Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

New Cyprus Museum – Competition Entry

New Cyprus Museum – Competition Entry

Νέο Κυπριακό Μουσείο – “Στράτα Μνήμης”

PSOMAS ARCHITECTS (PS-A)

Architecture & Design: Konstantinos Psomas

 

@PSOMAS ARCHITECTURE, Konstantinos Psomas

Η πρόταση μας προσεγγίζει τη δημιουργία του Nέου Κυπριακού Μουσείου ως  “Στράτα” αλλά και ως  “Στρώματα Μνήμης”  που αναδύονται στον άξονα που ενώνει το παλιό μουσείο με τον Πεδιαίο ποταμό, το παρελθόν με τη φυσική ροή της ανθρωπότητας προς το μέλλον.

Η επιφάνεια του εδάφους διαρρηγνύεται, σπάει  στα δύο και αναδύονται κατά μήκος αυτής της στράτας  οι ιστορικές διαστρωματώσεις- λωρίδες, που ελίσσονται  και διαφοροποιούνται χρονικά κατά μήκος της πορείας του επισκέπτη προς τον Πεδιαίο ποταμό.

Η σχεδιαστική πρόθεση για την υποδοχή ροών κίνησης από τον αστικό ιστό σε κάθε πλευρά της περιοχής μελέτης και τη δημιουργία αντίστοιχων υπαίθριων δημόσιων χώρων οδηγεί στην ένταξη αυτής της ανάδυσης σε μια ταλαντόσχημη  κάτοψη . Οι ροές αυτές  αντιμετωπίζονται ως δυνάμεις που ασκούν  “πιέσεις” προς το εσωτερικό του οικοπέδου επηρεάζοντας έτσι και την τρισδιάστατη μορφολογία των λωρίδων  που χαρακτηρίζονται με τη σχηματική ρευστότητα των γειτνιαζουσών τάφρων της Λευκωσίας.

 

@PSOMAS ARCHITECTURE, Konstantinos Psomas

@PSOMAS ARCHITECTURE, Konstantinos Psomas

Ο επισκέπτης  έλκεται στην κεντρική είσοδο και τον εσωτερικό χώρο του μουσείου από μια μνημειώδη και δυναμική ράμπα και οδηγείται  στο υπέδαφος για να ξεκινήσει  να ανακαλύπτει την αρχαιολογία από τον αυθεντικό της χώρο και την φυσιολογική της φορά-από κάτω προς τα πάνω. Το εσωτερικό του μουσείου παραμένει απόλυτα ειλικρινές στη δομή των λωρίδων του εξωτερικού κελύφους ενώ ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος οργανώνεται  πάνω σε δύο πλατφόρμες-γαλαρίες που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η ενιαία αποκάλυψη της αρχαιολογίας κάτω από το εξωτερικό κέλυφος αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς αρχαιολογικούς χώρους κάτω από το προστατευτικό τους στέγαστρο. Η συστηματικότητα της επανάληψης των λωρίδων  αφήνει περιθώριο για πλήρη ευελιξία στην διαρρύθμιση του εκθεσιακού χώρου και παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του στις επιλογές των εκάστοτε επιμελητών του μουσείου.

 

@PSOMAS ARCHITECTURE, Konstantinos Psomas

@PSOMAS ARCHITECTURE, Konstantinos Psomas

Στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των πλατφορμών διαμορφώνεται μια δημόσιας χρήσης πορεία , ένα επίμηκες αίθριο που διευκολύνει τον προσανατολισμό και την  πλοήγηση του επισκέπτη στο χώρο. Εκατέρωθεν της πορείας αυτής χωροθετούνται τα εργαστήρια που είτε  καλύπτονται από ειδικές βιτρίνες για περιστασιακή έκθεση των υπό συντήρηση εκθεμάτων , είτε καλύπτονται από ειδικά παραβάν για οπτικοακουστικές προβολές.  Το κέλυφος  “λιώνει” πάνω  από τον ενδιάμεσο χώρο του αιθρίου και  μερικές από τις λωρίδες “πέφτουν” για να αποτελέσουν στατικά στοιχεία.

Εξωτερικά, “πτώση” του κελύφους μεταφράζεται σε μια εναλλακτική πορεία  ανάβασης , όπου ο επισκέπτης μπορεί να “ίπταται” πάνω από το μουσείο και να έχει μια διαφορετική εμπειρία των εκθεμάτων μέσω των  γυάλινων διάκενων μεταξύ των λωρίδων.  Η απλή δομή και ανάπτυξη των λωρίδων προς τον Πεδιαίο ποταμό διευκολύνει την προσαρμοστικότητα σε περίπτωση μελλοντικής επέκτασης του μουσείου.

 

@PSOMAS ARCHITECTURE, Konstantinos Psomas