Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ: ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ: ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

ΑΑ & U

Αρχιτέκτονας:   Σωκράτης Στρατής

Συνεργάτης:     Riccardo Urbano

2006 | Υλοποιημένο | 465 τ.μ.

Λευκωσία, Κύπρος

A01, © Αρχείο AA & U

A01, © Αρχείο AA & U

Το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στην επέκταση διατηρητέας οικοδομής για την αναδιαμόρφωση των δύο υφιστάμενων κατοικιών και τη δημιουργία εργαστηρίου εικαστικών στην οδό Τομπάζη στη Λευκωσία, Κύπρο.

Το κύριο σκεπτικό των σύγχρονων επεμβάσεων βασίζεται στη συνύπαρξη των δύο κλιμάκων της περιοχής. Στη συνύπαρξη της αρχικής μικρής κλίμακας του διατηρητέου κτιρίου και της σύγχρονης επιτρεπόμενης από τη νέα αστική ανάπτυξη της περιοχής με μέγιστο ύψος 4 ορόφους. Μέσα από το έργο ενδυναμώνεται από τη μια πλευρά, η αρχική κλίμακα του κτιρίου μέσα από νέες σχέσεις με τον περιβάλλοντα κήπο, και τους χώρους των κατοικιών στο ισόγειο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ανεξάρτητη λειτουργία των δύο κατοικιών που υπάρχουν από το 1950.  Από την άλλη εισάγεται στο σχεδιασμό η μεγαλύτερη κλίμακα της νέας αστικής ανάπτυξης μέσα από την κύρια επέκταση δύο / τριών ορόφων που χωροθετείται στο πίσω μέρος της διατηρητέας οικοδομής,

A02, © Αρχείο AA & U

A02, © Αρχείο AA & U

Με τη χωροθέτηση του όγκου της επέκτασης με μεγαλύτερο ύψος  δημιουργείται συνεχής διάλογος με το υφιστάμενο κτίριο μέσα από τα χρώματα των υλικών, τις χρήσεις των δωμάτων δίπλα από τη στέγη, μέσα από τη θέα του υφιστάμενου κτιρίου από το εσωτερικό των επεκτάσεων.

Η επέκταση της διατηρητέας οικοδομής με ένα ενιαίο όγκο και για τις δύο κατοικίες συντείνει στη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα της οικοδομής αποφεύγοντας τη διάσπαση της σε μικρότερα οικιστικά τμήματα.

A03, © Αρχείο AA & U

A03, © Αρχείο AA & U

Η κατοικία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου (Τ11- από το οδός Τομπάζη 11) αναδιοργανώνεται με επεκτάσεις στο ισόγειο και όροφο. Ένα αίθριο τοποθετείται στη συναρμογή υφιστάμενου κτιρίου και νέου ορόφου που επιτρέπει το φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων της οικοδομής. Ο φυσικός φωτισμός και η άμεση επαφή με τον  υφιστάμενο κήπο αποκτά προτεραιότητα στο σχεδιασμό. Για αυτό το λόγο τμήματα της αυλής υπερυψώνονται για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τον εσωτερικό χώρο.

A04, © Αρχείο AA & U

A04, © Αρχείο AA & U

Στην κατοικία στο νότιο τμήμα του τεμαχίου (Τ13), εκτός των ποιοτικών αλλαγών στο υφιστάμενο κτίριο τοποθετείται ο κύριος όγκος της επέκτασης στο πίσω μέρος του τεμαχίου κυρίως προς τα πάνω, όπου δημιουργείται ένας διώροφος χώρος για το εργαστήριο.

Το εργαστήριο οργανώνεται γύρω από ένα διώροφο χώρο με μεγάλο άνοιγμα προς βορρά για έμμεσο φυσικό φωτισμό. Η κλίση της στέγης επιτρέπει πρώτα τη δημιουργία μεγαλύτερου ανοίγματος προς βορρά και δεύτερο ικανοποιητική κλίση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων προς το νότο.

A05, © Αρχείο AA & U

A05, © Αρχείο AA & U

A06, © Αρχείο AA & U

A06, © Αρχείο AA & U

A07, © Αρχείο AA & U

A09, © Αρχείο AA & U

T11 & T13 Photo 009, © Αρχείο AA & U

T11 & T13 Photo 009, © Αρχείο AA & U

Looking East To Artist's Studio, © Αρχείο AA & U

Looking East To Artist’s Studio, © Αρχείο AA & U

T11 & T13 Photo 017, © Αρχείο AA & U

T11 & T13 Photo 017, © Αρχείο AA & U

Yerolymbos photos-ph_, © Yerolymbos

Yerolymbos photos-ph_, © Yerolymbos

Access To Artist's Studio T13, © Αρχείο AA & U

Access To Artist’s Studio T13, © Αρχείο AA & U

Yerolymbos photos, © Yerolymbos

Yerolymbos photos, © Yerolymbos

T13 Looking Into The Library Space, © Αρχείο AA & U

T13 Looking Into The Library Space, © Αρχείο AA & U

Artist's Studio Photo By Pharmacas, © Pharmacas

Artist’s Studio Photo By Pharmacas, © Pharmacas

Artist's Studio photo by Yerolymbos, © Yerolymbos

Artist’s Studio photo by Yerolymbos, © Yerolymbos