Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ΛευκωσιαΖΗΝ: σωματική – ψυχική – αστική αναζωογόνηση

ΛευκωσιαΖΗΝ: σωματική – ψυχική – αστική αναζωογόνηση

 

Άννα Παναγιώτου

2016 | Πανεπιστήμιο Πατρών

Διπλωματική Εργασία | Διδάσκων: Ηλίας Κωνσταντόπουλος

 

Λουτρά. Μετάφραση άυλων ποιοτήτων σε αρχιτεκτονικά στοιχεία, @ Άννα Παναγιώτου

From research to design

In his search of wellness, the man turned to architecture, as the key to recover his lost relationship with harmony. Baths, as mental and body wellness centers, constituted spaces for the search of this relationship.

The research work, prior to this project, aimed to study to lead to the design of a wellness center in the old, within the walls, city of Nicosia. A place which will respect and be influenced by the cultural background and traditional architecture of the city, but with a modern approach of the concept of the baths.

 

Tα 2 οικόπεδα στην οδο Τρικούπη, @ Άννα Παναγιώτου

Location selection: Nicosia within the walls

The two plots, which were selected to host the new physical and mental wellness center, in the middle of the old town between Faneromeni and Dimirchia squares, on the crossroads of Dionisou and Trikoupi streets next to the green line. The two large courtyards, which serve as public car parks, and their connection, constitute the backbone of the design. The organization of individual indoor and outdoor areas was based on their distinction in many overlapping zones and axes of movement; physical and mental well-being, individual and common spaces, cultural spaces and recreation areas as well as auxiliary spaces and movement areas.

 

Σχεδιαγράμματα κινήσεων. Όψεις και τομές, @ Άννα Παναγιώτου

A walk to the wellness centre

The visitor reaches the wellness centre via Trikoupi Street. He enters via the main entrance of the physical wellness complex; one of the doors of the old mansion that has been replaced with glass. After the reception he continues in the dressing rooms and showers. Then he has the choice to head to the outdoor pool or treatment areas; body treatments, massage, indoor pools of different water temperatures. The visitor can follow the ritual process of relaxing after the bath on the first floor of the old mansion.

On the first floor of the old mansion there is a glass bridge above the level of Trikoupis street, which leads to the complex of mental wellness. In the first building will meet the entertainment areas; bar and museum shop on the first floor and café (with configured inner courtyard) and restaurant on the ground floor.

 

Αρχιτεκτονικά στοιχεία: η καμάρα και το τετράγωνο, @ Άννα Παναγιώτου

The visitor’s course continues at the new museum for Nicosia, at the end of which is the library, which also has a separate entrance from the street. The visitor has the choice of going out of the museum and head to the large courtyard or to the “secret path”, hidden from the tall wall, having a view of the interior of the museum.

Finally, the visitor has the choice, going back to the first floor, to head to the observatory on the roof of the second building, where reaches the new “urban observatory”, from which can have unobstructed views of the other half of the occupied capital.

 

Κάτοψη και bird’s eye view, @ Άννα Παναγιώτου

Πριν και μετά: όψη από οδο Τρικούπη, @ Άννα Παναγιώτου

κείμενο στην ελληνική

 

Από την έρευνα στο σχεδιασμό  

Αναζητώντας την ευεξία ο άνθρωπος, στράφηκε στην αρχιτεκτονική, ως το κλειδί για την ανάκτηση της χαμένης σχέσης του  με την αρμονία. Τα λουτρά, ως κέντρα ψυχικής και σωματικής ευεξίας, αποτέλεσαν χώρους αναζήτησης της σχέσης αυτής.

Η έρευνα που προηγήθηκε της διπλωματικής εργασίας είχε από την αρχή στόχο το σχεδιασμό ενός χώρου ευεξίας στην παλιά, εντός των τειχών, πόλη της Λευκωσίας. Ενός χώρου ο οποίος θα σέβεται και θα είναι επηρεασμένος από το πολιτιστικό υπόβαθρο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης, αλλά με μια σύγχρονη αντιμετώπιση της έννοιας του λουτρού.

