολόγος: IOANNIDES ACOUSTICS – Στέφανος Ιωαννίδης

Σύμβουλος Φωτισμού: ARCHTUBE – Δάκης Σεβαστίδης