Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ΔΙΑΛΕΞΗ Παναγιώτη Τουλιάτου | Η εξέλιξη των τρουλλαίων κατασκευών Από τον ελληνορωμαϊκό στον βυζαντινό κόσμο

ΔΙΑΛΕΞΗ Παναγιώτη Τουλιάτου | Η εξέλιξη των τρουλλαίων κατασκευών Από τον ελληνορωμαϊκό στον βυζαντινό κόσμο

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, 19:30

Αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Oδός Μ. Αλεξάνδρου 10, Παλιά Λευκωσία

 

Το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς σας προσκαλεί στην διάλεξη του Δρος Παναγιώτη Τουλιάτου Ομότιμου Καθηγητού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick με θέμα: Η εξέλιξη των τρουλλαίων κατασκευών Από τον ελληνορωμαϊκό στον βυζαντινό κόσμο. Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό και θα δοθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Διάρκεια διάλεξης: 50 ‐ 60 λεπτά και 15 λεπτά συζήτηση. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του ανωγείου.

Π.Α. μέχρι 10 Μαΐου 2017, τηλ. 22 003 111 ή contact@heritage.org.cy

Κατεβάστε την Πρόσκληση εδώ

 

Ρώμη, Πάνθεον. Κτίστηκε από τον Μάρκο Αγρίππα επί Αυγούστου (27 π.Χ. ‐ 14 μ.Χ.)
και ολοκληρώθηκε πιθανότατα το 126 μ.Χ. από τον Ανδριανό (117‐138 μ.Χ.).
Τρούλλος διαμέτρου 43,3 μ. επάνω σε κυλινδρική βάση.

ΠEΡΙΛΗΨΗ

Στην ανθρώπινη δομική δραστηριότητα, στην προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού δομημένου κελύφους, όπου ο άνθρωπος εξασφαλίζει τις εκάστοτε επιθυμητές συνθήκες περιβάλλοντος, λειτουργίας και ασφάλειας, πάντοτε, η συνθετότερη προσπάθεια ήταν η εξασφάλιση του τρόπου κάλυψης. Τα διαθέσιμα δομικά υλικά, η γνώση των φορέων και οι δυνατότητες του υπολογισμού οδηγούσαν τον άνθρωπο‐κατασκευαστή στην εξεύρεση ευφάνταστων και πρωτότυπων λύσεων.

Η διά φυσικών ή τεχνητών λιθοσωμάτων κάλυψη των χώρων οδήγησε από πολύ νωρίς, την εποχή της προϊστορίας ακόμη, στην επεξεργασία της ανάπτυξης των θολοδομιών. Οξυκόρυφοι, εκφορικά κατασκευασμένοι, θόλοι συναντώνται στην προϊστορία και στους αρχαίους χρόνους όπως π.χ. ο θόλος της Επιδαύρου και των Δελφών που έμειναν στην Ιστορία.

Όμως, η μεγάλη επανάσταση γίνεται στους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου. Γιατί τότε επιτυγχάνεται έξυπνα η κυκλική βάση, ενός π.χ. ημισφαιρίου, να στηριχθεί επί τετραγωνικής απολήξεως της κορυφής ενός κύβου μέσω σφαιρικών τριγώνων ή λοφίων. Η στέγαση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ή του Αγίου Μάρκου στην Βενετία καθώς και του Οσίου Λουκά στην Ελλάδα είναι μερικά από τα περίφημα δείγματα του δομικού αυτού συστήματος των τρουλλαίων κατασκευών. Τους επικρατέστερους τύπους της θολοδομίας, καθώς και την γεωμετρική και κατασκευαστική υπόσταση τους, θα προσπαθήσει να αναλύσει η παρουσίαση αυτή.

 

Κωνσταντινούπολη, Αγία Σοφία. Kτίστηκε από τον Ιουστινιανό Α’
και εγκαινιάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 537.
Τρούλλος διαμέτρου 31 μ. επάνω σε τετράγωνη βάση, μεσολαβούντων τεσσάρων τόξων
και τεσσάρων σφαιρικών τριγώνων. Κατέπεσε από σεισμό το 557
και ο ναός επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε για δεύτερη φορά το 563.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Παναγιώτης Τουλιάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick. Είναι επίσης Καθηγητής της Ανωτάτης Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής και επιστημονικός υπεύθυνος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην CEN‐ Ευρωκώδικας EC‐5. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την Κατασκευαστική Ανάλυση, Αποτίμηση Συμπεριφοράς, Προτάσεις Επισκευής και Αποκατάστασης Ιστορικών και Μνημειακών Κατασκευών. Επιπλέον, ασχολείται με την έρευνα για σύγχρονες κατασκευές μεγάλων στατικών ανοιγμάτων και ιδιαίτερης βιοκλιματικής λειτουργίας. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων, διδακτικών βοηθημάτων και βιβλίων. Από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι και σήμερα είναι Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick και υπεύθυνος του τομέα της Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας του τμήματος. Διδάσκει επίσης και συντονίζει το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Frederick στη ‘’Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κατασκευών και μνημείων’’.

Επαγγελματικά, ως Αρχιτέκτων – Μηχανικός, έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με αποκαταστάσεις Μνημείων και αλλαγές χρήσεως σε αυτά, καθώς και κατασκευές μη συμβατικού χαρακτήρα, μεγάλων στατικών ανοιγμάτων και ιδιαιτέρως αντισεισμικής και βιοκλιματικής συμπεριφοράς.

 

 

Click to access the login or register cheese