Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

cy-archives | Can architecture ‘teach’ us?

cy-archives | Can architecture ‘teach’ us?

A selection of previously published educational projects

6 έργα στην Κύπρο

 

 

1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟΝ ΥΨΩΝΑ

ΖΗΝΩΝ ΣΙΕΡΕΠΕΚΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

 

Βασικό στοιχείο της σύνθεσης στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα αποτελεί το νοητό τόξο, η σπονδυλική στήλη και οργανωτική λεωφόρος  πάνω στην οποία συλλέγονται όλες οι κινήσεις. Η είσοδος στο εσωτερικό του σχολείου γίνεται μέσω δύο πορείων, μας εναέρια που οδηγεί στον ημιυπαίθριο χώρο υποδοχής, και μια επίγεια που οδηγεί στον κατακόρυφο κόμβο κυκλοφορίας.  Η χρήση εμφανούς σκυροδέματος σε συνδυασμό με έγχρωμων επιφανειών σε στρατηγικά σημεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


2. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Πέτρος Κωνσταντίνου και Γιώργος Χατζηχρίστου

Εσωτερικοί συνεργάτες: Βερόνικα Αντωνίου, Joao Teigas

Εξωτερικός συνεργάτης: Alessandra Swiny

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύμπλεγμα αποτελεί αναδιαμόρφωση παλιού εργοστασίου. Η κεντρική ιδέα βασίζεται στην χρήση των πανέλων που με την αναδιαμόρφωσή τους μεταμορφώνουν τους χώρους. Το μεγαλύτερο μέρος αποτελεί ένα ενιαίο χώρο που φιλοξενεί τους βασικούς λειτουργικούς χώρους που διαχωρίζονται με συρόμενα πανέλα, και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν διάφορες δραστηριότητες.  Οι όψεις καλύπτονται με πολυκαρβουνικές επιφάνειες, γκρι και κίτρινων τόνων.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


3. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΛΕΤΗ – ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

VARDASTUDIO

Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού του ιδιωτικού φροντιστηρίου αποτελεί η μελλοντική δυνατότητα μετατροπής του σε κατοικία. Για το λόγο αυτό σχεδιάστηκαν απλοί, μινιμάλ χώροι. Οι αίθουσες διδασκαλίες διαχωρίζονται χρωματικά και ογκοπλαστικά.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


4. ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΕΝΟΥ

Γιάννης Αγησιλάου, Γιώργος Καλαβάς, Κωνσταντίνος Φισεντζίδης

Κλειδί του συγκεριμένου έργου αποτελούν οι δύο άξονες κίνησης που λειτουργούν σαν στοές περιμετρικά της πλατείας, των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων. Βασικό στοιχείο είναι ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων λειτουργεί και προς όφελος της κοινότητας αφού ανοίγει στον δρόμο. Η κάθε αίθουσα διδασκαλίας διατάσσεται με τρόπο που να της εξασφαλίζει δικό της ημιυπαίθριο χώρο.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 


5. ΚΑΪΣΙΔΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

ΖΗΝΩΝ ΣΙΕΡΕΠΕΚΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Η οργάνωση της κάτοψης έχει ως εμβάτη έναν πάμφωτο διάδρομο που λειτουργεί ως κεντρικός διανομέας όλων των χώρων. Όλες οι τάξεις ανοίγουν προς τις νότιες αυλές που είναι οργανωμένες σε τρία επίπεδα, έτσι που να προσφέρεται η δυνατότητα αμφιθεατρικής διάταξης. Ένα ακόμα στοιχείο που εξυπηρετεί στην λειτουργικότητα του νηπιαγωγείου, μια και το πρόγραμμα δυστυχώς δεν περιελάμβανε κοινή αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων, αποτελεί η δυνατότητα ενοποίησης δύο τάξεων για σκοπούς συναθροίσεων και μαζικών εκδηλώσεων στο εσωτερικό.

Καινοτόμο στοιχείο είναι η καλυμμένη είσοδος δίπλα από τον κόλπο προσωρινής στάθμευσης του δρόμου, για σκοπούς προστασίας των παιδιών τις βροχερές μέρες. Ταυτόχρονα με την χρηστική της αξία η επιλογή αυτή δηλώνει την σημασία που έχει η είσοδος ως χωρόσημο. Όλα προσεγμένα και ισόρροπα συντεταγμένα συλλειτουργούν σε μια αρχιτεκτονική συμφωνία της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η ευκρασία, η αρμονία, η ενότητα και η λειτουργική ευταξία.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 


6. ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η τελευταία επέκταση φιλοξενεί τις αίθουσες της οικιακής οικονομίας, τέχνης, επιστήμης και αίθουσα σχεδιασμού και τεχνολογίας. Χωροθετείται στο βόρειο τμήμα του σχολικού χώρου.

Η τελική υλοποιημένη πρόταση, αξιοποιεί την υφιστάμενη δομή του σχολικού κτιρίου: η  συγκεκριμένη χωροθέτηση της  εμπλουτίζει το πρόγραμμα του σχολείου με τη δημιουργία εσωτερικής αυλής. Η εσωτερική αυλή αποτελεί οικείο χώρο συνάθροισης των μαθητών ως επίσης και χώρο συγκέντρωσης και εκδηλώσεων. Σε συνδυασμό με τον εσωτερικό χώρο εκδηλώσεων κατασκευάζεται υπαίθρια σκηνή, η οποία υποβοηθείται από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Χαρούμενοι χρωματισμοί με κυρίαρχο το πράσινο ως πεδίο ξεκούρασης, συντείνουν στην ευδιάθετη ατμόσφαιρα και κλίμα δημιουργικότητας των μαθητών. Το δομικό τμήμα της κατασκευής δηλώνεται με τις ανεπίχριστες επιφάνειες εμφανούς σκυροδέματος.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

Click to access the login or register cheese