 

Πριν και μετά:όψη από εσωτερική αυλή 1, @ Άννα Παναγιώτου

Επιλογή τοποθεσίας: η εντός των τειχών Λευκωσία  

Τα δυο οικόπεδα που επιλέχθηκαν να φιλοξενήσουν το νέο κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας είναι στο κέντρο της παλιάς πόλης, ανάμεσα στην πλατεία Φανερωμένης και την πλατεία Δημαρχίας, στο όριο με την πράσινη γραμμή στο σταυροδρόμι των οδών Διονύσου και Τρικούπη. Οι δύο μεγάλες εσωτερικές αυλές, οι οποίες χρησιμεύουν ως δημόσιοι χώροι στάθμευσης, καθώς και η σύνδεση μεταξύ τους, αποτελούν τον κύριο άξονα σχεδιασμού.  Η οργάνωση των επιμέρους εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έγινε με βάση τη διάκριση τους σε πολλές αλληλοκαλυπτόμενες ζώνες και άξονες κινήσεων: σωματικής ευεξίας και ψυχικής ευεξίας ατομικοί και κοινοί χώροι,  πολιτιστικοί χώροι και χώροι ψυχαγωγίας καθώς και βοηθητικοι χώροι και χώροι κίνησης.

 

Πριν και μετά: μετάβαση στο οικόπεδο , @ Άννα Παναγιώτου

Μια περιδιάβαση στο κέντρο ευεξίας

Ο επισκέπτης φτάνει στο κέντρο μέσω της οδού Τρικούπη. Εισέρχεται από την κύρια είσοδο του συγκροτήματος σωματικής ευεξίας,  μια από τις πόρτες του παλιού αρχοντικού  που έχει αντικατασταθεί με γυαλί. Μετά την υποδοχή συνεχίζει στον χώρο των αποδυτηρίων και στα ντουζ. Από εκεί έχει την επιλογή να κατευθυνθεί στην εξωτερική πισίνα ή στους χώρους θεραπείας; θεραπείες σώματος, μασάζ, εσωτερικές πισίνες διαφορετικών θερμοκρασιών νερού. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει την εθιμοτυπική διαδικασία της χαλάρωσης μετά το λουτρό στον πρώτο όροφο του παλιού αρχοντικού.

Στον πρώτο όροφο του παλιού αρχοντικού υπάρχει μια γυαλινη γέφυρα πάνω από το επίπεδο της οδού Τρικούπη, η οποία οδηγεί στο συγκρότημα ψυχικής ευεξίας. Στο πρώτο κτίριο θα συναντησει χωρους ψυχαγωγίας; μπαρ και κατάστημα μουσείου στον πρώτο όροφο και καφέ (με διαμορφωμένο αίθριο) και εστιατόριο στο ισόγειο.

 

Πριν και μετά: μετατροπή κτιρίων σε γκαλερί, @ Άννα Παναγιώτου

Η πορεία του επισκέπτη συνεχίζεται στο νέο μουσείο για τη Λευκωσία στο τέρμα του οποίου βρίσκεται η βιβλιοθήκη η οποία έχει επισης ξεχωριστή είσοδο από το δρόμο. Ο επισκέπτης έχει την επιλογή βγαίνοντας από το μουσείο να κατευθυνθεί στην μεγάλη αυλή ή   στο «μυστικό μονοπάτι», κρυμμένο από το ψηλό τοιχίο έχοντας οπτική επαφή με το εσωτερικό του μουσείου .

Φεύγοντας ο επισκέπτης εχει την επιλογή, ανεβαίνοντας και πάλι στον πρώτο όροφο, να κατευθυνθεί στο παρατηρητήριο στην ταράτσα του δεύτερου κτιρίου όπου, από το νέο «αστικό παρατηρητήριο», μπορεί να έχει απρόσκοπτη θέα της άλλης μισής κατεχόμενης  πρωτεύουσας.

 

Τρισδιάστατες απεικονίσεις: διάδρομος από πλιθάρι – κτίριο με πισίνες – η κατεχόμενη Λευκωσία από ψηλά, @ Άννα Παναγιώτου